Translate

сряда, 26 септември 2012 г.

29 септември-Ден на метаболитния риск




В градинката пред Народния театър в София профилактични прегледи за диабет от 10 до 14 .
На желаещите ще бъде направено измерване на талията и индекса на телесната маса, след попълването на тест, за установяване дали са в риск. Първите новоткрити 150 човека, с над 15 точки от въпросника, ще получат безплатни талони за изследвания и преглед в 3 столични медицински центъра.
Ендокринологът доц. Владимир Христов припомни основните рискови фактори, а именно: наднормено тегло и затлъстяване, обиколка на талия за мъжете над 94 см. И за жените-80, АН със стойности по-високо от 130/85, отклонение в мастната обмяна-триглицириди над 1.7 mlmol/l, лош холестерол при мъжете под 1 mlmol/l и при жените под 1.3 mlmol/l и отклонения в кръвната захар на гладно над 5.6 mlmol/l и нагоре. Всеки, който има три от тези посочени фактори е с метаболитен синдром. А 70% от тях развиват диабет тип2.
По думите му жените родили едър плод над 4.7 кг., предменстуралните проблеми или имащи стресова професия са с повишен риск. А тези с поликистозна болест на яйчниците развиват късен диабет.
Той съобщи, че в България с диагностициран диабет са 316 хил. души, а други около 200 хил. имат диабет, без да знаят това. Близо 377 хил. пък са в преддиабетно състояние. Едно от усложненията-диабетното стъпало е отговорно за 77% от нетравматичните ампутации у нас.
По думите му предложената от българските ендокринолози национална програма за борба с диабета вече 5 години „отлежава”, независимо, че е минала на МС. Причината е, че все още за нея няма предвидено финансиране, за да може тя постъпателно да се развива.
Ръководителят на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ „Св. Анна” в София доц. Малина Петкова заяви, че предложението им, ОПЛ само да измерват талията на рисковите си пациенти, да влезе в наредба е оборено от МЗ и не е включено. Тя също съобщи, че измерването на талията показва, че 40% от мъжете и 17% от жените имат проблеми. За радост в популацията 17-25 години отклоненията са пренебрежимо малки, тъй като младите хора държат на външния си вид.
Според нея възрастовата граница 40-45 г. е ключова за диабета. А към причините освен индустриализацията, заседналия начин на живот и нездравословното хранене се причислява и неосведомеността на хората, която граничи с невежество.
Специалистът коментира, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на преддиабетното състояние може да спести около 55-58% от развитието на диабет и усложненията му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар