Translate

сряда, 23 май 2018 г.

БМФ Порт Бургас” и „Аурубис България” откриха нов терминал за обработка на сярна киселина


Най-големият частен пристанищен оператор „БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис България” АД, част от водещия производител на метали и мед в Европа „Аурубис“,  официално откриха нов специализиран терминал за обработка и съхранение на сярна киселина - проектиран и изграден изключително бързо, за близо 1 година.  Инвестициите са на обща стойност 10 милиона евро. Официални гости на събитието бяха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник кметът по финанси, бюджет и икономика в Община Бургас Красимир Стойчев, Севдалина Турманова – заместник областен управител на област Бургас, представители на РИОСВ, РЗИ, Митници - Бургас, партньори на двете компании от Турция, Германия и от цялата страна и домакините - Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ АД.
По думите на Георги Домусчиев, председател на Съвета на директорите на БМФ „Порт Бургас”
терминалът за обработка и съхранение на сярна киселина е уникално за страната съоръжение с вместимост 50 хил. тона и огромен потенциал за товарене и разтоварване. 
Той благодари на партньорите от „Аурубис България”, които са и най-големи клиенти на пристанището, за доверието и подчерта, че над 6 години датира партньорството им и вече се въвежда в експлоатация второ голямо съоръжение, което е плод на съвместната им дейност.
-Тази година медодобивният завод в Средногорието ще отбележи 60 години от създаването си. Днес той е част от компания на 152 години. БМФ „Порт Бургас” е продължител на 120-годишните традиции на българското търговско мореплаване.   Историята и традицията са ни научили да мислим дългосрочно. За нас този терминал е още една дългосрочна инвестиция и ние сме убедени, че той, с новите си технологични решения и високи стандарти за безопасност ще бъде от взаимна полза за всички, каза Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“.
Влиянието на новия терминал върху икономиката и развитието на Бургас очерта кметът Димитър Николов: „Всяка година още 100 кораба ще увеличат товаропотока, това ще създаде нови работни места във всички фирми, които се занимават с пристанищна дейност. Според концесионният договор, ангажиментът на БМФ „Порт Бургас” беше да осигури 450 работни места. Към момента работните места тук са 950. Изключително сме доволни и от констатацията на нашите експерти за защитата и екологична безопасност при изграждането и работата на новото съоръжение.”
Терминалът е разположен върху площ от близо 27 дка и има капацитет за съхранение на 50 000 тона товар. Новото оптимизирано производство включва разтоварване на сярна киселина от жп цистерни, съхранение и експорт на товара посредством най-съвременни технологии за работа и при най-високи екологични стандарти. Проектът е дългосрочен. Очакванията са чрез него да се реализира нов товаропоток от над  1 млн. тона товар годишно.
Терминалът създава нови 20 работни места. Работниците са преминали специално обучение за работа със сярна киселина, спазени са всички национални и международни нормативни изисквания за безопасност.
Съоръжението разполага с 5 цистерни от по 10 хил. тона за съхранение на техническа сярна киселина, с двойни стени и двойно дъно. Предвиден е непрекъснат мониторинг за херметичност чрез вакуум. Изградено е специално разтоварище, където продуктът под строг технологичен контрол се прехвърля  от железопътни цистерни към терминала. Пилотно новият терминал е въведен в експлоатация в края на миналата година и досега през него са експедирани над 200 хиляди тона сярна киселина.
През 2015 г. „БМФ Порт Бургас” АД и “Аурубис България” АД съвместно изградиха модерен закрит склад за медни суровини със съвременни технологични съоръжения за разтоварване и транспортиране, вложенията в който възлизат на 15 млн. евро. С общи инвестиции двете компании продължават да оптимизират производството си, което е от регионално и национално значение за българската икономика и да постигат устойчиви екологично значими резултати.

Няма коментари:

Публикуване на коментар