Translate

петък, 13 април 2018 г.

Потомци на евреи, спасени преди 75 години от гибел в нацистките лагери на смъртта, изградиха мемориал на признателност в Бургас


Мемориалният знак е посветен на всички граждани на морския град, които с риск за себе си и семействата си са се противопоставили на директивата за депортацията на евреите от Царство България и са спрели потеглянето на готовите ешалони. Паметникът на благодарността е построен изцяло с дарения и е ситуиран в самото сърце на града, в парковото пространство до сградата на Община Бургас. Неговото създаване беше предшествано от обществено обсъждане, гласувано от Общинския съвет и съгласувано с Министерство на културата. Инициативата за построяване на подобен паметник възникна от Центъра за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” още през 2014, но цялата процедура отне 4 години. Осъществяването й съвпада с общонационалната кампания, посветена на 75- годишнината от спасяването на българските евреи от екстерминация в годините на Втората световна война.
Паметният знак бе открит с тържествена церемония на 11 април 2018 година. Събитието отдава почит към спасителите, но и към паметта на 11343 евреи от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот, които невинни са били депортирани и унищожени.
Събитията, организирани от Център Алеф и посветени на 75-годишнината, продължиха с уникална фотоизложба на Посолството на държавата Израел в България, която носи името „Отвъд дълга” и разказва за делото на 36 дипломати от 21 държави, спасили стотици евреи от депортация в лагерите на смъртта и обявени от музея "Яд Вашем" в Ерусалим за "Праведници на света”. Експозицията бе открита в същия ден в Морско Казино Бургас.
Представена бе и книгата „75 години – Незабравените лица на спасението”, издание на организация на евреите в България Шалом, която е събрала имената на българи с най-важен принос за спасяването на българските евреи. Една енциклопедия на доброто. В нея фигурират имената на някои от най-изтъкнатите спасители от Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар