Translate

сряда, 27 април 2011 г.

Проф. Милан Миланов: Само идиотът се учи от собствените си грешки

Умният човек се учи и от грешките на другите. Това заяви на 19.04.т. г. пред Нова телевизия проф. Милан Миланов, председател на етичната комисия на БЛС.
Така той коментира несъгласието на здравния министър Стефан Константинов с въвеждането на лекарски анализатор в болниците, който да следи за лекарските грешки. Проф. Миланов обясни, че не става дума за „слухтене в лечебните заведения, а за събиране на информация и изграждане на алгоритъм”.
Въпросният лекар трябва да бъде служител на болницата. Това го видях в САЩ и целта е за доброто на медицинското обслужване, коментира той и добави, че това е една от най-важните фигури в американските болници. Той обяви, че няма намерение да спори със здравния министър, тъй като е събирал опит от цял свят, докато д-р Константинов е събирал опит от Северна Африка ,но поясни, че колегите от парламентарната комисия по здравеопазване, са одобрили идеята. . Идеята е да се обобщят грешките и да се открие системната грешка, защото в противен случай тя ще се повтаря отново, уточни той.
По отношение на оплакванията, че 24 лева е висока цена за преглед при лекар в частен кабинет, проф.Миланов коментира още, че това е минималната цена и е по желание. Той припомни, че здравно осигурените лица не трябва да я плащат. Но в България има 1 млн. и 800 000 здравно неосигурени. Пък и държавата прибира от здравните осигуровки милион и 400 хил. или милион и 800 хил. лева, добави проф. Миланов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар