Translate

понеделник, 24 юни 2013 г.

Пенсиите ще се повишат с 2,5%, ама догодина



Това заяви министърът на финансите Петър Чобанов пред журналисти. За да се изчисли точният процент обаче, трябва да се вземат предвид инфлацията и ръстът на осигурителния доход за цялата 2013 г., добави той. Чобанов беше категоричен, че през т.г. ново увеличение
няма да има.Вчера кабинетът одобри пакет от социални мерки за общо 26,9 млн. лв.
От 1 октомври обезщетението за втората година от майчинството скача от 240 на 310 лв. За да стане факт, ръстът трябва да се одобри и от парламента.
Еднократната помощ за първокласниците в държавни и общински училища пък ще се увеличи от 150 на 250 лв. Такова подпомагане получават само семействата с доход до 350 лв. на човек. За децата с увреждания и с един родител няма такова изискване. Правителството увеличи и с около 60 000 броя на хората, които получават помощи за отопление, като вдигна доходния праг с 15 лв.Кабинетът прие и нов модел, по който администрацията да обслужва гражданите и бизнеса. Чиновниците няма да искат информация или данни, които ведомствата вече имат. Освен това административните услуги ще могат да се заявяват и получават не само на гише, но и по електронен път и по пощата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар