Translate

вторник, 25 юни 2013 г.

Бяс и хламидии може да пипнете и от неваксинирани котки


За първи път у нас започва информационна кампания за ваксинация на домашните котки, чиято цел е да предостави достатъчно факти и консултация на собствениците, за да могат да те да направят информиран и отговорен избор.

Инициативен комитет, стои зад нея, който обединява  сдружения на ветеринарни лекари, асоциации на собственици на котки, организации за хуманно отношение към животните, висши учебни заведения, вносители на ваксини, държавни институции и популярни българи, които ще дадат личен пример в каузата. Сред популярните лица на кампанията са Калин Вельов, Ваня Щерева, Лора Караджова, Снежана Макавеева и др.
За съжаление, въпреки задължителната ваксинация срещу бяс, у нас делът на ваксинираните котки е изключително нисък т.е. голяма част от собствениците напълно я игнорират
Само  3 - 5 % от домашните котки у нас от  600 000  регистрирани са ваксинирани с Purevax, докато в ЕС делът е - 35%. Това значи, че над половин милион котки могат да заразят себе си и своите стопани.
Ветеринарни лекари акцентираха, че една от най-големите заблуди на собствениците на котки е, че след като те живеят в апартамент и не излизат навън, не може да бъдат заразени.
Напротив вирусите и бактериите могат да бъдат принесени от вън или да стигнат до тях по най-разнообразни начини. Ето защо поставянето на ваксината може  да спаси не само техния живот от болести с летален изход като котешка левкимия например, но да предпази и членовете на семейството, при което живеят.
Според специалистите има случаи, в които котката може да е приносител и да зарази хората с болести с неприятни за тях последствия, като например хламидии, бяс, глисти и други паразити. Най-често пренасяните болести от мяукащите любимци са паразитни, гъбични и кожни инфекции. Застрашени са най-вече малките деца, които постоянно прегръщат и целуват животните. Те често пипват глисти. Затова превенцията освен за нея има протективна  роля и за здравето на цялото семейство.
Редовната ваксинация обаче трябва да започне около два месеца след раждането на котето като е необходимо подновяване на ваксинацията на определен период.
От няколко години у нас има ваксини от последно поколение, при които рискът за този  домашен любимец е сведен до минимум, тъй като отт тях са премахнати т. нар. аджуванти (стабилизатори), които могат да предизвикат локални нежелани реакции на мястото на поставянето.
Всички интересуващи се ще могат да задават въпросите си и на фейсбук страницата на кампанията https://www.facebook.com/OKotki.
От тази седмица там стартират и образователни игри с награда безплатна ваксинация. Посетителите ще могат да видят и котките на известни и отговорни българи, които заедно с любимците си вече са лица на кампанията.




Няма коментари:

Публикуване на коментар