Translate

сряда, 27 април 2011 г.

В столицата университетските болници ще бъдат редуцирани


Броят, на университетските болници в София, от 18 да бъде намален до 7, предвижда проект на ректора на Медицинския университет (МУ) проф. Ваньо Митев, който до дни ще бъде внесен в Министерството на образованието.
Само в карето на Александровска болница те са осем, като всяка една от тях е с отделна администрация и много дублиращи се звена, което води до разхищаване на държавни пари, мотивира се той.
По думите на проф. Митев в отделните лечебни заведения, под шапката на МУ, се дублират и много диагностични дейности, извършвани със скъпа апаратура, разпределена неравномерно в отделните сгради. В едни от тях техниката прегрява от работа, а в други стои недостатъчно използвана. Така изразходваните пари за покупката й на практика носят повече загуба, отколкото печалба. Ако обаче университетските болници бъдат окрупнени,като се запази дейността им, апаратурата ще се използва от пациентите на всички лечебни заведения, които са в непосредствена близост, а специалистите ще могат да консултират болните и от другите клиники, а не само в своята, поясни той. 
Проектът предвижда още принципал на всяка университетска болница да бъде ректорът. Управителните съвети ще бъдат запазени като структура, но всяка една от тях ще има и изпълнителен директор, който ще бъде назначаван от ректора на МУ, а не от министъра на здравеопазването.
Окрупняването на университетските болници ще ни развърже ръцете за създаването на клъстър, чрез който ще можем да кандидатстваме по-свободно по европейски проекти и да ги печелим, изтъкна още едно от предимствата на проекта си проф. Митев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар