Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

Предстои подписване на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване"



Увеличението на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в системата на здравеопазването е наложително и е една от мерките за задържане на медицинските специалисти и за мотивиране на младите и новопостъпилите кадри. Това се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК), по повод проваленото подписване на Колективен трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Подписването на договора беше предвидено за 10 юли, но не се състоя поради неразбирателство между представителите на синдикатите и на работодателите.
От стопанската камара изразяват мнение, че заплащането в здравеопазването трябва да бъде съобразено с икономическото състояние на отделните лечебни заведения и не следва да се прилага повсеместно и автоматично за цялата система, позоваватйки се на данни от :МЗ според които към 31 май 2012 г. задълженията на държавните и общинските лечебни заведения са 347 411 000 лв., като 88 380 000 от тях са просрочени, което е и "икономически необосновано искането за увеличение на заплати при наличие на такова високо ниво на задлъжнялост".
Държавните институции, включително и министър-председателят не са страни по колективното трудово договаряне и намесата им в процеса на договаряне между синдикати и работодатели е недопустима и е в разрез с националното и международното право, се посочва още в становището.
От камарата предлагат индексирането на началните основни заплати и допълнителните възнаграждения в болниците да се осъществи на два етапа, като през 2012 г. да обхване лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебни заведения, които имат финансова възможност да извършат това и нямат просрочени задължения. А през 2013 г. да бъдат индексирани възнагражденията във всички останали лечебни заведения, в случай че се осигурят средства за това по линия на финансовите им програми за 2013 г.

Все пак представителите на работодатели и на синдикатите постигнаха споразумение за подписване на новия Колективен трудов договор (КТД) в системата на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на БСК.
Конвенции на Международната организация на труда (МОТ) не допускат намеса на държавата в колективното трудово договаряне. Затова бе решено проектът на КТД да бъде преработен и синхронизиран с правилата на МОТ и да бъде в сила не от 1 юли, както се предвиждаше по-рано, а от 1 януари 2013 г.
От постигнатите договорености е ясно, че само болниците, които предварително са доказали стабилно финансово състояние и липса на задължения, т. е. в добро финансово състояние ще увеличат началните основни заплати на медицинския си персонал. След това обаче отрасловият съвет по здравеопазването ще преценява дали искането на лечебното заведение да бъде уважено.
Кое заведение ще може да си позволи увеличение ще стане ясно следващата седмица, когато ще бъде и официалното подписване на КТД.
Договорът предвижда увеличение на началните основни заплати във всички лечебни заведения с около 20% за медсестрите и близо 12% за лекарите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар