Translate

четвъртък, 20 март 2014 г.

Бургаската математическа гимназия - домакин на „вкусен” международен проект



В „Гастрономията в живота и  изкуството – Европейски съюз” ще се включат ученици от 6 страни

 Бургаската Природо-математическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” ще бъде домакин на инициатива по международната образователна програма „Коменски”.
Ученици от 6  държави ще пристигнат в града, за да се включат в многостранния проект с вкусното название „Гастрономията в живота и  изкуството – Европейски съюз”-част от проекта – „Учение през целия живот” на образователна програма „Коменски”, финансиран от Европейския съюз. Целта му е да проучва и запознава най-младите с влиянието на гастрономията върху  различните европейски култури.. 
От 9 до 13 април, гостите ще се запознаят с българските традиции в храненето през вековете, станали свидетели на живота, обичаите и промените в развитието на обществото ни.
В проекта участват представители на училища като Бирмингам Митрополитан Колидж – Англия, Научен  лицей „Енрико Ферми” от Болония - Италия, Колеж по модерен дизайн от Прага – Чехия,  училища от Испания, Латвия и Турция.
В Бургас чуждестранните гости ще се включат в поредица от забавни игри, кулинарни изложби, ще посетят учебни часове при свои български връстници. Особена атракция се очаква да бъде приготвянето на традиционна българска храна, при което в ролята на майстори – готвачи ще  влязат ученици и учители от всички страни – участнички в проекта. Децата ще посетят Музея на солта, Обществената кухня на Социалния патронаж, в Културен център „Морско казино” ще видят филм за града и страната, ще се срещнат дори и с кмета на Бургас Димитър Николов.
Учениците от бургаската математическа гимназия са подготвили специален поздравителен концерт за своите гости.  По атрактивен начин те ще представят четирите традиционни фолклорни празника, на които се приготвят типични или обредни храни. Гостите ще имат възможност да се облекат в български фолклорни носии и напълно да се потопят в атмосферата на местните обичаи. 
Гастрономическата традиция на всеки народ е част от неговата идентичност и това знание се е превърнало в изкуство. Удоволствието от дегустацията на различни деликатеси и напитки, заедно  около масата, е вкоренено във всички цивилизации. То насърчава социалното взаимодействие и точно на това залага европейската програма, която цели да изследва и как гастрономията се отразява в артистичните изяви – живописта, литературата, киното Чрез гастрономията учениците ще се научат да познават и опазват общото европейско наследство, ще разширят своите знания за европейските езици и култури.
ПМГ „Акад. Никола Обрешков” участва за втори път с проект по програма „Коменски”. С усърдието на специалистите по английски език и информатика Жаклин Нейчева и Соня Димова, и с ентусиазма на учениците гимназията се утвърди като един от най-желаните партньори в програмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар