петък, 11 май 2018 г.

НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ


Това е мотото на Световния ден на хипертонията – 17 май, който за 12-ти пореден път ще се отбележи  в 11 града, с национална здравна кампания

Инициативата е на Българската лига по хипертония в партньорство с Българският червен кръст, фондация „Национална мрежа Сърце за сърце“, Асоциацията на студентите медици в България, Microlife България и др.
Тази година събитието под надслов „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ – ПРЕВЕНЦИЯ ОТ ИНСУЛТ“  за първи път е подпомогнато финансово от дарителската кампания на Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш". 
74 служители на банката направиха своя избор за каузата, като общата сума, дарена от тях и от банката е близо 9000 лв. 
Статистиката показва, че повишеното кръвно налягане (КН) е причина за смъртта на 9.4 милиона в световен мащаб, като ежегодно цифра продължава да нараства, поради глобалното застаряване на населението. Сред рисковите фактори са свръхтеглото, ексцесивният прием на алкохол, сол с храната и недостатъчната физическа активност.
Предсърдното мъждене (ПМ) е най-честата аритмия вследствие на хипертония, която влошава качеството на живот, повишава риска от мозъчен инсулт от 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.
Ние не разполагаме с точна статистика за броя на болните в последните три години, но се счита екстраполирано , че от сърдечна недостатъчност у нас страдат над 140 000 души. Смъртните случаи надхвърлят 20 000 годишно, което представлява около 18% от всички починали. Тенденцията е неблагоприятна – прогресивен растеж.
Мозъчният инсулт (МИ) е втората водеща причина в света, следваща ССЗ, асоциирана с: лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. Над 12 милиона МИ се дължат на КН с повишен риск от остър инсулт при прехипертония и в млада популация. Смъртността от МИ у нас продължава да е значително по-висока в сравнение с тази в Европа. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души, т.е. смъртността е близо четири пъти по-висока.
Един от основните проблеми в нашата здравна система е и си остава недостатъчното сътрудничество между организациите за осигуряване на оптимална грижа за пациентите.
Резултатите от скрининговите проучвания, по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, показват висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения. Това е и основната причина за провеждането на информационните кампании и измервания на артериално налягане в Световния ден на хипертонията.
На 17 май 2018г. в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Русе, Велико Търново, Хасково, Благоевград и Кърджали, от 11 до 18ч., на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници; ще получат книжки с нормите на поведение при АХ, както и методични указания за поведение при деца и подрастващи с АХ; ще  бъдат направени тестове за оценка на информираността с награди; ще се измерва тегло и кръвно налягане на желаещите с електронни апарати, снабдени с Afib-технология за откриване на ПМ, без ЕКГ. Тази технология е подходящ и сигурен метод за скрининг на асимптомно ПМ в домашни условия за профилактика на мозъчен инсулт и за проследяване ефективността на лечение на пациенти с артериална хипертония и/или с риск от ПМ.
17 май, четвъртък, 11-18 ч.

 • София – пл. ″Света Неделя″ № 7 (до входа на МЕТРО станция Сердика);
 • София – до подлеза на хотел Плиска, бул. „Цариградско шосе“ 10В;
 • Пловдив - площад Централен (от западната страна на сладоледена къща Афредо);
 • Благоевград - ул. „Тодор Александров“ (пред магазин Билла и Съдебната палата);
 • Стара Загора – Централен парк “5-ти октомври” (до фонтаните);
 • Бургас - ул. „Александровска”, пред сградата на Общината;
 • Варна – пред Операта - пл. Независимост (пред Фестивалния конгресен център - вход на морската градина);
 • Русе - площад „Свобода”, срещу Съдебна палата;
 • Плевен - площад „Възраждане” срещу фонтаните;
 • Хасково - пешеходна зона между Общински и Областен съвет (площад Общински и площад Свобода);
 • Кърджали - площада срещу Мтел, паметник Димитър Маджаров;
 • Велико Търново - парк Марно поле.

Няма коментари:

Публикуване на коментар