Translate

петък, 11 май 2018 г.

Вашата кожа е уникална - грижете се за нея!


Това е мотото на тазгодишната13-та Паневропейска кампания за защита на кожата от тумори.
От Българското дерматологично дружество отчетоха като изключително успешни досега проведените национални кампании за превенция и ранно откриване на рака на кожата. В които са прегледани над 4 000 пациенти. През 2017г. са прегледани 1885 души. Ново откритите случаи на кожен рак са - 23. Всички са били изследвани и своевременно насочени за лечение.
И в тазгодишната кампания - "Евромеланома 2018“ се включват повече от 200 дерматолози.
По думите на доц. Жана Казанджиева участието на специалисти за пореден път е напълно доброволно и безвъзмездно т.е. изцяло про боно и не се заплаща от Европейското дерматологично дружество, каквито твърдения витаят в публичното пространство. Според специалистите целта на тази кампания не е всяка година едни и същи хора да идват и да се записват за преглед, а да се формира култура на поведение, при която хората включват в плановете си посещение при дерматолог веднъж на 6 месеца с чисто профилактична цел.
На 16 май, сряда, в цялата страна ще се проведат профилактични прегледи от тазгодишното издание на "Евромеланома 2018". Акцентът ще бъде върху ранното откриване на меланома, но и върху други видове кожен рак - базоцелуларен и спиноцелуларен карцином, както и на състояния, известни като преканцерози - т.е. кожни изменения, които е възможно да еволюират в злокачествени тумори.
Дерматолозите съветват да се прави обстоен преглед: под мишниците, между пръстите на ръцете и краката, стъпалата, гениталиите и под гърдите за асиметрични бенки и повили се след 45 год. възраст, тъй като при тези хора се установяват масово облигатните преканцерози. При най-малкото съмнение в тях трябва да се търси консултация със специалист.
Ако бенката е наранена, прокървила – това е индикация за спешност.
Те съветват още да се избягва прекомерното излагане на слънце, да се носят тъмни дрехи и то от изкуствени материи, тъй като светлите дрехи, памукът и лена привличат повече слънчевите лъчи и по-малко защитават кожата.
Те припомниха, че фотозащитните кремове (за деца и възрастни) с фактор 50 трябва да се купуват само от аптечната мрежа и да се нанасят половин час преди излагане на слънце. Но това не е достатъчно. Трябва да се полагат наново на всеки два часа, тъй като се инактивират от самото слънце и се отмиват от водата. За децата и хората със слънчеви  алергии да се използват фотозащитни кремове с минерален филтър.
Пълният списък на лекарите, които ще преглеждат на 16-ти май е публикуван на електронната страница на Българското дерматологично дружество.

Няма коментари:

Публикуване на коментар