Translate

петък, 13 април 2018 г.

Пациенти с Паркинсон играха шах по повод Световния ден за борба с болестта – 11 април


Събитието бе част от информационна кампания под надслов Всеки ход има значение

И беше отбелязано със символичен турнир по шах в София като част от информационна кампания в подкрепа на пациентите. Инициативата е на Национална организация на хората, болни от късен Паркинсон, и Национален алианс на хората с редки болести и се осъществява с подкрепата на биофармацевтична компания AbbVie. Проявата бе подкрепена от БЛС.
В инициативата взеха участие представители на здравните институции, лекари, пациенти и техните близки.
-На Световния ден за борба с болест на Паркинсон е важно да отбележим, че пациентите трябва да са спокойни, че за всеки стадий на болестта има лечение, което се прилага спрямо индивидуалното състояние. В България има доказани специалисти, които помагат ежедневно на тези пациенти и това е едно голямо предимство, заяви академик проф. д-р Иван Миланов.
Инициативата се проведе под мотото „Всеки ход има значение”, а за символ беше избрана играта на шах, която изисква фини движения на ръцете и стратегическа мисъл -действия, които биха могли да бъдат изключително трудни за пациентите с Паркинсон. Целта на организаторите е да отправят послание, че с адекватна и навременна грижа болните могат да живеят пълноценно, без да се лишават от любимите си занимания като играта на шах.

Няма коментари:

Публикуване на коментар