Translate

събота, 15 декември 2018 г.

От Париж до Питсбърг


Премиерата е на 16.12. от 18 ч. по National Geographic, а филмът е продуциран от Radical Media в партньорство с Bloomberg Philanthropies

Носителката на множество награди, актриса и активист Рейчъл Броснахан, звезда от хитовия сериал The Marvelous Mrs. Maisel, влиза в ролята на разказвач в премиерния документален филм на Bloomberg Philanthropies за климатичните промени „От Париж до Питсбърг“. Филмът ще бъде излъчен по National Geographic на 16.12. от 18 ч. и е продуциран от Radical Media в партньорство Bloomberg Philanthropies.
„От Париж до Питсбърг“ показва неуморните усилия на хората, които се борят с най-суровите заплахи на климатичните промени в собствения си „двор“. На фона на дебата за енергийното бъдеще на Съединените щати и стряскащото решение на администрацията на Тръмп да напусне Парижкото споразумение за климата,  филмът показва какъв е залогът за отделните общности и вдъхновяващия начин, по който те реагират.
На последните награди „Еми“, Броснахан, която е посланик на „Глобъл Ситизън“, работила е за справяне с бедността и е участвала в инициативи за повишаване на избирателната активност, използва речта си, за да насърчи зрителите – „гласувайте, излезте и доведете приятел до урните“.
„От Париж до Питсбърг“ поставя под светлината на прожекторите много забравени общности и хора, засегнати от климатичните промени в страната. Говори за решенията – как можем да се борим с тези промени и да намалим изпусканото от нас количество въглерод в атмосферата“, заяви Броснахан. „Горда съм да съм част от този остроумен и силен документален филм и приветствам активния подход на Bloomberg Philanthropies към проблема засегнат в този проект. Трябва ни значима промяна.“
„От Париж до Питсбърг“ изследва напълно реалните социални и икономически последици от
катастрофите, причинени от климатичните промени. Филмът разказва истории за възстановителни дейности и устойчиви решения, свързани с климата, както и за новаторските усилия за намаляване на въглеродните емисии. Представя градове, щати, компании и граждани, които сами предприемат действия пред лицето на правителственото бездействие.
На преден план е Питсбърг, процъфтяващ град, някога разчитал на въглищата. Когато президентът Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, кметът на Питсбърг Бил Редуто не го последва. Вместо това, той и градът му потвърждават ангажимента си към амбициозните цели за енергийна ефективност. Историята на кмета Редуто и Питсбърг е един от многото примери за смела лидерска позиция по отношение на икономиката и климата.
„Америка не се отдръпва от климатичните действия – това е силното и ясно послание на „От Париж до Питсбърг“, заяви Катрин Оливър, изпълнителен продуцент на филма и директор в Bloomberg Philanthropies. „А кой би могъл да изведе това послание по-добре от Рейчъл Броснахан, която е пример за подражание с напредничавото си мислене и своята ангажираност. Щастливи сме, че тя ни зае силния си глас и дух на активист за този проект.“ Оливър обясни още, че Bloomberg Philanthropies трайно вярва в историите, които ни
образоват – в силата им да променят мисленето и да запалят искрата на положителната промяна. Ето защо създаването на филми се е превърнало в ключова част от тяхната стратегия.
„От Париж до Питсбърг“ е продуциран от компанията RadicalMedia, печелила „Оскар“ и „Еми“, в партньорство с Bloomberg Philanthropies. Режисьори на филма са носителите на наградата „Еми“ Сидни Бомонт и Майкъл Бонфилио. Бомонт е също така и продуцент на филма. Изпълнителни продуценти са номинираният за „Оскар“ Джо Бърлинджър, Джон Камен и Катрин Оливър. Копродуценти са Линдзи Файърстоун и Кейти Дън. Анта Уилямс от Програмата за околна среда към Bloomberg Philanthropies е консултант-продуцент.

31-годишен мъж с шанс за втори живот след трансплантация във ВМА


Трета трансплантация на черен дроб в рамките на две седмици извършиха специалисти от Военномедицинска академия.
Реципиентът е 31-годишен мъж, а донорът –  жена на 54 години. Сложната интервенция на черния дроб бе извършена в късния следобед на 14 декември. По-рано през деня, въпреки сложните метеорологични условия, екипи на ВМА и на УМБАЛ „Александровска“ бяха транспортирани със самолет C-27J „Spartan“ от транспортна авиогрупа Враждебна на Военновъздушните сили до УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, където бе извършена експлантацията на органите.
Пациентът е в добро състояние, заяви проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия.
Ръководството на болницата изказва своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.
Екипът на ВМА благодари и на колегите си от варненската болница за доброто сътрудничество, както и на екипите на Военновъздушните сили за бързата и своевременна реакция във всяка донорска ситуация.

Коалицията за живот без тютюнев дим и СЗО с открито писмо до управляващите


То е адресирано до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, президента Румен Радев, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и още 22 представители на властта.
В него се казва:
-Необходимо е подобряване и ефективно прилагане на мерките за забрана на тютюнопушенето на закрити и някои открити обществени и работни места, както и в обществения транспорт; включване на електронните и нагреваеми тютюневи продукти в обхвата на забраната и разширяване на контрола; освобождаване на улиците, обществените и медийни комуникации от реклама, промоция и спонсорство на тютюневи изделия; и прекратяване на вмешателството на тютюневата индустрия при вземането на решения, засягащи общественото здраве.
Според вносителите на писмото д-р Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим и д-р Скендер Сила, ръководител на офиса на СЗО за България – всичко останало е против европейското бъдеще на България и на нашето младо поколение и против правата на човека, записани в Конституцията ни.
До момента откритото писмо е подкрепено от още 12 организации: гражданска инициатива „България без дим“; Фондация БлуЛинк; Асоциация на българите боледуващи от астма (АББА); Пациентски организации “Заедно с теб”; УСБАЛ по онкология; Сдружение “Въздух за здраве”(Air4Health); Сдружение “Международно партньорство за здраве”; Асоциация за превенция и работа със зависими “Само днес”; Национална асоциация за профилактика на белодробните болести; Българска национална асоциация "Активни потребители"; Национална мрежа за децата; Асоциация на студентите медици в България (АСМБ).