Translate

понеделник, 26 ноември 2018 г.

Първата по рода си изложба за борба с остеопорозата стартира в София


Над 20 студенти от НХА се включиха в конкурса за рисунки върху керамични чинии на тема „Внимание, чупливо!“

Изложбата с изрисувани керамични чинии е посветена на превенцията на остеопорозата и е част от информационната кампания „Внимание, чупливо!“. . Експозицията е в столичния Paradise Center, ет.1 и ще остане там до 02.12.2018 г.
Над 20 студенти от Националната художествена академия (НХА) участваха в конкурса „Внимание, чупливо!“ със свои творби. Жури от Академията отличи авторите на най-добрите рисунки и ги награди с плакети.
Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на биотехнологичната фармацевтична компания Амджен България обясни, че информационната кампания „Внимание, чупливо!“ има за цел да привлече общественото внимание върху необходимостта от ранната профилактика и превенция на остеопорозата.
По думите и са поканили за партньор НХА, защото искат да организират една малко по-нетрадиционна като формат инициатива и да съчетаят превенцията с изкуството. Ето защо са избрали керамични чинии като символ на чупливостта и крехкостта на човешките кости.
А НХА подкрепя кампанията „Внимание, чупливо!“, защото е свързана със социално-значимо
заболяване като остеопорозата, което засяга много хора. Студентите от Академията са изработили и изрисували над 20 керамични чинии (част от информационната кампания за превенция на остеопорозата) с идеята да пресъздадат посланията на универсалния език на изкуството и така да достигнат до много хора. Инициативата се реализира от биотехнологичната компания Амджен България в партньорство с НХА под надслов „Нелекуваната остеопороза може да направи Вашите кости крехки като порцелан“.
Д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от
 УМБАЛ „Александровска“, разясни, че остеопорозата представлява скелетно заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и променена микроархитектура на костната тъкан, които водят до повишена чупливост на костта и риск от фрактури. А основен рисков фактор за развитие на остеопороза е възрастта. С увеличаване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването и фрактурите. Много важна е наследствеността – наличието на родител с фрактура на бедрената шийка води до увеличен риск от счупвания, независимо от костната плътност. Остеопорозата може да е причина за множество фрактури от незначителна травма, които водят до болки, ограничаване на  подвижността и съответно на самостоятелността, значително намаляване на ръста и притискане на вътрешните органи, увеличаване на инвалидизацията и смъртността , както и значителни финансови  разходи за пациентите и техните семейства и за здравната система.
Според статистиката 1 от 3 жени над 50-годишна възраст и 1 от 5 мъже ще преживеят остеопорозна фрактура. В световен мащаб над 80% от високо рисковите пациенти с вече налична фрактура не са диагностицирани и не се лекуват. За България този процент е по-висок.
„Необходими са усилия от страна на всички, за да информираме  обществото за значимостта на това заболяване и необходимостта от своевременното му диагностициране и лечение на пациентите“, призова д-р Темелкова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар