Translate

вторник, 19 април 2011 г.

Първият конгрес на Националната пациентска организация доказа, че пациентите са единни и обединени


Той се проведе, в периода 15-17 април 2011 г., и бе посветен на Лекарствената политика в България.
Организатор на форума е НПО. В него участие взеха над 120 представители на пациентски организации от всички райони на България.
В продължение на 3 дни бяха дискутирани всички аспекти на лекарствената политика и бяха обсъдени мерки и предложения в защита на пациентския интерес.
-Опитахме се да направим конгреса изцяло по европейски модел. Идеята бе институциите и представителите на пациентските организации да представят своето виждане за ситуацията и бъдещето на лекарствената политика в страната. Една от целите на конгреса бе била да се докаже на политиците, че гледната точка на пациента може да бъде единствено и само от полза в ежедневната им дейност каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО).
Нивото на участниците бе изключително високо. Дискусиите бяха изключително задълбочени по теми като административните пречки, пред равния достъп до лекарство терапията, възможности за преодоляването им, търсене на алтернативи на тръжните процедури за лекарствените медикаменти и др., но никога не съм предполагал, че пациентите в България могат така добре да познават административните механизми и някои от особеностите на лекарствената политика в определени области. Българският пациент е израснал. Той е толкова изтерзан, че е принуден да бъде експерт. Очевиден е фактът, че хората са принудени да имат познанието, заради големите проблеми, с които се сблъскват т. е. те са компетентни по принуда.
Лекарствената политика у нас се прави или на сляпо, или на тъмно. Изводът, до който стигнахме, продължи той е, че у нас моделът на изграждане на лекарствена политика е изцяло обърнат в сравнение с утвърдената практика в европейските страни. Там експерти и пациенти изработват научно обосновани становища, които предлагат на администрацията за политическо решение. У нас е точно обратното – администрацията взема решенията, след което експерти и пациенти тръгват да се борят срещу тях.
Трябва лекарствената политика в България да се прави от експертите заедно с пациентите и след това администрацията да взема нужните решения.
За мен е абсурдно, че в България пациентите трябва да правят здравната политика. Но тук чух по-адекватни и креативни предложения, на доста по-добро ниво, от даваните в някои европейски страни, каза още той.
В този форум експерти и пациенти говориха на един език и се обединиха около становището, че лекарствената политика трябва да се прави с прякото участие на пациентите, тъй като те са тези, които имат експертизата и гледната точка на изстрадалия човек, а експертите имат познанията, за да се прави здравна политика.
Самата тя трябва да бъде базирана на тези две групи хора, а финалните решения да бъдат оставени на политиците и те да поемат политическата отговорност за тях, поясни д-р Хасърджиев.
Той изрази надежда и увереност, че това няма да е първото и последно тяхно събитие, а началото на нещо ново и позитивно, в интерес на пациентите, защото конгресът доказал, че пациентите са единни и обединени и между пациентските организации вече съществува културата на диалогичността.
Жени Адърска, зам. председателят на НПО и председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ), допълни, че този форум е бил повече обучителен, което го прави и важен. Тя подчерта, че битува схващане, че пациентските организации защитават лобистки интереси и в по-голямата си част дейността им не е полезна. Но конгресът доказва точно обратното, бе категорична Адърска.
Тепърва предстои да бъдат обработени резултатите и изводите от конгреса. Може и месец да отнеме това, но ще излязат с препоръки и предложения, със становище, по всички проблеми, които са разгледани на конгреса.
Анализите и препоръки им, по актуалните проблеми на лекарствената политика в страната ще бъдат предоставени на институции и експерти, работещи в тази област. Защото, които и да застане начело на държавата, ако не се съобразява с нашите – с пациентските искания си поема сам политическият риск, бяха единодушни организаторите.
-------
Процесът по прехвърляне на лекарствата от МЗ към НЗОК е на финала и се надяваме напълно да приключи до края на годината, съобщи зам. министърът на здравеопазването Гергана Павлова, при откриването на първия национален конгрес на пациентски организации в страната.
Тя поясни, че до средата на годината се очаква да приключи механизмът с прехвърлянето, като целта е това да стане максимално  безболезнено и превантивно да бъдат решени евентуалните проблеми.
По думите й МЗ, чиято основна цел е да осигури по-добър достъп до адекватна терапия за всички пациенти, вижда в лицето на пациентските организации един достоен партньор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар