Translate

сряда, 10 април 2013 г.

Плешивите мъже са по-застрашени от болести на сърцето

Оплешивяването е риск за сърдечносъдови заболявания.

Ново изследване включващо37 хиляди души показва, че вероятността е с цели 32% по-голяма, съобщи „24 часа“, цитирайки Би Би Си.
Предполага се, че причината е повишена чувствителност към нивото на мъжките хормони, инсулинова резистентност и възпаление на кръвоносните съдове, което засяга целия организъм и оказва влияние както на сърцето, така и на скалпа.
Връзката не е съвсем ясна, но ще продължим да търсим обяснение на различните механизми, които са в основата на сърдечносъдовите заболявания и плешивостта, обяснява ангажираният с изследването проф. Патрик Улф.
Плътността на косата разочарова половината от 50-годишните. Но въпреки това учените успокояват, че оплешивяването със сигурност е свързано с по-малък риск за сърцето, отколкото пушенето и затлъстяването. Затова съветват мъжете да не се съсредоточават фанатично в линията на косата, а да обърнат повече внимание на талията си.
Загубата на косми в горната част на главата е повече сигнал да се преосмисли начинът на живот. Избягването на цигарите, мазните и сладките храни улеснява работата на сърцето и помага за контрола на кръвното налягане и холестерола. Особено внимание трябва да проявяват тези, чиято възраст вече не е младежка или в рода им има близки роднини с фамилна анамнеза за коронарна болест.
Наследственият косопад е извън вашия контрол, но много от рисковите фактори за исхемична болест не са карма, а съзнателен избор, акцентират лекарите. Спирането на цигарите, поддържането на здравословно тегло през целия живот и физическата активност са неща, които човек реално може да направи, за да защити сърцето си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар