Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

От началото на август протоколите за лечение с аналогови инсулини ще бъдат заверявани само на ниво районна здравноосигурителна каса



Това освен, че цели да улесни пациентите, които досега са подавали документите си единствено в НЗОК, но ще съкрати времето за одобрение с два месеца и процедурата по получаването на инсулина, съобщи Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.
Очаква се срокът на действие на протоколите да бъде удължен от 6 месеца на една година, с добавяне на текст, според който инсулин да бъде изписван според нуждите на пациента. По този начин ще се избегне натрупването на инсулин в следствие на несъответствие между предписаната доза и реално използваното количество на медикамента от пациентите, което сегашната система позволява, тъй като всеки месец диабетиците се нуждаят от различна доза инсулин в зависимост от състоянието си. Идеята е да се взима толкова инсулин, колко е нужно, а не колко е предписано, за да не складира той в хладилника, обясни Котова.
Едно от предложения на асоциацията е НЗОК да поеме реимбурсацията на иглите за инсулиновите писалки-30 броя на месец, всяка от които струва 20 стотинки, а не както са сега по 1 игла за 1 флакон. Това няма да се отрази съществено на бюджета на касата, коментира Котова, която сподели, че от здравната каса са уверили членовете на асоциацията, че ще го направят.
През септември ще започнат преговори с трите фирми доставчици за намаление на цените на глюкомерите и увеличение на тест лентите на 600 бр.за пациентите над 18-годишна възраст. Сега НЗОК поема по 1100 тест ленти на децата диабетици. Те обаче падат на 150 след навършване на пълнолетие на децата.
През юни асоциацията стартира обучителна кампания за диабетиците, заболели в късна възраст. Оказа се, че децата знаят много повече за болестта си и затова как да контролират дозите, обясни Коцева. Затова от асоциацията настояват лекуващите лекари да провеждат обучение на пациентите си с късно открит диабет поне 3 пъти годишно.
62% от диабетиците не са знаели, че са били с висок риск от болестта преди поставянето на диагнозата. При 32 процента от българите с висок риск от развитие на диабет кръвната захар никога не е измервана. Едва по-малко от половината от българите с диабет пък си признали, че са били обучавани от специалист за това как да контролират своето заболяване. Едва 55% са запознати, че диабетът може да доведе до ампутация на долен крайник., показва статистика, представена от асоциацията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар