Translate

четвъртък, 24 май 2018 г.

София е четвъртата европейска столица със зелени дни на модата


Осем дизайнери от България, Европа и Азия участваха във второто издание на Sofia Green Fashion Days, което се проведе в рамките на два дни в Новотел София. Място е избрано не случайно, тъй като спалното бельо в хотела е изцяло от рециклирани пластмасови бутилки.
Над 20 производители (Индия, Иран, България, Италия и Казахстан) на био, натурални и естествени храни, напитки, козметика, бижута и други продукти представиха свои изделия по време на зелените модни дни.
Преди дефилетата гостите присъстваха и на оригинална японска чаена церемония от Чадо Урасенке Танкокай България и OCHA. Друг интересен акцент бе демонстрацията на мастер клас по голф от Tonino Lamborghini Luxury Beverages - спорт  изключетелно свързан с природата и опазването и.
С огромен интерес беше посрещнато дефилето на английския дизайнер Ромеро Брайън, който представи елегантна, но провокативна визия в червено за дамите за сезон есен-зима 2018/2019 година.
-Естествените материали придават онази неподправена женственост, ефирност и лекота, така и общуването ни става по-лесно. Важно е да налагаме еко материи, които изглеждат едновременно естествено и луксозно, сподели той. Специално за дефилето на моделите му Наталия Маркова изработи еко ‘”haute couture” колие от 240 копринени пашкула.
Жумагул Сариева, дизайнер от Киргизстан, беше аплодирана от публиката заради таланта да претворява традиционната носия в модна дреха, която вече се носи в страните от цяла Европа. Изключително класното бе нейното присъствие в дефилето и, а публиката за пръв път видя и се докосна до интересните модели наподобяващи връхни дрехи (т. нар. чапан, който се е носил още в древното минало в страната) с уникални ръчни шевици.
В първата вечер на Green Fashion Days публиката наблюдава дефилетата и на бранда UMAY
от българката Елена Алекси, която акцентира върху класната жена с нейната фриволност, свобода и шармантност, примесени с изтънченост и практичност. Друга българска дизайнерка - Габриела Колева представи своя бранд "Maison Saint- Herem", както и спортно елегантната линия на" Рошавата гарга". Моделите на Колева включваха бизнес линия и вечерни и официални тоалети, които се отличаваха с изключителен финес и елегантна линия.
Мода за майки и дъщери изцяло от естествени материали - лен, вълна и ръчно направени бродерии представи едно от топ имената в българската мода Светла Димитрова. Тя е първия концептуален и авангарден дизайер, а нейният бранд "Ариес Уникат" има своята 25 годишна история. Силно аплодирана бе и Мирела Братова, която представи уникално дамско облекло от лен съчетано с ръчно изработени аксесоари дело на известната българска дизайнерка Богдана Топрева.
Своя дебют направи Наталия Иванова, майка на три деца, която представи колекцията си от коприна, вълна и юта специално за децата.
Финал на Sofia Green Fashion Days постави колекцията "Любов" от Калина Кузманова, която твори изцяло за младите и активни дами. Нейната мода не може да бъде объркана с друга, защото брандът Just Kalina се откроява със своя характер, подчертани линии, женственост и доза младежка агресивност.
Всички дизайнери бяха отличени със специален диплом - Sofia Green Fashion Days и веган-букети на Дариа Прокофева, чиято изработка и оформяне впечатли всички присъстващи.
За тях имаше и много награди от фирмите партньори на Sofia Green Fashion Days. – главният организатор и собственик на правата за това събитие Натали Абилдина, сподели от свое име и от това на екипа и:
-Изключително съм щастлива че София е единствената европейска столица на Балканите, в която се провежда Green Fashion Days и че все повече дизайнери от Европа и Азия проявяват интерес да представят своите колекции.Много високото нивото на участниците и бурните аплодисменти от присъствалите на дефилетата са най-важната оценка за мен като организатор.
Водещи на двете модни вечери бяха Людмила Великова и Ники Николов , а публиката се наслаждаваше на изпълненията на Красимир Аврамов, Тодор Кантурски, Бояна Желязкова и Асен Маринов, както и Нова Музика Мини.
За всички уважили събитието, през двата дни, бе разиграна томбола с награди от официалните парнтьори  TOSSA и техните чанти изработени от юта, ирански керамични чинии Aryanco, органичната козметика ZAO Organic Cosmetics, подаръчни комплекти от ”Tonino Lamboghini”  и най-голямата награда – часовници ICE.

Снимки: Petkov Studio


Няма коментари:

Публикуване на коментар