Translate

сряда, 27 април 2011 г.

Антимонополистите се самосезираха за картел в лекарския съюз


Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и ще разследва решението на БЛС от 17 април тази година за минимална цена от 24 лв. за частен медицински преглед, представляваща 10 процента от минималната работна заплата. Фиксирането на цени, независимо от неговата форма, представлява едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна конкуренция, напомнят антимонополистите. В хода на производството комисията ще проучи обстоятелствата, при които БЛС е приел минималната цена за преглед.
Етичният кодекс на БЛС предвижда установяването на минимална цена на хонорарите на лекарите, както и задължение за лекарите да не определят хонорара си под така установения минимум. БЛС също така предвижда налагане на санкция на лекарите, които не спазват приетата минимална цена за преглед.
Законът за защита на конкуренцията забранява прякото или косвено определяне на цени, в това число и на минимални цени, между конкуренти на пазара, дори и в случаите, когато такова налагане на цени е резултат от решение на професионално сдружение, което ги обединява.
Из Закона за защита на конкуренцията:
Чл. 15. (1) Забранени са всякакъв вид споразумения между предприятия, решения на сдружения на предприятия, както и съгласувани практики на две или повече предприятия, които имат за цел или резултат предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията на съответния пазар, като:
1. пряко или косвено определяне на цени или други търговски условия;
2. разпределяне на пазари или източници на снабдяване;
3. ограничаване или контролиране на производството, търговията, техническото развитие или инвестициите;
4. прилагане на различни условия за един и същ вид договори по отношение на определени партньори, при което те се поставят в неравноправно положение като конкуренти;
5. поставяне сключването на договори в зависимост от поемането от другата страна на допълнителни задължения или от сключването на допълнителни договори, които по своя характер или съгласно обичайната търговска практика не са свързани с предмета на основния договор или с неговото изпълнение.
(2) Споразуменията и решенията по ал. 1 са нищожни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар