Translate

сряда, 26 септември 2012 г.

Учредена е Фондация "Теодора Захариева"-не в нейна памет, а в нейно име и в името на живота



Фондацията си поставя за цел да бъде обединител, да продължи да развива дейността на Теодора в защита на здравето на пациентите, в подкрепа на развитието на гражданското общество и обединяването на усилията на институции и организации за по-добро здравеопазване. Сред другите и целите и са почистване на думите фондация и дарителство, възстановяване принципите на дарителството, насърчаване и стимулиране на медицинското образование, специализацията, научните изследвания и разработки, подпомагане лечението на хора с трайни здравословни проблеми.
Фондация "Теодора Захариева", по програма, ще набира средства и ще го раздава по направленията, които са залегнали в устава им, а именно за профилактика и ранна диагностика на хронични заболявания като рак, диабет, остеопороза, хепатит, сърдечносъдови заболявания.
От името на учредителите адвокат Асен Георгиев, председател на управителния съвет на фондацията, обяви, че тя няма да бъде коректив, нито ще изпада в позиционна роля, а ще се стреми да обединява „ всички, за които държавата не се грижи”. Именно това е една от основните разлики между новоучредената фондация и създадения от Теодора Център за защита правата в здравеопазването. „Борбата остава там, във фондацията остават позитивизмът и креативността”.
Учредителите на фондацията обаче бяха единодушни, че здравеопазването в България е приоритет, но само на думи, здравословното състояние на нацията се влошава и проблемите в тази сфера се задълбочават.
Пациентските организации вместо да интегрират пациентите, вършат работата на здравни и финансови институции. „Разпиляваме и изхабяваме се, отделяме сили, за да останем живи. Ние се опитваме да оцеляваме, вършейки работата на различни здравни институции”, заяви Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум". Той продължи, че в страната се наблюдава тенденция на здравно емигриране на пациентите ни, за да се лекуват навън. По думите му в България здравеопазване няма за съжаление и за част от болните съществува много сериозен геноцид. „И докато не накараме властимащите да проумеят това, само ще се срещаме по форуми и пресконференции”, заяви още той.
Според главния секретар на БЛС Димитър Ленков, който е сред съучредителите в качеството си на обикновен лекар, в здравната политика липсва приемственост и стратегия и за разлика от други европейски държави у нас продължава да се увеличава делът на средствата, които българските пациенти доплащат от джоба си за здраве. Най-малко средства в момента се заделят в доболничната помощ. Навсякъде другаде в ЕС е обратното, каза д-р Ленков и припомни, че Теодора с еднакъв хъс се бореше, както за пациентите, така и за българските лекари.
Ива Захариева, дъщерята на Теодора подчерта, че и харесва идеята „да има нещо не в памет, а в името на майка и” и допълни, че се надява по този начин делото на Теодора да бъде продължено и за нея ще продължи да се говори винаги в настояще време.

Няма коментари:

Публикуване на коментар