Translate

неделя, 21 май 2017 г.

Боряна Манолова, председател на СЖББ: Да дадем на младите хора увереност, че в България за тях има бъдеще




За трета поредна година Съветът на жените в бизнеса в България (СЖББ) даде началото на Националната стажантска инициатива „Оставаме в България”*, по д патронажа на евродепутата Ева Майдел.
Боряна Манолова
Инициативата - насочена към най-младите бъдещи професионалисти отново ще им даде шанс да докажат своите качества и умения, да навлязат в света на бизнеса и да получат възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в България.
СЖББ т. г. е подготвил атрактивно предизвикателство към всички желаещи да направят своите първи стъпки в кариерата като стажанти в някои от най-големите български и международни компании. В рамките на Националния конкурс „Стажанти 2017”  те ще трябва да подготвят материал на тема „Портрет на успелия човек, когото познавам”. Форматите, чрез които могат да го направят, са презентация до 10 слайда, видео репортаж до 2 минути, комикс, постер, есе и др. Основен критерий при оценяването ще бъдат убедителното и задълбочено съдържание, както и оригиналността на представянето**.
Сред наградите в конкурса са посещения в компаниите - членове на Съвета, кариерно консултиране от водещи HR мениджъри, ваучери и други, а отличеният с първа награда ще получи покана от патрона на инициативата Ева Майдел за посещение и стаж в Европейския парламент в Брюксел.
По време на форума д-р инж. Боряна Манолова, председател на СЖББ и гл. изпълнителен директор на Siemens България, сподели:
-Успехът има много и различни измерения, затова вярваме, че с нашето ново предизвикателство към всички будни и креативни млади хора ще успеем да ги провокираме да осмислят какво е успехът за тях,  към какво се стремят и какво искат да постигнат през следващите години. За всеки млад човек, който тепърва започва своята кариера, е много важно да открие своите ценности и да получи подкрепа и вдъхновение, за да повярва в себе си. Това е и една от основните посоки, в които Съветът работи активно вече няколко години – да подпомага бъдещите професионалисти в развитието и реализацията им в България. „Оставаме в България” се превърна в една устойчива инициатива да дадем на младите хора увереност, че тук – у нас за тях има бъдеще.
В директна видео връзка от Страсбург Майдел сподели с присъстващите - какъв е портретът на успелия човек?
По думите и това не е еднозначен въпрос и няма статичен модел на успеха. Затова стажански инициативи, подобни на тази на СЖББ, са толкова важни за младите професионалисти, защото не само им дават възможност да се учат в реални условия и да се сблъскват с реални проблеми и казуси, но им помагат също така да открият себе си и да начертаят своя мечтан път напред и нагоре, каза тя.
По време на официалното събитие стана ясно, че само за м. г. броят на стажантите в рамките на „Оставаме в България” е около 1000, а наетите на работа от тях след това са близо 30%.
Студентът Мартин Ралчев от техническия университет в София сподели единодушното мнение на младите хора в залата, че стажантските програми са източник за израстване и кариерно развитие, които ги карат да се замислят за бъдещето, за ценностите, които ги оформят като личности и професионалисти и за умението да градят партньорство за реализация на творческия им потенциал.
------
*Националната стажантска инициатива „Оставаме в България” е програмата с най-широк профил на възможности за стаж във всички икономически сектори у нас – финанси, енергетика, публична администрация, здравеопазване, производство, високи технологии, услуги. Тя предоставя шанс на младите хора да докажат своите качества и способности, да навлязат в света на бизнеса, да получат възможности за развитие, подходяща среда и стимул за реализация в страната.
**Крайният срок за кандидатстване е 15 август 2017г., като кандидатите могат да изпращат своите креативни творби на сайта на Съвета в раздел "Проекти - Национална стажантска инициатива 2017"(http://womeninbusiness.bg/кандидатстване-за-нси-2017/)


Няма коментари:

Публикуване на коментар