Translate

сряда, 17 юли 2019 г.

Кампания на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ - „Да открием липсващите 69 000“


По повод Световния ден за борба с хепатита УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ стартира Кампания „Да открием липсващите 69 000“ от 18 юли до края на месец август 2019г.. Инициативата на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, в унисон с мотото на Световната кампания, което т. г. е „Да открием липсващите милиони“, е насочена към хора във възрастовата група 34 и 69 г., които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта, тъй като вирусът е открит едва през 1989 г. До тогава кръвните продукти не са били проверявани за наличието му, не са вземани и мерки за дезинфекция срещу него.
Желаещите ще могат да се изследват безплатно в Централната клинична лаборатория на болницата всеки работен ден между 8:00 и 14:00 часа. Тези от тях, чийто проби покажат положителен резултат, ще бъдат веднага пренасочени към Клиниката по гастроентерология, където ще получат безплатна консултация и ще им бъде изготвен индивидуален план за лечение.
Пациентите, които постъпват за лечение в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ също се тестват безплатно за хепатит С по желание.
Съгласно официалната статистика близо 77 000 са болните от хепатит С в страната. 90% от тях и не подозират, че са заразени. Това прави около 69 000 българи, които трябва да бъдат открити преди болестта в тях да е навлязла в напреднала фаза, когато освен че е много по-скъпо, лечението не винаги е резултатно.
--------
Кампанията се осъществява със съдействието на АбВи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар