Translate

четвъртък, 25 май 2017 г.

Тиреоидните хормони – ключови за развитието на бебето

У нас над 600 000 души имат нарушена функция на щитовидната жлеза.

Близо 60% от хората със засягане на щитовидната жлеза не знаят за това. Съответно са недиагностицирани и не се лекуват.

На специална пресконференция бе съобщено, че над 750 млн. души в света страдат от заболявания на щитовидната жлеза. Жените  2 пъти по-често са засегнати от тиреоидни заболявания от мъжете.
У нас 18,9 % от общата популация има автоимунно заболяване, свързано с щитовидната жлеза. 10,7 % от населението пък е с нарушена функция на жлезата, като 6,2 % имат хипофункция, а 4,5 % хиперфункция . Само 22% от тези с повишена функция и 35% от хората с намалена функция знаят, че са болни.
Безсимптомният хипертиреоидизъм се среща 2 пъти по-често, в сравнение със случаите, когато са налице видими симптоми - умора, нарушения на съня, тревожност, промени в теглото, запек и др, подчерта Проф. Ана – Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология и началник Клиника по ендокринология в УМБАЛ Софиямед.
-Зад една умора може би стои някакъв проблем. Затова и щитовидната жлеза трябва да се изследва дори при невинното оплакване умора, отбеляза тя и подчерта още, че щитовидната жлеза играе важна - критична  роля по време на бременността и има отношение към умственото и физическото развитие на плода
т. е. тиреоидните хормони са ключови за развитието на бебето.
-Защото едва към 6-7 месец от развитие на плода при него с развива щитовидна жлеза. Това означава, че  тиреоидните хормони на майката са важни за неговото нормално  физическо и умствено развитие, обясни проф. Борисова.
Тя препоръча да се правят скринигови прегледи, но само за тези бременни, които са над 30 години, имат  фамилна обремененост, наличие на заболяване на щитовидната жлеза или на друга автоимунна болест, предишни аборти и др.
По време на пресконференцията стана ясно, че над 25% от населението у нас има възлеста гуша, като с напредване на възрастта този процент се покачва до 60%. При 5-6% от тях се открива рак на щитовидната жлеза.
Няма никаква гаранция, че ако нивото на тиреоидните хормони е нормално, човек не страда от възлеста гуша или Тиреоидит на Хашимото -  при него в 70% от случаите хормоните са в норма.
В тази връзка проф. Русанка Ковачева, началник на клиниката по тиреоидни и метаболитни костни заболявания в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" , препоръчва да се правят профилактични кръвни и ехографски изследвания. Международна тиреоидна седмица  е в периода 22/ 28 май и ще бъде отбелязана едновременно в 40 държави. 
У нас Национална пациентска организация и ВИОМ предвиждат редица инициативи, целящи  повишаванена информираността за заболяванията на щитовидната жлеза и възможностите за тяхното ранно откриване и лечение, като безплатни скринингови прегледи, ехографски обучителен курс за ендикринолози, отпечатване на информационни брошури и др.
Първият Световен тиреоиден ден е отбелязан през 2008 г., след среща на Европейската тиреоидна асоциация. Година по-късно се взема решение, вместо само един ден, всяка година да се организира Международна тиреоидна седмица, посветена на информираността за заболяванията на щитовидната жлеза. Още от самото начало, най-старата химико-фармацевтичната компания в света, която е световен лидер в лечението на заболяванията на щитовидната жлеза, застава зад инициативата и вече 9-та година подред Мерк подкрепя провеждането на Международната тиреоидна седмица, събщи д-р Ана Цакова, генерален мениджър на Мерк-България.
Тя представи данни от инициирано от компанията проучване, което доказва, че повечето от хората пренебрегват симптомите, подсказващи за заболяване на щитовидната жлеза, а именно, че близо 49% от жените обвиняват умората, за здравословното си състояние, а 40% пак нея винят за нервността и безсънието си, без да търсят медицинска помощ от специалист. 
На 25 май отбелязваме международния ден на щитовидната жлеза. Тази година той е под мотото  - „Не си ти, а твоята щитовидна жлеза!
Инициативата е на Българско дружество по ендокринология, Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Иван Пенчев" и Сдружение на засегнатите от заболявания на щитовидната жлеза (ВИОМ), с подкрепата на Мерк България.




Няма коментари:

Публикуване на коментар