Translate

вторник, 15 август 2017 г.

Слънце, дъжд и много емоции на Coca-Cola и Lidl Grill & Chill във Варна



В рамките на събитието, бе проведен и регионалният кръг от Националния турнир по спортен грил, в който шеф Манчев и шеф Шишков сред силната конкуренция на добре подготвени участници, използващи интересни техники, избраха 37-годишния Стефан Стефанов за най-добър грил майстор от Варна и региона. Стефан има натрупан опит в кулинарни състезания след участието му през 2015 г. в MasterChef, което му помогна да надделее над останалите трима претенденти, достигнали до финалното изпитание - Николай Николов, Христо Христов и Иван Цветанов. С перфектно приготвени свински ребра и три вида гарнитури от картофи, печени на грил, той спечели правото да представи региона и да се бори за националната титла и наградата от 2500 лв. срещу финалистите от останалите 5 града на 3 септември в София.
„Както и очаквахме, нивото на кандидатите във Варна беше изключително високо и тук видяхме настина професионално изпълнение и много кулинарно творчество“, сподели след обявяване на победителя шеф Иван Манчев. „Това, обаче, не трябва да успокоява финалистите, защото за София сме подготвили много по-сложни задачи с по-нетрадиционни протеини и по-претенциозни гарнитури. Предизвикателството ще е доста по-трудно, а и ние ще сме по-взискателни и ще въведем и допълнителни критерии, например като ефективно използване на продуктите“, допълни той.
Освен кулинарния турнир, организаторите бяха предвидили различни атракциони за деца и възрастни, грил демонстрации с водещите кулинарни блогъри Сандра Алексиева и Даниела Колева, както и завладяващ летен концерт на групите Rewind и АКАГА. Посетителите на събитието опитаха от специално разработеното меню, приготвено от умели майстори на грила, а най-запалените фенове сами си приготвиха бургери, стекове, ребра и различни други качествени продукти.

Гореща испанка открадва младоженец от сватбеното му ложе в романа „Морски екстаз“



Черешката на тортата в хитовата лятна колекция на издателство „Милениум“, е романът "Морски екстаз"на Валънтайн Уилямс.
Екзотичната история се развива първо в Париж, а след това в страната на баските - на границата между Франция и Испания. В интригата са намесени прелестна американка, очарователен английски художник с тайнствен произход и знойна, невероятно привлекателна, горда и енигматична испанка.
Художникът младоженец е принуден да избяга от желаната си съпруга, макар и опиянен от негата на предусещането за първата им брачна нощ. Броени минути преди да влезе в романтичната вила, запазена за медения им месец, само часове след сватбата, той е връхлетян от ултимативен вестоносец. "Сега или никога", му заявява той - и му показва писмо с кодова дума, която предизвиква у младоженеца такава буря, че той се вижда принуден да тръгне на мига без дори да предупреди своята тръпнеща в очакване избраница. Очаква го смразяваща среща очи в очи със смъртта, която ще го накара да изостави своята любима!
Той тръгва по следите на дръзка испанка с изпепеляващ поглед и тяло за грях. Тя е атракция за господата в скъп аристократичен курорт в Испания. Никой незнае дали е просто свободна жена, която обича забавленията, или носи маска, зад която се крие съвсем друго амплоа. Младоженецът беглец преследва огнената прелъстителка, защото е дал клетва на живот и смърт пред свой боен другар и жадува за мъст. А тя без да знае истинската му самоличност се влюбва в него и се хвърля в обятията му. Той е изправен пред кръстопътя да се поддаде на изкушението или да разкрие страховития заговор, в който е замесена красавицата. Пожарът на страстта е толкова силен, че заплашва да ги изпепели...
Съдбите на всички герои се срещат в загадъчна къща на морския бряг, в която се оплитат невидимите нишки, предопределили пътя на всеки от тях. Това е роман за изпитанията, пред които се изправят неуверените сърца и романтичните души – увлекателен разказ, изпълнен с драматизъм, превратности, благородство и дива страст.

За първи път у нас - изградиха и имплантираха трахея



Уникална операция – субституция на трахеята, в която бе изграден и имплантиран цял орган от автоложни присадки, извършиха в Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда. В 10-часовата интервенция участваха екипи от 4 специалности – по Гръдна хирургия, Пластично-възстановителна хирургия, Кардиохирургия и УНГ под ръководството на д-р Цветан Минчев - началник на отделението по Гръдна хирургия на Токуда – една от водещите в страната структури за оперативно лечение на заболяванията на белия дроб и гръдната област с много голям обем и сложност.
Хирурзите създадоха и поставиха автотрансплантант – орган, изграден от собствени тъкани, който да замести унищожената от рака трахея и по този начин пациентът да може да диша самостоятелно. За първи път в света хирурзи извършват такава операция, при която освен изграждането на нова трахея са отстранени засегнати от злокачественото заболяване хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези. Пациентът е с вторични изменения от рак на ларинкса, които засягат трахеята и органите около нея – медиастинума, хранопровода, лимфни и други жлези. Авансирането на рака в трахеята постепенно води до невъзможност за нормално дишане и до състояние, несъвместимо с живота.
„Успяхме да изградим и имплантираме трахея с помощта на тъкани от ръката и хрущяли от ребрата на пациента. Операцията беше комбинация от няколко хирургични етапа, през които отстранихме и засегнатите от метастазиралия рак други органи. По този начин дадохме възможност на болния да диша самостоятелно” – разказа подробности за уникалната операция д-р Минчев.
Автотрансплантантът е с дължина 7 см, колкото нормална трахея и се имплантира с микроскопска хирургия с помощта на хранещи съдове от ръката, които се свързват към мамарната артерия.
В сложната имплантация и съединяването на съдовете се включва д-р Асен Келчев от отделението по Кардиохирургия на Токуда. А в изработването на автотрансплантантът активно участва гост-хирургът доц. д-р Маргарита Кътева. 
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gifОперациите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително малко в цял свят, а сложността и обемът, в който е направена хирургията в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, я правят уникална на глобално ниво. Този метод е и единствена алтернатива в такива случаи, тъй като имуносупресивната терапия след евентуална трансплантация на изцяло донорска трахея увеличава риска от повторна поява на рака.

16 жени и 4-ма мъже започват обучение на 18 август за военни лекари



18 август 2017 г. ще бъде първият учебен ден за първите студенти, приети в специалност „Военен лекар”. Общо 20 души - 16 жени и 4-ма мъже започват подготовка в това направление, а 10 жени са класираните за „Военна медицинска сестра“.
Подобно обучение се провежда за първи път в България чрез тристранен проект за сътрудничество между Военномедицинска академия, Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.
Мандатна комисия с представители от Военномедицинска академия, Министерство на отбраната и Висшето военноморско училище определи окончателния списък с имената на кандидатите.
Обучението се провежда едновременно в МУ-Варна, ВМА и във ВВМУ, в редовна форма. След завършване на шестгодишния курс на обучение студентите ще получат образователно-квалификационните степени (ОКС) „Магистър“ по специалността „Медицина” от МУ-Варна и ОКС „Бакалавър“ по специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” от ВВМУ.
Обучението в специалност „Медицина“ отговаря на най-високите национални и международни стандарти. Осъществява се в редовна форма, по учебен план, разработен на базата на единните държавни изисквания за специалността.
Част от квалификациите, които ще получат по време на своето обучение в специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво” са умения за управление на катер и яхта, водолазни умения, както и оцеляване в разнообразни условия. Студентите ще имат възможност да управляват виртуални кораби на най-модерните симулатори в Европа и да контактуват с курсанти от целия свят.
Добрата подготовка на завършилите тази специалност им дава възможност за повишаване на квалификацията не само в България, но и във всички страни-членки на НАТО.
Съчетанието от хуманизма на лекарската професия и отговорността на офицерската кариера ще формират в завършилите лидерски умения, организираност и дисциплина, които се ценят високо във всяка сфера на обществения живот и гарантират успех.

Светкавична тромболиза спасява пациенти с инсулт в Болница „Тракия“



На всеки 30 минути в света един пациент с инсулт умира или се инвалидизира трайно, защото е бил лекуван в неподходяща болница. Данните са на европейската организация „Angels“, чиято цел е до май 2019 г. да обедини 1500 болници в Европа, в които да се прилагат най-високите световни стандарти за лечение на инсулти.
Една от тези 1500 европейски болници ще бъде и Болница „Тракия“, чието Неврологично отделение е единственото в регион Стара Загора, в което лечението с тромболиза се прилага вече трета година. От създаването му през 2014 година Неврологично отделение на Болница „Тракия“ разполага с Интензивен сектор, оборудван с най-съвременни перфузори и монитори. Невролозите от отделението са на разположение 24 часа в денонощието. Поддържа се в постоянна наличност необходимия за извършването на тромболиза тъканен активатор на плазминогена, „Актелизе“.  Процедурата и лечението се покриват изцяло от НЗОК.
За тези 3 години обаче едва 4-ма пациенти с инсулт са били лекувани по този модерен метод. Причините са две – твърде закъсняло довеждане на пациента в болницата или транспортирането му в лечебно заведение, в което тробмолиза не се извършва.
Масова практика сред българите е, когато получат инсулт, да стоят вкъщи и да чакат „да им мине“. Първите признаци за появата на инсулт са необичайна слабост, изтръпване на крайник, изкривяване на устата, затруднения в говора. Пациентите трябва да знаят, че инсулта е спешно състояние и трябва в първия момент, в който забележат тези признаци, да се обадят на тел. 112 и да бъдат транспортирани с линейка или собствен транспорт до болница, в която могат да приложат най-правилното и съвременно лечение, коментира д-р Елена Каранджулова, невролог в Болница „Тракия“.
„Имаме перфектна организация по отношение на прилагането на тромболиза, ако пациентът бъде транспортиран до Спешно приемно отделение на Болница „Тракия“-Парк в рамките на първите 3 часа от получаване на инсулта. Нуждаем се от референтно време между 30 минути и 1 час, за да диагностицираме състоянието на пациента, да му се направят нужните кръвни изследвания и скенер. Така до 4 часа и половина от появата на заболяването имаме възможност да включим пациентите в режим на тромболиза, наблюдавайки състоянието им чрез контролни монитори“, подчертава началникът на Неврологично отделение д-р Стоян Лекушев.
Модерното лечение се прилага само при пациенти, които са получили така наречения исхемичен инсулт – когато тромб е запушил мозъчен кръвоносен съд. Активното вещество започва да действа веднага за разграждане на тромба и отпушване на кръвоносния съд. Показанията на пациента обикновено се подобряват още в рамките на първия час.
Не всеки пациент с инсулт е подходящ за извръшване на тромболиза. Пациентът не трябва да е имал друго кървене, например от язва, през последните 3 месеца. Не трябва да е преживявал във времето друг инсулт. Ако поддържа много високо кръвно налягане, над 180/100, тробмолиза може да се извърши само след овладяването му. Пациентът не трябва да е преживявал сериозни травми през последните 3 месеца, както и да не е бил на антикоагулантна терапия. Затова единствено лекарите мога да преценят в кой конкретен случай е подходящо прилагането на тромболиза.
За съжаление случаите на исхемичен мозъчен инсулт все повече „се подмладяват“.

Роботи на LG превземат най-голямото летище в Корея



Тъй като Южна Корея се готви за най-голямото зимно спортно събитие в историята си (ХХIII-те зимни олимпийски игри в Пьонгчан от 9-и до 25-и феврури 2018), LG Electronics (LG) се фокусира върху подобряване на условията на международното летище Инчон (ИА) – едно от най-възловите летища в света. На 21-и юли LG пусна в експлоатация редица роботизирани летищни пътеводители, както и роботи за почистване на залите на летището. Роботизираните пътеводители значително ще улеснят притокът на пристигащите и напускащите Корея, като обикалят летището, предоставяйки информация и помощ на посетителите, докато роботът за почистване ще бъде винаги на правилното място, за да поддържа пространмството безупречно чисто.
С изпращането на своите роботи на едно от най-големите и натоварени летища в света, LG предоставя своите роботизирани услуги директно на около 57 милиона пътници, преминаващи през летището всяка година. Въпреки че роботите официално влязоха в употреба от 21-и юли, тяхното присъствие е познато на честите пътници от февруари тази година, когато започнаха бета тестове на летището Инчон. Тестовият период през изминалите пет месеца даде възможност на инженерите от LG по перфектен начин да настроят роботите, подобрявайки ефективността им въз основа на резултатите в разнообразни ситуации и получените данни, събрани по време на бета теста.
Оборудван с платформа за разпознаване на глас от LG, роботът за летищните услуги разбира четири различни езика - корейски, английски, китайски и японски - четирите най-популярни езика, говорени на международното летище. Така той ще може да предложи езикова помощ на пътниците. Освен това, роботът се свързва директно с централния сървър на летището, за да предостави информация относно полетите, както и местоположението на ресторанти, магазини и много други обекти. С бързо сканиране на билета, роботът за обслужване може да придружава закъснели или изгубили се пътнъци до точното място на заминаване.
Роботът за почистване пък използва мощните функции за почистване на LG HOM-BOT, автоматичната навигация и възможностите за избягване на обекти, прилагайки всичко това по перфектен начин на обществени места. Този робот открива областите, които изискват често почистване, съхранява тези места в базата данни и изчислява най-ефективните маршрути, за да стигне до тях.
С тези летищни роботи LG демонстрира своята инициатива да развива и разширява търговския си бизнес с роботи като бъдещ двигател за растеж и развитие на компанията в тази област. В момента бизнесът с роботите на LG е разделен на два сектора – за домашни и за търговски цели. Домашните роботи на компанията включват прахосмукачката HOM-BOT и новия Hub Robot, докато комерсиалните бизнес роботи са специално проектирани да предоставят услуги в обществени зони като летища, хотели и банки.

Открити класове по фолклорни танци на народите



по фламенко, български, ирландски, индийски и ориенталски танци, под ръководството на професионални инструктори, се проведоха в София. Второто издание на проекта „Танцуваща София”, реализиран с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, се проведе в столицата.
„Танцуваща София“ е платформа за танц и движение на открито в града, която превръща емблематични градски пространства в своеобразни танцови площадки. Програмата включва над 12 различни урока, подходящи за всички възрасти заедно с преподаватели от Dance Station, PachoVille, Stream Dance Center, uMove, Latin Force, Lindy hop, Swingin Monkeys, Св. Св. Константин и Елена, Фламенко Алегрия, Derida Dance Center и други от най-изявените танцьори и хореографи в столицата.
Организатор на „Танцуваща София” е Фондация „Арт Линк“ (Derida Dance Center), а проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Европа“ към Столична община. Партньори на инициативата са Dedrax Printing House, Рекламна агенция Селестиал, 7Talents, Vbox7, както и Dance Arena – първото танцово онлайн риалити.





Тризнаци се родиха в Първа САГБАЛ „Света София“



В родилното отделение на Първа САГБАЛ „Света София“ проплакаха тризнаци. Бебета са заченати инвитро по метода икси, благодарение на добрата работа на д-р Минко Еврев, началник на отделението по асистирана репродукция в здравното заведение, и неговия екип. Той е и специалистът, проследил цялата бременност на майката. Пациентката беше родоразрешена чрез Цезарово сечение от д-р Минко Еврев и д-р Валентина Григорова, заместник-директор по медицинските дейности в Първа САГБАЛ „Света София“. Д-р Еврев завежда единственото общинско отделение по асистирана репродукция в България.
Първото бебе е момченце с тегло 2040 грама и ръст 44 см, след него на бял свят се появи момиченце с тегло 2650 грама и ръст 46 см и третото бебе - момченце с тегло 2880 грама и ръст 49 см.
 Майката е на 36 години с 9 неуспешни инвитро процедури в други клиники, в рамките на 12 години.

Разработват дигитален подпис на българската бира



Дигитален подпис на българските бири разработва екип от Центъра по биология на храните, СУ „Св. Климент Охридски“, Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ) съвместно със Съюза на пивоварите в България. Това е нов инструментален подход за изследване на състава на пивото и структурата на отделните вещества в него посредством ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).
Новаторската разработка за дигитален подпис на българските бири, която ще покаже идентичността на всяка търговска марка на родния пазар, е дело на гл. ас. д-р Никола Бурджиев, д-р Сергей Иванов и доц. д-р Силвия Милева.
Научният колектив използва ново поколение апарат за ядрено-магнитен резонанс за изследване на храни и напитки. Изучаването на пиво чрез ЯМР е един от първите опити в световната практика. Това, по думите на д-р Сергей Иванов, е наложило да се разработи нова методология за работа, включително прилагане на статистически методи за обработка на големи масиви от данни. „На този етап от проекта с помощта на ЯМР-спектроскопията се създават уникални дигитални подписи на популярни у нас марки пиво. Те позволяват разграничаване на всяко пиво - по вид, производител, а понякога и на всяка партида“, обясни той. Посредством дигиталните подписи на съответните марки пивопроизводителите ще имат възможността да следят за качеството и безопасността на напитките и бързо да реагират на нежелани промени във физико-химичните или микробиологични показатели на продуктите. 
Българските учени, разработили процедурата се стремят да получат достоверни и повторими спектри на изследваните проби бира. Статистическата обработка на получените данни показва, че на този етап няма различия между произведените от един и същ производител отделни партиди на съответната марка пиво. В същото време е налице добра различимост между   изследваните търговски марки и видове бира. Тези първи резултати предпоставят възможността чрез ЯМР изследвания на пивото да се постигне идентификация на производителя, типа и търговската марка, а в бъдеще да се определят компонентния състав и количествено да бъдат измерени отделните съединения в бирата.  
Предизвикателството е още по-голямо, тъй като в пивото има над 400 установени и анализирани съединения заради естествените суровини, веществата, получени от метаболизма на пивоварните дрожди  и спецификите на пивоварната технология. Именно поради този факт е възможно да съществува широка диверсификация на продуктите на категорията.
След време ще е възможно с помощта на ЯМР технологията скъпоструващи и траещи понякога със седмици сложни химически анализи да се провеждат за няколко часа и с многократно по-ниска финансова себестойност, което е от полза както за производителите, така и за консуматорите на пивото. Изследването предизвиква голям интерес в научните среди и пивоварния бранш, защото за първи път в България се използва ЯМР за изследване на пиво. До сега в световен мащаб такава практика има по отношение на виното, пчелния мед и плодовия сок, за които има създаден специализиран софтуер.

Снимка: Жената днес

Много от опаковките са твърде сложни за рециклиране



Британската асоциация за рециклиране призова производителите да преосмислят дизайна на опаковките на продуктите си. Оказва се, че поради сложността на изработката им, бутилките и цилиндрични кутии от чипс са някои от най-трудните за рециклиране опаковки.
Много от бутилките за напитки също са трудни за рециклиране, тъй като имат етикети, изработени от специфичен вид пластмаса. Други видове опаковки, не по-малко трудни за рециклиране са бутилките за почистващи спрейове, в чиято изработка са включени различни по вид пластмаси, както и тарелките за храна за подгряване в микровълнова печка, които са проблематични, защото черната пластмаса не е подходяща за рециклиране. Цилиндричните ктуии от чипс например представляват сериозно предизвикателство за рециклиране поради разнообразието от материали, използвани за направата им. В опаковката са включени метални елементи, пластмасови компоненти и фолио.
На другия край на скалата са опаковките, които се изработват от един и същ вид пластмаса и са лесни за рециклиране – например някои видове бутилки за безалкохолни напитки.
На база изводите от направения анализ, Британската асоциация за рециклиране отправи призив към всички производители да се фокусират повече върху последствията от дизайна на продуктите си и да подобрят и преосмислят начина на производство на опаковките.
В отговор на призива на асоциацията, редица компании изразиха силно възмущение. Някои отговориха с публични изявления, че опаковките им са необходими за гарантиране на качеството на продуктите. Разнообразните материали и структурата им са важни за предпазването на храните от замърсявания от околната среда и запазването на свежия им вид.

ДКЦ „Бургасмед“ разкрива кабинет по очни болести



Специалистите обявяват безплатни прегледи

Кабинет за лечение на офталмологични заболявания вече функционира на територията на диагностично –консултативния център към една от най-големите, модерни частни болници в черноморския регион- „Бургасмед“. Така жителите на най-големия бургаски комплекс „Меден рудник“ вече имат достъп до специалисти по очно здраве без да им се налага да пътуват километри до различни точки на града.
Кабинетът по очни болести е оборудван с модерна техника и ще работи с направления по НЗОК всеки вторник, сряда и четвъртък от 9:00 до 13:00ч. Лекарите, които ще преглеждат в него са тесни специалисти в сферата на възпалителните очни заболявания, болестите на роговицата, катаракта, глаукомата, диабетните промени и др.
Кабинетът в ДКЦ „Бургасмед“ работи в партньорство с доказани имена на специалисти от медицински център „Оксиком“.
По случай разкриването му специалистите обявиха безплатни прегледи за очни заболявания на 14-ти, 15-ти, 16-ти, 21-ви, 22-ри  и 23-и август от 9:00 до 13:00ч. с предварително записване на тел. 056 999 980; 0892 222 800; 0700 89 088.

Северна красавица в страстна афера с наследник на фараоните в романа "Греховни нощи"



Действието в книгата е водовъртеж от горещи страсти и жесток сблъсък на две култури. Това е история, която сгрява душата и възражда надеждата, че любовта е способна да преодолее всичко и да надживее времето и пространството. Сюжетът е талантлива вариация на вечните мотиви за всеопрощението и непобедимата сила на истинската обич. Астрид е дъщеря на шотландец и скандинавка, красива северна девойка от аристократичните среди, която обича да се забавлява. Макар да има елитни ухажори, по време на едно пътешествие до Египет тя попада в плен на обаянието на местната култура. Очарована е от пустинния пейзаж, сред който прекарва незабравимо приключение с чаровен египтянин – изваян от абанос южен бог, в който се влюбва до полуда. Самата тя не знае, че този краткотраен флирт ще сложи отпечатък върху живота й и никога няма да бъде истински щастлива другаде и с другиго.
Разделят ги религията, традициите, общественото им положение и разстояние от хиляди километри. Тонове предразсъдъци и омраза обричат любовта им на забвение.
Макар да се примирява с предопределеното й – да стане кротка съпруга на свой сънародник, младата жена е изправена пред жесток избор, защото знае, че носи плода на любовта си с наследника на фараоните. На кого ще прилича очакваната рожба? Ще я издаде ли мургавата кожа на детето? Или то ще вземе от нея сините й очи? Отчаяна и не намираща изход, Астрид крои планове за самоубийство, без да може да предвиди накъде ще я тласне съдбата. Горчивата й орис ще изиска тежка дан, ако не веднага, то от следващото поколение, и ще покаже, че и любовта и грехът са чаши, които не могат да останат не изпити до край.
Романът "Греховни нощи" на световноизвестната италианска писателка и поетеса Ана Виванти е част от хитовата поредица „Под знака на любовта“ на издателство „Милениум“.
 Виванта е талантливата разказвачка на спиращи дъха приказки, сякаш излезли от "1001 нощи". Като една нова Шехерезада тя изгражда живи и пълнокръвни образи, чиито будещи тръпки на копнеж преживявания се разиграват на фона на екзотични, горещи, далечни страни. Произведенията ѝ се радват на непрекъснат успех и са преведени по цял свят.

За първи път в УМБАЛ Бургас – иновативна операция възстанови наполовина увредено зрение



Интервенцията  върна на 100% зрението на 70-годишен пациент. Преди извършването й то било едва 40% - очите били увредени от катаракта и астигматизъм. Сега мъжът вижда отлично, от астигматизма няма и помен, както и от очилата. Подобна манипулация е извършена и на 59-годишна жена с много високо късогледство, която недовиждала през целия си живот. При нея е оперирано едното око, предстои и второто.
„Преди години пердето се срещаше при много възрастни хора. Сега все по-често оперирам пациенти на 55,60,65 г., които работят, шофират и качественото зрение им е важно. И двамата пациенти са активно работещи. Професията им изисква добро зрение, затова те бързо взеха решение. Интересното в този случай е, че за първи път използвахме специфичен имплант – изкуствена леща, която се поставя в окото и е способна както да осигури добро зрение наблизо и надалеч, така и да коригира астигматизма. Поставихме две такива лещи, изчислени точно според пациентите“, обясява д-р Румен Мутавчиев, началник Очно отделение в УМБАЛ Бургас, който е извършил и операциите.
Процедурата за премахване на перде продължава около 10 минути. Използва се местна упойка, след това естествената леща се премахва от окото с ултразвук. На нейно място се поставя изкуствена, която има много „екстри“ – защита от вредната синя светлина и UV лъчи. Доказано е, че тези лъчи необратимо увреждат зрението, затова се препоръчва и защита. Пациентът се прибира вкъщи още същият ден.
Добрият резултат е сбор от няколко фактора: прецизна апаратура, правилно подбрана качествена вътреочна леща и точното й изчисление. Изчислението на лещата играе огромна роля за зрението след операцията на перде. То е строго индивидуално и ако не се направи правилно, пациентът няма да е доволен, допълни д-р Мутавчиев. Още повече, че Здравната каса не заплаща изкуствените лещи и пациентът си ги купува сам. Веднъж имплантирани, те остават в очите доживот, затова перфектният резултат е много важен.
Първите симптоми на катаракта (вътреочно перде) са замъгленото виждане, цветовете потъмняват и вече не са контрастни, а слънчевата светлина става заслепяваща. Очите могат да започнат и да сълзят, възможно е да се появи и двойно виждане.

За малкото дете плажът крие риск за здравето



категоричен е д-р Борис Ангелов - педиатър, началник на Първо отделение по педиатрия в УМБАЛ Бургас.
Бебета и деца до 2-годишна възраст не трябва да се водят на плаж. Около това мнение няма спор в педиатричната общност. Противно на разпространеното схващане, че така детето се „калява”, всъщност му се вреди.
Причините педиатрите да недолюбват плажа са няколко - незрялата имунна система на детето, податливост на инфекции, особено в среда със струпване на много хора, несъвършенство на терморегулацията на детския организъм и бързо настъпващи процеси на дехидратация.
Малкото бебе не понася слънцето и големите жеги. То може да бъде прегрято и под чадъра или в детската количка със сенник и да получи топлинен удар, дори да не е пряко изложено на слънце. Затова, ако детето повиши температура, стане отпуснато и вяло, започне да повръща, незабавно потърсете лекарска помощ. Счита се, че най-удачно време за плажуване на деца над 2 години са часовете до 11 и след 17.
И сега в детското отделение има кърмачета, хоспитализирани след прегряване на плажа. Типичен пример – няколко месечно бебе, изписано от отделението за продължаване на лечението у дома, е заведено на плаж, повишава температура, прави фебрилен гърч и отново постъпва в болницата, посочва д-р Ангелов.
Не са редки случаите, в които децата стават пациенти в резултат на родителско невнимание. Един от последните случаи - дете на година и половина изпило почистващ корозивен препарат. За щастие майката е реагирала веднага и само бързата намеса на лекарите е спасила живота му. „Затова - обезопасете дома си. Всички битови препарати, медикаменти, опасни предмети трябва да са на недостъпно за детето място. Възрастта, в която децата прохождат и любопитството им към околния свят расте, е особено опасна.
Годишно през Първо педиатрично отделение преминават над 2000 деца. Много от тях се пренасочват от други лечебни заведения. Отделението е предпочитано от много родители поради осигуряването на висококачествена педиатрична помощ и възможността за консултации с различни специалисти - невролог, УНГ, офталмолог, инфекционист, хирург, ортопед, интензивист и др.

Отделението по ортопедия на УМБАЛ Бургас навлиза в етап на обновление



Промяната ще се забележи още в близките месеци от пациентите и техните близки, категоричен е новият завеждащ-отделение д-р Стоян Христов. Той спечели конкурса за длъжността с амбициозен проект за развитието на отделението. Д-р Христов е известно име в Бургас, най-вече в областта на детската ортопедия, където са и научните му интереси. Провел е своята специализация в УМБАЛСМ „Пирогов“, има специализации в Германия, Швейцария, Франция, Великобритания, а наскоро се завърна от Великобритания, където работи няколко години. Владее английски, немски, руски език.
„Длъжници сме на бургаските пациенти и целта на целия ни екип е да подобрим както битовите условия, така и ортопедичната помощ, включително и неоперативната такава. Смятаме да надграждаме и развиваме отделението по примера на водещи клиники в страната. Годишно тук се извършват над 1200 операции – планови и спешни. Има и листа на чакащите, а целта е чакането за пациентите да бъде сведено до минимум, макар че в България то е седмица-две, докато в Западна Европа може да продължи и с месеци“, обяснява д-р Христов.
В отделението вече се прилагат стандартно всички познати в света практики за миниинвазивна и нетравматична ортопедична помощ, като локално приложение на тромбоцит-обогатена плазма, както и медикаменти в засегнати стави и сухожилия, които премахват болката и връщат движенията.
На телефона на отделението – 056 894 801 всеки може да получи информация за начините за прием в отделението.
Освен ремонт и обзавеждане, е планиран разширен достъп до специалисти по ортопедия от университетските центрове в страната, както и от специализираната клиника в Горна Баня. Консултантите ще посещават Бургас по график, който ще бъде оповестяван предварително. Ще се заложи и на допълнителното обучение на екипа - в момента в отделението работят трима лекари със специалност "ортопедия" и четирима специализанти. Следващата стъпка на отделението е организиране на кампании за ранно откриване на ортопедични заболявания и превенцията им. Ще бъдат организирани безплатни прегледи, като първите ще са насочени към децата.

Финални летни намаления в ТРИА Сити Център



Клиентите на търговския център ще изпратят лято`2017 с обновен и стилен гардероб, в който са добавили тоалети от световни марка, придобити на изключително изгодни цени.
Истинско откритие и основание за самочувствие е покупка с намаление 40 %  от колекциите на Salsa Jeans, ЕА7-Emporio Armani, Freddy,  Kocca, Henry Cottons, Marina Yachting, MCS. За картодържатели цената е 50 на сто. Пробвалите знаят, че това е точното време за находка в магазините на ТРИА Сити Център. В някои от тях намаленията достигат 70%. А в Styler промоцията е специална -  взимаш три продукта, плащаш два!
Колелото на късмета ще се завърти отново и ще даде шанс към великолепната  нова дреха да се добави моден аксесоар, парфюм или качествена козметика. Късметлиите ще бъдат изтегляни всеки ден от 7 август до края на месеца във времето между 16 и 19 часа!

LIDL предизвиква въображението с новата игра - STIKEEZ – плодове и зеленчуци



Любимата детска игра със Stikeez се завръща с цяла колекция нови герои – плодове и зеленчуци - малки, гумени и лесно преносими, за да не оставят своите почитатели далеч от забавни игри, независимо от това къде ще прекарат лятото.
В периода от 07.08.2017 г. до 10.09.2017 г. за всеки 15 лв. от стойността на покупката в един касов бон в магазините Lidl клиентите получават едно Стики като подарък, а за да стимулира консумацията на свежи продукти, Lidl ще предоставя по едно допълнително Стики и за всяка покупка, която е над 20 лв. и съдържа поне един пресен плод или зеленчук. Stikeez се прикрепят здраво към всякакви гладки повърхности благодарение на гумената си вендуза, за да преминат успешно през всички изпитания на играта.
Чрез кампанията Лидл България подкрепя придобиването на знания под формата на забавни игри и по-специално тези, свързани със здравословно и балансирано хранене. Lidl предлага качествени свежи плодове и зеленчуци и знае колко важно е набавянето на необходимите витамини за развитието на всяко дете. Stikeez – плодове и зеленчуци е един от начините, чрез които децата ще имат възможност да опознаят богатата гама от витамини и да се научат да ги обичат.
Любителите на играта ще имат възможност да съберат цяла колекция от плодове и зеленчуци, с които да формират своя супер отбор от пресни ябълка, морков, чушка, патладжан, ягода, череша, банан, лимон и други. Всеки Stikeez плод и зеленчук има свой характер – от мил и свенлив до самоуверен и свеж, за да бъде забавлението пълно. За улеснение на най-запалените колекционери Lidl предлага специална кутия за съхранение на Stikeez героите и торбичка за съхранение на повтарящи се фигурки.

LG Q6 предлага FullVision преживяване на повече потребители през септември



Най-новият смартфон на LG Electronics с FullVision дисплей ще бъде достъпен за потребителите по света от началото на септември. LG Q6 е проектиран, за да посрещне нуждите и очакванията на хилядите клиентите по света. Той ще бъде на пазара в Корея още от тази седмица, а скоро ще може да бъде открит и на ключовите пазари в Азия, Европа, Близкия Изток и Америка.
Q6 е първият модел от новата Q серия смартфони на LG, предназначен за потребители, желаещи устройство, което предлага технологията на водещите смартфони от висок клас LG, но на изключително ниска цена. Q6 споделя общо ДНК с многократно награждавания G6 – първият смартфон с FullVision дисплей на LG. Благодарение на FullVision LG може да интегрира значително по-голям екран на мобилните си устойства, който удобно да се използва с една ръка. Това е едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправен дизайна на смартфони през това десетилетие.
Най-впечатляващата характеристика на Q6 е неговият 5,5-инчов FHD + Full Vision дисплей. Този уникален дисплей не само предлага максимално екранно пространство, но и също така позволява лесно извършване на множество задачи едновременно. Това се дължи на възможността екранът да бъде разделен на два перфектни квадратни прозореца, които да бъдат видими както вертикално, така и хоризонтално. Режимът за квадратни изображение "Square Camera Mode" позволява сливането на две изображения в едно и създаването на квадратни колажи, което е популярно сред феновете на социалните мрежи.
Устойчивостта е друга ключова характеристика на този смартфон. Металната му рамка е изработена от алуминий от серия 7000 - силна сплав, широко използвана в аерокосмическите и морски индустрии. Освен това, корпосът има заоблени ъгли, което значително намалява силата при удар след изпускане. LG Q6 е проектиран съгласно стандарта MIL-STD 810G, който измерва как устройствата реагират при температурни крайности, дъжд, влажност, пясък и прах. Това е един от критериите, определящи дали устройствата са подходящи за използване от армията на Съединените щати. Батерията в Q6 също е подложена на допълнителен утежнен процес на тестване, който е в пъти по-взискателен от високите международни стандарти. Освен това, за най-ефективно разпределяне на топлината, термопластовата система за охлаждане е интегрирана във вътрешността на корпуса, а най-ключовите компоненти са разположени далеч един от друг, за да се сведе до минимум вътрешното загряване.

Първото събитие от поредицата Ritual Gatherings събра над 1200 човека на плаж Червенка



Двата дни нa първото издание на фестивала Ritual Gatherings в България (5-6 август) посрещнаха над 1200 гости с интересен лайн ъп от българската и чуждестранната електронна сцена. През целия уикенд на плаж Червенка се предлагаха нестандартни кулинарни изживявания, wake board и тематични коктейли от Бар Ботаник. В събота Master Chef 2017 Божана Кацарова показа своята интерпретация на нестандартно гурме изживяване на специално организирана вечеря за 200 човека на плажа. Тя представи седем степенно меню, придружено от селектирани вина, заедно с шеф готвач Димо Димов и екипa на Cult Gourmet.
Родена в Барселона, музикалната концепция на Ritual Gatherings залага на набиращия скорост Playa Tech стил, познат от най-големите световни фестивали като Burning Man в САЩ и BPM Festival в Мексико. От българска страна той беше представен от някои от най-известните имена на родната сцена като Shosho, The Foreigners, Peppou, Valdy, Anatolkin, Стефан Попов, MEDO, Soulful Traveller. Кулминация на музикалната програма в събота беше специалният гост - палестинката NOUR.
Екипът, който стои зад Ritual Gatherings, концентрира усилията си в налагането на природосъобразни практики за подобряването на околната среда. Първата локация беше преобразена в голяма сцена от изцяло естествени материали, а след събитието екипът продължава целенасочени стъпки към облагородяване на плаж Червенка заедно с екипа на домакините от Бар Ботаник.

Уникално съчетаване на природни дадености в нов термален комплекс – Аquahouse Thermal & Beach, к.к. Св. Св. Константин и Елена



Ново и модерно водно съоръжение, предлагащо целогодишно възможности за балнеология, СПА и Wellness туризъм отвори в най-стария ни черноморски курорт Св. Св. Константин и Елена. Със своите 14 басейна и водни съоръжения, разположени в непосредствена близост до морето, термалният комплекс съчетава лечебната сила на минералната вода с приятното усещане от полъха на морския бриз, ползите от морската вода и морския климат. Умело комбинира условията за почивка, спорт, възстановяване и рехабилитация. Комплексът е разположен на площ от 6 000 кв. м., ненатрапчиво аранжиран с естествена зелена растителност и дава усещането за безметежност и спокойствие. Гостите могат да се насладят на четири обособени зони, осигуряващи им различни видове усещания и активности.
Аква зона – тук посетителите на комплекса могат да се възползват от различни по големина, вътрешни и външни басейни, 25-метров плувен басейн, топъл минерален басейн, външна финладска сауна, джакузи. За любителите на слънчевите лъчи е предвидена комфортна зона за плаж и релакс. За най-малките посетители е на разположение специална детска зона с вътрешни и външни басейни с температура 32°, като два от басейните са подходящи и за бебета. Аниматори ще се погрижат с увлекателни игри, групови занимания и забавления за всички деца в зоната.
Термална зона – надгражда услугите и предоставя условия за пълно възстановяване, рехабилитация и балнеолечение. Допълнителни вътрешни и външни басейни  оборудвани с множество водни струи, които спомагат за отпускане на мускулите и освобождаване от стреса. Терапевтичният басейн с минерална вода с температура от 42° е подходящ за профилактика на болести на опорно двигателния апарат и периферната нервна система, за рехабилитация и подобряване на ортопедични и травмалогични състояния, при гинекологични и кожни проблеми. На разположение на посетителите са също финландска и билкова инфраред сауни, хамам, парна баня, солна стая и вътрешен контрастен басейн.
Уелнес зона – за почитателите на физическите упражнения е осигурена възможност за индивидуални и групови спортни занимания – фитнес, аеробика, йога и др. В същата зона са разположени уреди за профилактика и рехабилитация – електролечение, магнитолечение и калолечение, както и за  възстановяващи и разкраситени процедури – тангентор и минерални вани, фризьорски салон и козметика.
Зона за хранене - всички гости на комплекса могат да са насладят на здравословна храна, приготвена по балансиран начин, удовлетворяваща както кулинарните любители и вегетарианците, така и почитателите на веган режима. На разположение са и коктейли, смутита и други освежаващи напитки на фреш бара.
Аquahouse Thermal & Beach ще работи целогодишно и е подходящ както за еднодневни посещения, така и за дълги почивки. На разположение на посетителите са специално разработени от водещи специалисти програми за прочистване и елиминиране на токсините, за постигане на хармония и освобождаване от стреса и различни лечебни програми, които съчетават разнообразни процедури и физически активности, и дават възможност за целодневен престой в комплекса.
Аquahouse Thermal & Beach разполага с гъвкава ценова политика и разнообразие от възможности за комбиниране на различни услуги. Предвидени са преференциални цени за посетители в пенсионна възраст, за деца до 14 г. се ползва 50% отстъпка, а за деца до 6 г. използването на водните съоръжения е напълно безплатно. Използването на водната зона с чадър и шезлонг за гостите на комплекса при престой до 3 ч. е 10 лева, а целодневния билет е 15 лв., като се дават възможности за допълнителни намаления при закупуване на абонаментни карти за различни услуги.
Термалният комплекс осигурява незабравимо изживяване при честване на семейни тържества, корпоративни събития и частни партита. 
Аquahouse Thermal & Beach  e част от инвестиционната програма на „Св. Св. Константин и Елена холдинг” АД за утвърждаването на курорта на европейската туристическа карта като целогодишна морска и СПА дестинация, която предлага почивки, морски СПА и Wellness уикенди и ваканции, условия за балнеология и рехабилитация, спорт и релакс, грижи за здравето и красотата.