Translate

вторник, 19 април 2011 г.

Българските пациенти плащат най-много ,с лични средства, за лечение, профилактика и медикаменти в сравнение с другите граждани на ЕС, дори когато са здравно осигурени


За това сочи проучване на СЗО през 2009 г.. Според него българите плащат 50% от цената на здравните услуги, а останалата част се поема от държавата, докато европейските пациенти плащат средно около 25% от цената на медицинските услуги. Но те, ако се налага,  доплащат, но не по време или още преди лечението да е започнало, а след него и то предимно по банков път, съобщи д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
В изследването са ползвани показатели като качество, достъп, цена на лекарствата, кой колко плаща от лекарства и др.
Най-доволни от здравеопазването си са холандците. След тях се нареждат гражданите на Дания и Ирландия. България е и на последно място1 сред близо 30 страни, по удовлетвореност на гражданите от медицинските услуги. В класацията ни изпреварват държави като Албания, Румъния и Хърватия.
На последно място сме и по отделени средства за здравеопазване като дял от БВП. Публичните разходи за здравеопазване от БВП отново са най-високи в Германия.
СЗО отчита още, че разходи на глава от населението у нас от здравноосигурителните фондове, сред които е и НЗОК, са пет-шест пъти по-малко, отколкото в останалите страни – членки на ЕС.
По думите на д-р Кацаров, както имаме добри лекари и достатъчно на брой добре оборудвани болници в страната, така имаме и лоша организация на здравеопазването и погрешна здравна политика.
От Федерация Български пациентски форум съобщиха, че отново ще внесат в парламента законопроект за правата на пациента, който се надяват да бъде разгледан и предложен за обсъждане за пореден път.
Законопроектът, който е изготвен от експерти и е съобразен с действащото законодателство, на база добрите европейски практики, е внасян при различните управления у нас през последните години и дори бе приет на първо четене от предишното Народно събрание, поясни д-р Кацаров.
В Международния ден за правата на пациентите, който се чества на 18 април, неправителствените организации отново настояха парламентът да приеме закон, който ясно да регламентира пациентските права.
България е на 32-ро място по спазване на правата на пациента в Европа, което я нарежда на последните места на континента по този показател, показва друго проучване на СЗО.
В България правата на пациентите не се спазват, има остър дефицит в тази сфера, категорична бе Теодора Захариева, председател на Федерация „Български пациентски форум” и председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.
Сред най-важните пациентски права са, че болният има право на медицинска помощ, че няма да страда ненужно при лечението и че ако това се случи, има към кого да се обърне и оплаче, за да бъде обезщетен.
Те са описани в международна харта, с която са гарантирани още правото му на иновативно лечение, на индивидуална и качествена терапия, отговаряща на стандартите за добра европейска практика.

Няма коментари:

Публикуване на коментар