Translate

сряда, 17 юли 2019 г.

69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С


СЗО препоръчва на страните от ЕС да лекуват поне по 5000 души годишно, за да се спре разпространението на хепатит С. У нас реално се лекуват само 1200 души. Останалите заразени не знаят, че носят вируса на хепатит С и не търсят терапия

СЗО обръща внимание СЗО препоръчва на страните от ЕС да лекуват поне по 5000 души годишно, за да се спре разпространението на хепатит Сна проблема, защото в момента от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от смятаната за по-смъртоносна инфекция доскоро - ХИВ  - едва 700 000 души. СЗО цели до 2030 г. 90% намаление на броя на новите хронични инфекции на хепатит В и С и до 65% намаляване на броя на смъртните случаи.
Д-р Елена Тотева, експерт от НЗОК, съобщи, на пресконференция по повод Световния ден за борба с хепатита в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, че безинтероновата терапия за хепатит С се заплаща напълно от здравната каса от 2016 г. Тогава приоритетно са лекувани 901 пациенти с тежка фиброза на черния дроб и други животозастрашаващи заболявания. През 2017 достъп до лечение вече имат всички заразени с хепатит С.
С терапията заплащана от касата тогава са лекувани 1310 пациенти, при които е постигната 97% успеваемост на терапията по световни данни. Стойността на лечението им надхвърля 100 мил. лв., но благодарение на отстъпките от фармацевтичните фирми към НЗОК сума реално е под 50 милиона лева. През 2018 г. са лекувани 1200, чиято терапия заради отстъпките струва на обществения фонд под 30 милиона лева вместо 72 млн. лв.. От начало на годината се лекуват 615 човека.
От всички лекувани /над 3 хил. души/  едва 22 души /т.е. по-малко от 1%/ не са отговорили на терапията и подлежат на повторно лечение. Добрата новина за тях е, че от 15 май 2019 г. НЗОК реимбурсира още един пангенотипен медикамент, специално за неотговорилите на другите терапии пациенти. А от догодина ще бъде включен още един медикамент за тях. 
Доц. Анета Иванова – началник на специализираната лаборатория по вирусни хепатити към УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, подчерта, че по инициатива на здравното заведение са тествани за хепатит С всички пациенти с редки болести, посещавали лабораторията по друг повод.
„За съжаление сред тях открихме много повече заразени, отколкото очаквахме“, призна тя. Доц. Иванова и обърна внимание и на недобрата колаборация между лекарите от различните специалности. Така напр. по думите и ОПЛ, не винаги насочвали заразените с хепатит С пациенти при специалист – гастроентеролог. Затова и голяма част от хората, които са тествани за вируса в лабораторията на болницата, са дошли по собствена инициатива, след като са чули, че УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ е един от най-добрите центрове за диагностика и лечение на болестта.
Проф. Красимир Антонов, председател на Българското дружество по гастроентерология и водещ хепатолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” припомни, че СЗО е приела глобална стратегия за достигане на 90% диагностика на хепатит С, 80 % излекуване и 65% намаляване на смъртността, причинена от болестта, до 2030 година. Той  сподели, че големият проблем в момента е, че у нас има безплатна терапия на световно ниво, осигурени съвременни медикаменти за лечение на хепатит С, но няма пациенти, които да бъдат лекувани.
-Имаме възможност да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, за да се доближим до тези цели на СЗО, но реално през лечение преминават около 1200. Поради безсимптомното протичане на инфекцията в момента 69 000 българи не знаят, че са инфектирани с вируса на хепатит С, тъй като все още напълно не са обхванати рисковите групи, а информираността сред населението и лекарите за това заболяване е  изключително ниска.  Стана ясно, че работна група от 54 експерти към МЗ разработва Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити – А, В, С, Д и Е, която трябва да бъде готова, и качена на сайта на МЗ за обсъждане, до края на месеца.
Д-р Тонка Върлева – директор на дирекция „Превенция и профилактика“ в МЗ и зам. председател на работната група за изготвяне на програмата, коментира, че програмата ще гарантира балансиран подход между превенция, ранна диагностика, лечение и подкрепа на заразените от рисковите групи, с цел да не се допусне реинфектиране.
Тя поясни, че предлагат за рисковата група от 39 до 64 години, изследването за хепатит С да се включи в пълната кръвна картина, която се прави на всеки пет години като част от профилактичните прегледи, изписвани от ОПЛ. Изследването, по правилно заложени критерии, за  220-230 хил. души годишно би струвало на НЗОК 2.090 млн. лв. Разходите, свързани с откриването на тези приблизително инфектирани 2500 - 3000 пациенти на година, ще бъдат компенсирани от средствата, които НЗОК ще спести от лечение на усложненията, произтичащи от късната диагностика на заболяването /чернодробна цироза, хепатоцелуларен карцином и т.н./, както и от цената на медикаментите, които неизбежно ще поевтинеят при такъв сериозен обем пациенти.
Д-р Върлева обяви, че програмата и бюджетната рамка към нея трябва да се финализира най-късно през октомври тази година.
Председателят на Сдружение за борба с хепатита „ХепАктив“ Силвана Лесидренска акцентира върху няколко нерешени проблема в лечението на хепатит С.Един от тях е навременното известяване на кръводарителите, че са инфектирани. Наскоро стана известен случай на мъж, който случайно научава, че е заразен с хепатит С, четири години след като е давал кръв.
Не е регламентирано също кой да заплаща лечението на хепатит С на здравно неосигурените граждани. Докато за ХИВ и туберкулоза съществува специален фонд към МЗ, който поема терапията, за хепатит такъв няма.
Сдружение „ХепАктив” започва кампания следващата седмица под патронажа на МЗ за безплатно изследване за хепатит С в мобилни кабинети в Търговище /на 24 юли между 10:00 и 17:00 часа, пл. „Свобода“/, Разград /25 юли между 10:00 и 17:00 часа пред ДКЦ 1/ и Варна /26 юли, от 10:00 до 17:00 часа пред пилоните на Катедралата и на входа на Морската градина/, съобщи Лесидренска.


Няма коментари:

Публикуване на коментар