Translate

вторник, 18 март 2014 г.

Хеликоптерна спешна помощ в момента има във всички страни от ЕС освен в нашата




Здравно министерство обсъжда изграждането на четири или шест хеликоптерни бази и у нас. Засега обаче не е ясно кога ще се случи това. Целта е до всяка точка в държавата
да се стига най-много за 30 минути. А с обратния курс - 60 минути. Така се покрива т. нар. златен час- времето, което се смята за критично за оцеляване на болен или пострадал.
Това предвижда разработка на министерството на транспорта за спешната помощ по въздух, като абревиатурата на тази услуга е ХЕМС. Цялостната организация на ХЕМС е по проект на българското и швейцарското правителство по програма за сътрудничество, казва зам.-министърът на транспорта Антон Гинев. След като бъдат изготвени анализите на ситуацията в момента, проектът трябва да разпише стъпките за въвеждане на тази система в България
Първият етап е предварително проучване на практиките в Швейцария и Европа. Единият начин да се осигури финансиране на тази система е да се включи стойността на спешната помощ с хеликоптер в здравната осигуровка, както било в Словакия. Вторият е да се сключва специална застраховка. В Германия например това е тип „Гражданска отговорност". В Швейцария пък е въведена такса за всеки гражданин от 50 франка.
Експертите ще избират кой е подходящият модел за България и дали ще се наложи вдигане на здравната вноска заради допълнителната услуга. Трябвало да има яснота и какво се случва с неосигурените лица.
Ще се определят и мерките, необходими за интегриране на ХЕМС с националната система за спешни повиквания, тъй като трябва да се изгради връзка с телефон 112.
Така всеки хеликоптер ще има връзка със спешните центрове и болниците. В момента има частна авиокомпания, която извършва услугата, вертолетът е оборудван, но нямаме площадки и устойчива система за финансиране на тази дейност, казва зам.-министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар