Translate

вторник, 25 юни 2013 г.

Учат бъдещи лекари на обноски с пациентите



Общуването с пациентите ще влезе в лекциите на бъдещите лекари, медсестри, акушерки, здравни мениджъри и медицински секретари, които се обучават в Медицинския университет (МУ) във Варна. 
Темата е обект на спечелен от вуза проект по програма „Развитие на човешките ресурси"на стойност 277 000 лв. Под мотото „Комуникацията - ключ към сърцето на пациента" до
декември 2014 г. екипът на департамента по чуждоезиково обучение, комуникации и спорт в МУ ще оптимизира учебните планове, след като вземе предвид и мненията на партньори - болници, фармацевти и стоматолози. „У нас връзката медицински персонал - пациент не отговаря на европейските стандарти, а и на очакванията на болните. Често лекарите им говорят със сложна терминология на латински, която е неразбираема за тях. Нерядко медици се обръщат на „ти" към пациента или си позволяват неглижирано поведение към хора с по-нисък социален статус. Това носи негативен имидж на професията", обясни доц. Виолета Танева, координатор на проекта. Според нея уменията за общуване с болните трябва да се развият още по време на следването. Това важи не само за контактите с българи, но и с чужденци, каквито особено през лятото във Варна има много. За целта от края на тази година в петте факултета ще започнат пилотни курсове по втори чужд език - за студенти и преподаватели. Паралелно в МУ ще се реализира и проект за изграждане на система за кариерно израстване на 500-те преподаватели. Той се ръководи от ректора проф. Красимир Иванов и също е финансиран от европрограмата с близо 177 000 лв. Целта му е да стимулира академичният състав да трупа нови знания и умения, като квалифицираните ще получават бонуси. Програмата за кариерно развитие на преподавателите ще бъде изготвена след анкети с тях и студентите.
„Реализацията й ще е нашата генерална репетиция за участие в бъдещата европейска рейтингова система на вузовете, която ще заложи общи критерии за обучение в ЕС", обясни зам.-ректорът на МУ проф. Тодорка Костадинова. От 2012 г. досега университетът е спечелил девет европроекта.


Даниела Фархи


 В."24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар