Translate

понеделник, 18 април 2011 г.

Щастливи ли са семейните българки?

По идея на докторантката Олга Ставрова от Института за икономическа и социална психология към университета в Кьолн, на 22 000 жени в 28 държави , в Европа и Южна Америка, САЩ и Австралия, е бил зададен въпросът дали са щастливи.
-България е една от страните, в които все още властват консервативни представи за морала, заяви тя. В анкетата има възможни отговори като напр.: хубаво е да имаш добра работа, но онова, което жените всъщност искат са дом и деца; или пък, че задачата на мъжа е да носи пари вкъщи, а жената трябва да се грижи за децата и домакинството. Жените трябва да отбележат отговора, с който са съгласни. В консервативни страни като България омъжените жени са по-щастливи от онези, които живеят на семейни начала с партньора си, твърди Ставрова.
Работа - да, но семейството е по-важно!
54% от запитаните българки бяха на мнение, че е добре да имат добра работа, но онова, което искат всъщност са дом и деца т. е. в България все още властва представата за класическото разделение на ролите в семейството.
Според 43% от българките, мъжът е този, който трябва да печели парите, а задължение на жената е да се грижи за децата и дома.
За сравнение само 13% от запитаните германки са съгласни с това твърдение. Според изследването в Германия няма особена разлика в субективното усещане за щастие между омъжените жени и тези, които живеят на семейни начала с партньора си. За България обаче данните сочат, че  разликите в степента на щастие, посочена от семейните и несемейните жени в България са най-големи.
Изследователският екип е съставил скала със седем степени за щастие, като седмата степен означава, че жената е "много щастлива", а първата - че е "много нещастна". Повечето неомъжени българки са посочили средно 3,8 пункта, а онези със сключен брак - 4,7 пункта за щастие.
От какво всъщност зависи степента на щастие?  Докторантката отговаря така:
Щастието зависи от много неща. Работата, семейството, религията допринасят човек да се чувства щастлив. Но не само те са факторите, които играят роля. Значение има и средата, в която живее човек. Щастието не е само вътре, а и извън човека.
Вродена степен на щастие
Следователно има значение доколко личността е приета от заобикалящия я свят. Доколко вярата или пък формата на съжителство с партньора е приета от обществото. На въпроса, дали все пак не градим сами собственото си щастие,  Ставрова каза:
-Отчасти - да. Човек може да създаде щастието си, ако се постарае. Но аз мисля, пък и науката го доказва, че щастието отчасти ни е вродено. Има нещо като получена по рождение степен на щастие. Разбира се, можем да я променим, но не много.

Няма коментари:

Публикуване на коментар