Translate

понеделник, 14 декември 2015 г.

От 1 април 2016 г. болнични лимити за основния пакет дейности отпадат



Направленията за специалист, лабораторни изследвания и диагностика със скъпа апаратура
също ще отпаднат. Пациентите, които минават на преглед, вече ще бъдат отчитани по електронен път. ОПЛ ще ни вика за профилактика в точен ден и час. Освен това ще е задължен да ни информира за провеждането на годишния преглед, като ни се обади по телефона, изпрати писмо, електронно съобщение или остави обява на достъпно табло в лечебното заведение, където работи.
От 1 април 2016 г. в сила ще влязат двата пакета от здравни дейности – основен и допълнителен, гарантирани от бюджета на НЗОК. Всеки един пациент според възрастта и заболяванията му ще има право на определен брой прегледи и изследвания годишно, които ще влязат в електронното му досие. Ако обаче се наложи спешна хоспитализация извършените допълнителни изследвания няма да са за сметка на бройката в електронното му досие. За заболяванията в основния пакет болничното лечение ще е веднага и без доплащане, докато за допълнителния ще има отложено лечение за пациента, но за не повече от два месеца. В основния пакет попадат 200, сред които са всички онкологични, детското и майчиното здравеопазване, неврологични, кардиологични заболявания и др, а в допълнителния - три дерматологични клинични пътеки - козметичните интервенции, свързани с отстраняване на белези, кожни дефекти и т. н.
Същевременно обаче общо 122 са пътеките, които могат да влязат в основния или допълнителния пакет, като конкретното решение при тях ще зависи единствено от състоянието на болния. Броят на амбулаторните процедури (изследване с пет скенер, биопсии, малки операции на крайници, на уши, нос и гърло, очни, хирургични интервенции за катаракта и глаукома, артроскопски процедури и др.), които ще могат да се изпълняват и в болниците, и в специализираната доболнична помощ, са 32 като 31 са в основния пакет и 7 в допълнителния. При 4 клинични процедури НЗОК ще финансира интензивното лечение - със и без апаратно обдишване, неонатологичните грижи и хемодиализата. Освен това при новите пътеки за продължително лечение - след инфаркт, инсулт, хирургична или ортопедична операция се предвиждат грижи на два пъти по 30 дни.
Клиничните пътеки с минимален престой до 3 дни могат да се изпълняват като амбулаторна процедура и така пациентът да се изпише след 12-ия час от приема му, но само ако болния отговаря на критериите за изписване т.е. извършени са всички дейности по НРД, и ако има писмена оценка на лекар, според която не съществува медицински риск за пациента, поради приключването на пътеката.
С новата наредба, която трябва да бъде обнародвана в Държавен вестник до края на месеца, се въвежда, както комплексно лечение на онкоболните, така и в палеативните грижи. В нея обаче никъде не се уточнява, че допълнителният пакет не се покрива с публични средства.

Снимка: realzoom.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар