Translate

събота, 29 септември 2012 г.

Бъди зелен не само за ден !

Популярни певци, актьори и телевизионни водещи се включат петото поредно издание на инициативата „Моят зелен град“ на 29 септември

Българските звезди се обединиха около тазгодишното мото на инициативата – „Бъди зелен не само за ден”, за да покажат как с малка, но постоянна грижа, всеки може да допринесе за по-чиста природа в градска среда. Те споделиха, че с радост ще посетят и откритите класни стаи за деца и възрастни, от които ще научат много практически съвети и нови зелени идеи.
Поредното пето издание на инициативата „Моят зелен град“  събра едни от най-обичаните български лица от малкия екран, театралната и музикалната сцена, които  дадоха своя личен пример в опазването на околната среда.
Инициативата се организира от системата на Coca-Cola в България, Българското дружество за защита на птиците и ЕКОПАК, с активната подкрепа на Столична община и Министерството на околната среда и водите.
Сред най-големите почитатели на зелената кауза е известният певец и актьор Орлин Павлов, който стана част от инициативата още през миналата година.Тогава с голям ентусиазъм се включи в боядисването на пейки в Южния парк.
На 29 септември Орлин, в ролята си на водещ,  посрещна стотиците доброволци в Западен парк, а после  се включи заедно с тях в почистването на зелените площи. В инициативата отново участва и Лара от предаването „На кафе”.
Тази година зад зелената идея застанаха  и талантливите актьори Александър Кадиев и Тодор Башиянов, които не само  помагаха на доброволците в почистването и облагородяването на зелените площи, но и  раздадоха много подаръци на най-активните от тях.
Звездни посланици на инициативата тази година  имаше още в Банкя и в Костинброд. Любимият водещ от БГ радио Симо Колев  сади дръвчета заедно с ентусиастите в Банкя, а актьорът Васил Бовянски активно  се включи в почистването на Костинброд.
---------------------

Повече за инициативата “Моят зелен град”:

Инициативата „Моят зелен град” започва през 2008 г. и нейната основна цел е опазването на природата в големия град. През 2009 г. чрез почистването на близо 2 км от Перловска река и каналите между езерата в Южния парк в София бяха спестени 7 000 кг. въглероден диоксид. През 2010 г. над 500 доброволци се включиха в инициативата и почистиха бреговете на Перловската река и езерото до Голямата сцена в Южния парк, като по този начин спестиха над 9000 килограма въглероден диоксид на столичани. В допълнение беше почистен и 6-километровият участък от Перловска река в централната част на столицата – участъкът между НДК и кръстовището на бул. “Мадрид” и бул. ”Евлоги Георгиев”, с което инициативата покри три пъти по-голям участък от реката, в сравнение с предишните години.През миналата година за първи път инициативата излезе извън рамките на София и се проведе едновременно в столицата, Банкя и Търговище, като събра общо повече от 1 000 доброволци.


Завърши едно от най-успешните музикални събития на годината Coca-Cola Happy Energy Tour 2012



След Велико Търново и Русе, най-мащабното турне у нас тази година Coca-Cola Happy Energy Tour, организирано от Coca-Cola с медийната подкрепа на радио и телевизия The Voice, продължи националната си обиколка във Варна, Бургас и Пловдив и завърши с четири часов музикален маратон на площад Батенберг.
Турнето премина през шестте български града остави след себе си общо над 90000 щастливи фенове, мечтаещи за още много такива концерти в техния град. Стотици развълнувани късметлии успяха да спечелят пропуски за Happy Energy Circle и да се сдобият с незабравим спомен - снимка с артистите от турнето, а някои от тях дори бяха поканени да се качат в Дъ Рейс и да направят разходка из града си, заедно с артистите.

Десетки хиляди кенчета Coca-Cola бяха изпити по време на концертите, а голяма част от хората получиха и още подаръци – тениски Coca-Cola, татуировки, топки и много усмивки от сцената. Най-ентусиазираните фенове заеха ключови позиции пред сцената на финалното събитие в София още в ранния следобед. Малко преди старта на концерта, море от усмихнати лица препълни площад Батенберг, чак до сградата на Президенството, а към събитието продължаваха да прииждат вълни от нетърпеливи хора, настроени за парти. Happy Energy Circle събра стотици хора, очакващи своя незабравим спомен – снимка с артистите от турнето. Много от тях се забавляваха със специалните атракциони, подготвени от Coca-Cola – батути и платформи за скокове, наподобяващи усещането за скок от сцената в тълпата. Други просто се разхлаждаха със свежа Coca-Cola в изключително приятната и топла септемврийска неделя. Но целият площад тръпнеше в очакване да се впусне с всички сили в над четири часовия музикален маратон, който разби всички рекорди по продължителност.
Още в първите секунди, след силния откриващ сет на DJ Dian Solo от Deep Zone Project, бурни аплодисменти навсякъде предизвика ударното начало с изключително атрактивните танцьори от Студио Millenium Dance Zone. Виртуалният водещ на концерта, известен под името Дъ Капачката, който е душата и гласът на Coca-Cola Happy Energy Tour, забавляваше публиката с весели анонси и симпатична анимация.
Един по един, на сцената започнаха да се появяват най-обичаните български изпълнители, които представяха своите супер актуални хитове от ефира – тийн любимците Touch Down откриха с горещото парче Imma Model, R’n’B дивата Сани Алекса представи новия си сингъл с участието на Бобо - В Този Клуб.
Лора Караджова предизвика взрив от емоции с Оставам Тук, за своята предана тийн публика Богомил изпълни Спри, а Дивна се развихри на сцената с любимия клубен хит И Ти Не Можеш Да Ме Спреш. Истинска истерия предизвика появата на сцена на един от безспорните хитмейкъри в България в момента – Криско. Неговият микс от актуалните Разрешена Любов, На Никой Не Робувам и Почивни дни доведе публиката до пълна еуфория и накара 50 000 души в София да пеят като един.
Вълната от емоции бе директно продължена от Ангел и Моисей и химна на младата публика Кой Ден Станахме, по време на който на сцената се разрази истински бой с възглавници. Най-лятното парче от програмата на Coca-Cola Happy Energy Tour 2012 – Айде На Морето бе мощно подето от цялата публика, докато площадът се изпълни с десетки хиляди ръце, вдигнали високо във въздуха своите светещи телефони.
Любимецът на публиката Рафи и денс формацията Форсайт Крю накара множеството да пее силно, да брои на английски език и да танцува диво новия сензационен танц „гангнам стайл”, който взриви YouTube през последните няколко седмици.
Одобрителните викове на публиката генерираха огромно количество енергия, която на финала на концерта доведе до спукване на двата специални балона, от които над главите на хората се изсипа дъжд от подаръци.
Специалната изненада за софийската публика бяха изпълненията на рок героя Тома и неговата група и на рок колосите D2. Тяхното мощно сценично присъствие бе бурно аплодирано и придружено с атрактивни пироефекти и огньове. Публиката скача до изнемогване на добре познатия рок химн на Тома – Герой и пя мощно песента 100 години, заедно с D2.  
Дългоочакваните денс звезди Алекс Мика и Александра Стан очароваха своята публика и освен супер актуаните хитове Dalinda, Maria, Maria, Mr. Saxobeat и Lemonade впечатлиха феновете си с вокални възможности и интерпретации на различни песни от класиката O Sole Mio до неостаряващия хит на Haddaway – What Is Love.
Голямата звезда на Coca-Cola Happy Energy Tour 2012 Марк Ронсън се качи на сцената малко преди полунощ, за да превърне Площад Батенберг в най-големия клуб на открито в София. Неговият диджей сет не остави равнодушен нито един човек на площада и танците не спряха до последната секунда. Adele, Blur, Beyonce са само част от имената, чиито хитове фигурираха в диджей микса на един от най-популярните и харесвани диджеи и продуценти на Острова.
Финалът на концерта бе отбелязан с излизане на сцената на всички артисти от турнето, които поздравиха публиката. Усмихнати и изтощени до краен предел, хилядите фенове напуснаха площада с усещането, че са преживели нещо уникално и с желание това да им се случва още много пъти.

Само и единствено телевизия The Voice ще излъчи пълен запис на финалния концерт в София. Очаквайте повече информация за датите на излъчване и следете внимателно The Voice!
 
 

сряда, 26 септември 2012 г.

Нужна е широка информационна кампания относно превенцията и лечението на рака на маточната шийка




Д-р Любомир Киров: За два месеца чудеса не може да се очакват

Шестата национална среща по проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” се проведе в столицата. В реализацията на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка /2012-2016 /МЗ ще заложи на утвърдени в досегашната практика модели на ваксинация, които включват активното участие и съвместните действия на общопрактикуващи лекари, представители на Регионалните здравни инспекции, здравни медиатори и социални работници.
С цел организационното осигуряване на дейностите по програмата, в рамките на срещата, беше проведено практико-теоретично обучение на регионалните координатори, за успешното практическо прилагане на методиката, за осигуряване на ваксината при общопрактикуващите лекари, както и информационното покритие на започващата ваксинация.
Освен предвидените 2 млн. лв., за ваксинация срещу човешкия папиломен вирус, в бюджета на НЗОК за т. г. ще се предвиждат в бюджета на МЗ и около 50 хил.лв. годишно  за информационна дейност, съобщи зам. здравният министър д-р Минчо Вичев.
Той подчерта, че е важно хората да знаят, че имунизациите не са задължителни, но са важни за здравето на момичетата и ще им бъдат извършвани само след информираното съгласие на техните родители. Съвсем скоро програмата ще има и сайт, съобщи още той.
Според д-р Любомир Киров, председател на НСОПЛБ и. координатор на програмата в националния координационен съвет, вероятно най-рано след месец могат да започнат ваксинациите, тъй като дотогава има „административно до изчистване на нещата” включващи леки корекции в електронните отчети на ОПЛ и техните софтуерни програми така, че за момичетата, които сега се имунизират, догодина макар и излезли от възрастта 12 год. и втората им имунизация да бъде отчетена.
НЗОК трябва пък да приеме методиката и указания за приложението и, да се договорят отстъпки на ваксините, както и да се промени наредба 15 на МЗ.
Д-р Киров акцентира, че макар ОПЛ да са най-важната част за изпълнение на програмата тази година те няма да получат заплащане за тези ваксини, за разлика от противогрипните, но за тях ще има отчетност към НЗОК. Той заяви, че не може да се очаква ОПЛ да "агитират" майките "като ги хващат за вратовете" към ваксинации на своите дъщери, както и да не им се вменява вина за евентуалното не реализиране на програмата. Изключително важно е информацията да стигне до хората, защото всеки родител има право да получи пълната информация, която му е необходима. Той и дебело подчерта, че ОПЛ не правят бунтове, защото разбират сегашната ситуация, но си и търсят правата. В тази връзка съобщи, че са заявили, в бюджета на касата за догодина  да има перо за заплащане на всички препоръчителни ваксини от националния имунизационен календар. По думите му за два месеца чудеса не може да се очакват от тях, но все пак ще бъде жалко, ако този финансов ресурс не се усвои. Трябва да направим първата крачка, за да изминем и останалите 1000, в заключение каза той.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, посочи, че 12-годишните момичета в страната са малко над 32, но поради краткото време не е ясно колко от тях ще се възползват от правото си на ваксинация. Стремежът им обаче е постепенно да се постигне 75% ваксинален обхват, макар, че все още не може да се прогнозира какъв ще бъде интересът от страна на родителите. Той сподели, че се очакват разлики в нивото на интерес по региони, етнически групи и при живеещите в градове и села, но подчерта, че за да бъде програмата успешно реализирана, то всички усилия трябва да бъдат насочени към организирането на сериозна и широко мащабна информационна кампания .
-----
Световната здравна организация ежегодно отчита 250 000 смъртни случая на жени вследствие на рак на маточната шийка. В Европа този вид рак е втората по честота форма на онкозаболяване при жените от 15- до 44-годишна възраст, след рака на гърдата. Близо 30 млн. момичета по света са ваксинирани до днес срещу това злокачествено заболяване.
У нас две са фирмите, които предлагат ваксината. Едната е двувалентна (срещу 16 и 18 онкогенни вируса), а другата е четиривалентна. И двете дават над 96% защита срещу 16 и 18 онкогенни вируса,. Те се поставят на три дози. Ние сме 22-рата страна в Европа, която вкарва ваксината в имунизационния си календар. 
Ваксините срещу рак на маточната шийка ще са безплатни и ще се поставят по желание на 12-годишните момичета.

-----
В момента се изработва скрининговият регистър за програмата "Спри и се прегледай". По всяка вероятност от следващата година тя ще стартира.

VIP Property Awards 2012 номинира проектирания от българи френски Замък на Коняка


Проектантите от българската компания Perfekt Group са номинирани в категория Луксозен проект на годината със Замъка на Коняка във Франция за наградите  VIP Property Awards 2012, които ще се състоят на 12 октомври в София. Фирмата е проектант на този Замък, който ще се изгради на 40 акра в Domaine de Chatenay - сърцето на cognac de Cognac. Единственото място на света, където се отглежда есенцията на истинския коняк. Само в пределите на това шато се отглежда специалният сорт грозде, от който се прави Коняк (всяка друга алкохолна напитка, направена чрез същата дестилация,  но с друг сорт, отгледан извън пределите на град Коняк, може да носи името „Brandy”, но не и „Cognac”). Замъкът на три етажа е построен в края на 16-ти, началото на 17-ти век. Има сутеренен етаж: инотека, помощни помещения; партерен етаж: фойе с лоби бар, ресторант, кафява зала, зелена зала и бяла зала (за мероприятия, конференции, коктейли и др.); 1-ви етаж: частен коняк клуб, 5 луксозни “suite” апартамента със самостоятелни бани; втори етаж: частен пура бар, зала за забавление, зала-библиотека, кралски апартамент.Самият замък ще е родното място на първата световна асоциация на Коняка и ще държи световен рекорд за притежание на най-голямата колекция мини бутилки коняк наредени в частния коняк клуб на шатото.
Domaine de Chatenay ще бъде дом на многобройни светски и световни събития - Cognac Jazz Festival, ежегодното събиране на Френските Въздушни Сили, художествени изложби и ексклузивни търгове, ежегодния търг на диаманти на семейство Авакиан, ежегодното състезание за най-добър готвач във Франция  и др.  Уникалността на този проект е заложена във всеки пласт на неговото съществуване:  примес от хилядолетна история, принасяща дух и очарование, заедно с  технологии по последна дума на модата, за удобството и комфорта на ексклузивните посетители, това е новото Райско кътче на Земята.
Изненадите с наградите за луксозно строителство, организирани от ВИП Комюникейшън включват и друго международно участие - в журито освен журналисти от националните медии с  ресор Строителство, се включват и чуждестранни експерти. Сред тях са строителите на хотел Версаче в Дубай  - една от водещите компании в Емирствата - Gulf Precast Concrete. 
Един от най-влиятелните строителни инженери от Арабските Емирства Имад Карабах и неговият екип ще оценяват номинираните луксозни строителства.  Инж. Имад Карабах е с множество награди и е сред най-уважаваните в строителния бизнес на Арабските емирства. Неговата компания Gulf Precast Concrete е построила едни от най-известните сгради в емирствата - Dubai Mall, Al Marooj Rotana, Al Wahda Mall и много други. 
Сред номинациите за престижните награди вече бяха обявени новите луксозни метростанции в София.  Иновативните и луксозни дизайнерски решения в изграждането им са дело на водещата в бранша фирма "Метатрон МТ". Фир
мата има повече от десет годишен опит в изграждането на нови и реконструкцията на стари офис и бизнес центрове.
Миналогодишен носител на приза за луксозно обществено строителство бе Зала Арена Армеец в София, а наградата бе връчено от олимпийския шампион Стефан Ботев на министъра на спорта Свилен Нейков.  

Ето и категориите за тазгодишните награди:

Цялостен принос в строителството и архитектурата 
Луксозно жилищно строителство 
Луксозно бизнес строителство 
Луксозно обществено строителство 
Луксозен градски хотел 2012
Луксозен курортен хотел 2012  
Луксозна архитектура и дизайн - ресторант
Луксозна архитектура и дизайн - клуб 
Луксозна архитектура и дизайн - сграда 
Луксозен Мол 2012
Идеен проект 2012
Пространствен дизайн за интериор и екстериор 2012 
Пространствен интериорен дизайн 2012 
Пространствен екстериорен дизайн 2012 
Мебелен дизайн 2012 
Корпоративна идентичност на архитектура и дизайн 2012 
Специална награда за Екопринос в архитектурата и стрителството 2012
Специална награда за Опазване на архитектурните резервати 



Повече информация и заявки за участие може да намерите на:  vipcompr.com  www.facebook.com/vipcommunication.pr

 



7-ми Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”



За втора поредна година община Кърджали ще е домакин на 7-мия Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” за филми и тв програми, посветени на екологията и опазването на околната среда. Фестивалът, който е единствен по рода си в страната, ще се проведе от 27 до 29 септември, 2012 г. в красивия град в сърцето на Източните Родопи.
Организатори на форума са Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Европейки екологичен фестивал” и община Кърджали.
За седемгодишната си история Европейският екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” се утвърди като традиционен екологичен форум с международно признание и известност, чиято цел е представянето на съвременни продукции на тема екология и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични проблеми. Фестивалът има за цел да поощри създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.
В тазгодишното издание на фестивала участват 83 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 24 държави (Австрия, Босна и Херцеговина, Белгия, България, Великобритания, Германия, Индия, Испания, Италия, Канада, Китай, Кралство Нидерландия, Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Япония).
Участниците ще се състезават в следните категории:

  • Документални филми
  • Научнопопулярни и учебни филми
  • Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
  • Туристически филми и продукции за опазване на културното и природно наследство
  • Видеоклипове и спотове

И тази година Международно жури, съставено от водещи медийни експерти и професионалисти, работещи в областта на екологията, опазването на околната среда и човешкото здраве, ще присъдят Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за „Най-добър балкански филм” на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.
Членове на Международното жури тази година са: журналистката Румяна Таслокава, България/Германия – председател на журито; режисьорът Иван Митевски, Македония; режисьорът Огнен Радулович, Черна гора; екологът Марк Босани, Великобритания; Коалиция за климата – България, проф. д-р Здравко Каменов, Медицинска академия - София.
В трите дни на фестивала ще бъдат представени най-нови продукции, които отразяват екологичните проблеми за борбата с глобалното затопляне и измененията в климата, природните бедствия и кризисни ситуации, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, индустриалното замърсяване и управление на риска, химикалите и генно-модифицираните организми и храни, вредното влияние на шума, защитата и опазването на природата и животните, биологичното разнообразие и човешкия живот, туристически филми и продукции за запазване на културното наследство, както и журналистически разследвания по актуални екологични проблеми.
Филмите от седмото издание на фестивала ще бъдат прожектирани в залите на Общинския център за култура и младежки дейности. Прожекциите са с Вход свободен за гражданите от цялата страна и чужбина!
В рамките на фестивала на 28 септември от 10.00 ч., 2012 г. в сградата на Бизнесинкубатор-Кърджали ще се проведе Образователен семинар-дискусия: „Политики и практики на превенция срещу природни бедствия и аварии” с участието на представители на Комисията по околната среда и водите към 41-то Народно събрание, Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, БЧК, община Кърджали, Екологично сдружение „За Земята”, БАН, Асоциацията на Сухопътните войски на България, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - София, Международната екологична мрежа CEE Bankwatch Network, фондация ”Център за развитие на медиите”, академични заведения и училища. Форумът се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и община Кърджали.
По време на семинара ще бъдат обсъдени практическите мерки и действия при земетресения, наводнения и пожари, както и състоянието на подготовката и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Дебатите ще бъдат съпроводени с прожекция на филми и обсъждане на образователни информационни материали за населението и децата, които ще бъдат впоследствие разпространени сред населението и училищата в община Кърджали.
Дискусионната програма на фестивала, на 28 септември от 14.00 ч., 2012 г., сградата на Бизнесинкубатор-Кърджали, ще продължи с Кръгла маса „Екоземеделието в България и опитът в Източните Родопи”. Форумът се организира от община Кърджали със съдействието на Съюза на учените в България, Висше училище по агро-бизнес и развитие на регионите и Опитна станция по земеделие – Кърджали.
На фестивала ще гостува фотоизложбата “PET ART” на чешките автори Вероника Рихтерова и Михал Цихларж, която се реализира със съдействието на Чешки център-София – традиционен партньор и домакин на „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София”, чието 5-то издание ще се проведе в началото на месец декември тази година в Чешкия център в столицата. Изложбата включва 18 панела с пластмасови бутилки, префасонирани в скулптурни обекти. Фотографиите и допълващите ги текстове имат образователен и естетически характер и показват всичко, което може да се направи от PET отпадъците - част от нашата действителност, които освен своята интересна история и вдъхновяващо настояще, могат да имат и велико бъдеще.
Ще бъде представена и още една впечатляваща с тематиката си фотоизложба - „Драматичното въздействие на климатичните промени и добивната промишленост в страните от глобалния Юг” на Международната мрежа от неправителствени организации в Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network и Екологично сдружение „За земята”. Изложбата показва катастрофалните последици от изменението на климата, отговорни за смъртта на 300 000 души и носещи страдание на стотици милиони хора по целия свят (по данни от доклада на Световния хуманитарен форум „Анатомията на една тиха криза”) и същевременно причина за все по-интензивни природни бедствия, водещи до глад, бедност, липса на вода, насилствена миграция и ескалация на конфликтите за ресурси.
И още: Фестивалната програма включва и Международни изложби на известни автори от Европа и балканските държави, засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Конкурс за детска рисунка на асфалт и литературен конкурс на екологична тематика, 4-то Национално състезание по Еко бадминтон: “Спортът за един по-екологичен свят”, организирано от Българската федерация по бадминтон и още много други екологични атракции и прояви.


--------------
За фондация “Европейски екологичен фестивал”:

Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
От 2008 г. фондацията организира и Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София” с прожекции на най-добрите и наградени филми от фестивалните издания  и дебати по актуални екологични проблеми. Инициативата се провежда съвместно с Представителството на ЕК в България и стартира поради големия интерес от страна на софийската публика.
Работата на фондацията е свързана и с провеждането на редица екологични прояви и инициативи с широк диапазон на участие от страна на най-отговорни държавни и общински български институции, академични заведения и центрове, университети, екологични и правозащитни организации, водещи експерти в областта на екологията и медицината, електронни и печатни медии.

Учредена е Фондация "Теодора Захариева"-не в нейна памет, а в нейно име и в името на живота



Фондацията си поставя за цел да бъде обединител, да продължи да развива дейността на Теодора в защита на здравето на пациентите, в подкрепа на развитието на гражданското общество и обединяването на усилията на институции и организации за по-добро здравеопазване. Сред другите и целите и са почистване на думите фондация и дарителство, възстановяване принципите на дарителството, насърчаване и стимулиране на медицинското образование, специализацията, научните изследвания и разработки, подпомагане лечението на хора с трайни здравословни проблеми.
Фондация "Теодора Захариева", по програма, ще набира средства и ще го раздава по направленията, които са залегнали в устава им, а именно за профилактика и ранна диагностика на хронични заболявания като рак, диабет, остеопороза, хепатит, сърдечносъдови заболявания.
От името на учредителите адвокат Асен Георгиев, председател на управителния съвет на фондацията, обяви, че тя няма да бъде коректив, нито ще изпада в позиционна роля, а ще се стреми да обединява „ всички, за които държавата не се грижи”. Именно това е една от основните разлики между новоучредената фондация и създадения от Теодора Център за защита правата в здравеопазването. „Борбата остава там, във фондацията остават позитивизмът и креативността”.
Учредителите на фондацията обаче бяха единодушни, че здравеопазването в България е приоритет, но само на думи, здравословното състояние на нацията се влошава и проблемите в тази сфера се задълбочават.
Пациентските организации вместо да интегрират пациентите, вършат работата на здравни и финансови институции. „Разпиляваме и изхабяваме се, отделяме сили, за да останем живи. Ние се опитваме да оцеляваме, вършейки работата на различни здравни институции”, заяви Иван Димитров, председател на федерация "Български пациентски форум". Той продължи, че в страната се наблюдава тенденция на здравно емигриране на пациентите ни, за да се лекуват навън. По думите му в България здравеопазване няма за съжаление и за част от болните съществува много сериозен геноцид. „И докато не накараме властимащите да проумеят това, само ще се срещаме по форуми и пресконференции”, заяви още той.
Според главния секретар на БЛС Димитър Ленков, който е сред съучредителите в качеството си на обикновен лекар, в здравната политика липсва приемственост и стратегия и за разлика от други европейски държави у нас продължава да се увеличава делът на средствата, които българските пациенти доплащат от джоба си за здраве. Най-малко средства в момента се заделят в доболничната помощ. Навсякъде другаде в ЕС е обратното, каза д-р Ленков и припомни, че Теодора с еднакъв хъс се бореше, както за пациентите, така и за българските лекари.
Ива Захариева, дъщерята на Теодора подчерта, че и харесва идеята „да има нещо не в памет, а в името на майка и” и допълни, че се надява по този начин делото на Теодора да бъде продължено и за нея ще продължи да се говори винаги в настояще време.

Изложба-на Моста на влюбените



на Моста на влюбените на НДК беше открита изложба на картините, спечелили в 21-вото издание на Международния конкурс за детска рисунка на тема „Рисувай на планетата”. Изложбата, организирана от Байер и Програмата на Обединените нации за опазване на околната среда (UNEP), с подкрепата на Столична Община, може да бъде разгледана от жителите и гостите на София до 10-ти октомври.

Над 650,000 момчета и момичета на възраст между 6 и 14 години от цял свят изпратиха своите цветни творби. Темата тази година беше „Зелени общества“ и показва отношението към природата в градовете, горите и океаните. От една страна картините показват красотата и разнообразието на природата, а от друга проблемите в опазването на тази красота – изсичането на горите, пушещите фабрики, боклукът. Детските творби дават и красноречив отговор на въпросите: „Как можем да живеем в хармония с природата” и още „Какво можем да направим, за да сме сигурни, че идните поколения ще опазят различните растителни и животински видове и в бъдеще?”


*Предстои и 22-рото издание на Международния конкурс на тема: “Водата: Извор на живот. Откъде идва?”, което приветства всички деца да се включат.

Условия за участие в конкурса:

-                                 Тема: “Водата: Извор на живот. Откъде идва?”
-                                 Срок за изпращане на картините: до 28-ми февруари 2013 година
-                                 Участници: всички деца на възраст от 6 до 14 години /ненавършени до 5-ти юни 2013/ 
-                                 Картините не трябва да са участвали в друг конкурс
-                                 Формат A4 или A3, позволено е използването на всякакъв вид материали
-                                 На гърба на картините трябва да са изписани имената на участника, полът, датата на раждане, адресът, телефонният номер и и-мейл адресът
-                                 Изпращайте картините на адрес: Байер България ЕООД, ул. Резбарска 5, София 1510, за конкурса „Рисувай за планетата“
 

29 септември-Ден на метаболитния риск




В градинката пред Народния театър в София профилактични прегледи за диабет от 10 до 14 .
На желаещите ще бъде направено измерване на талията и индекса на телесната маса, след попълването на тест, за установяване дали са в риск. Първите новоткрити 150 човека, с над 15 точки от въпросника, ще получат безплатни талони за изследвания и преглед в 3 столични медицински центъра.
Ендокринологът доц. Владимир Христов припомни основните рискови фактори, а именно: наднормено тегло и затлъстяване, обиколка на талия за мъжете над 94 см. И за жените-80, АН със стойности по-високо от 130/85, отклонение в мастната обмяна-триглицириди над 1.7 mlmol/l, лош холестерол при мъжете под 1 mlmol/l и при жените под 1.3 mlmol/l и отклонения в кръвната захар на гладно над 5.6 mlmol/l и нагоре. Всеки, който има три от тези посочени фактори е с метаболитен синдром. А 70% от тях развиват диабет тип2.
По думите му жените родили едър плод над 4.7 кг., предменстуралните проблеми или имащи стресова професия са с повишен риск. А тези с поликистозна болест на яйчниците развиват късен диабет.
Той съобщи, че в България с диагностициран диабет са 316 хил. души, а други около 200 хил. имат диабет, без да знаят това. Близо 377 хил. пък са в преддиабетно състояние. Едно от усложненията-диабетното стъпало е отговорно за 77% от нетравматичните ампутации у нас.
По думите му предложената от българските ендокринолози национална програма за борба с диабета вече 5 години „отлежава”, независимо, че е минала на МС. Причината е, че все още за нея няма предвидено финансиране, за да може тя постъпателно да се развива.
Ръководителят на Клиниката по вътрешни болести към УМБАЛ „Св. Анна” в София доц. Малина Петкова заяви, че предложението им, ОПЛ само да измерват талията на рисковите си пациенти, да влезе в наредба е оборено от МЗ и не е включено. Тя също съобщи, че измерването на талията показва, че 40% от мъжете и 17% от жените имат проблеми. За радост в популацията 17-25 години отклоненията са пренебрежимо малки, тъй като младите хора държат на външния си вид.
Според нея възрастовата граница 40-45 г. е ключова за диабета. А към причините освен индустриализацията, заседналия начин на живот и нездравословното хранене се причислява и неосведомеността на хората, която граничи с невежество.
Специалистът коментира, че при една добре организирана профилактика и ранно обхващане на преддиабетното състояние може да спести около 55-58% от развитието на диабет и усложненията му.

вторник, 25 септември 2012 г.

Модулно обучение по клинична хипноза - остават 4 дни до крайния срок за записване



Курсистите ще получат европейски сертификат за продължаващо медицинско обучение

В края на тази година в София стартира модулно обучение по клинична хипноза. То е организирано на принципа на практическия семинар. Предназначено е за лекари, зъболекари и психолози.
Обучението ще се води от д-р Румяна Пейновска - специалист с дългогодишен преподавателски и клиничен опит в сферата на клиничната хипноза.
Д-р Пейновска е съосновател на Британската асоциация за медицинска хипноза, основател и завеждащ на клиника по медицинска хипноза в онкологията в Charing Cross Hospital, Imperial College, University of London. Тя е главен редактор на научното списание European Journal of Clinical Hypnosis и наскоро бе избрана за председател на секцията по Психосоматична медицина и хипноза към Кралското общество по медицина.
Д-р Пейновска завършва МА-София и започва професионалния си път преди повече от 20 г. в Лондон, Великобритания, където работи и до момента. Първоначалните й интереси са в сферата на невронауките и психиатрията. По-късно се насочва към психотерапията и медицинската хипноза.
Голяма част от усилията й е насочена към интегриране на медицинската хипноза като нормална част от общоприетата медицинска и стоматологична практика, както и провеждането на научни изследвания, свързани с ефективността на хипнозата в клиничната практика.
Чрез обучението по хипнотерапия курсистите разбират какво е хипноза и как действа, получават знания и умения за безопасно клинично приложение на хипнозата, могат да я използват както за лични цели и преодоляване на лични проблеми, така и в ежедневната работа на клиницисти. Знанията и практическите умения лесно и бързо могат да се приложат при работа с пациенти, независимо от специалността, в която работи професионалистът. Дават се допълнителни терапевтични средства, които позволяват работа с пациенти, изпитващи по-силно изразено чувство на безпокойство или тревожност, имат остри или хронични болки, които са със страхове и фобии както към рутинни медицински интервенции, така и към различни житейски ситуации и мн. др.
Основното обучение по клинична хипноза обхваща три модула. Всеки модул се състои от два учебни дни. Преминаването на пълния курс на обучение (модули I, II и III) е необходимо условие за получаване на европейски сертификат за продължаващо медицинско обучение.
Крайният срок за записване е 28 септември.
Телефон за контакт: 02/988 07 73, 02/470 16 16, mobile 0887 566 912, д-р Венцислав Стоев,  e-mail: vestodent@gmail.com

Пациентите в България са сред най-неравнопоставените в Европа



Първата конференция, посветена на неравенствата в системите на здравеопазването в новите държави членки на ЕС: „Политици и пациенти – заедно за промяна” се проведе на 20-21 септември в София.
Форумът бе организиран по инициатива на Националната пациентска организация (НПО), под патронажа на министър Десислава Атанасова и евродепутата Андрей Ковачев, с логистичната подкрепа на Европейския пациентски форум.
В конференцията участваха представители на НС, на НЗОК, на пациентски организации от 15 европейски държави, на СЗО, Еврокомисията, експерти от здравните министерства на Хърватска, Полша, Румъния, Гърция, Македония и Естония.
Отчитат се нарастващи различия в качеството на здравните услуги в европейските държави. Много пари се наливат в здравеопазването у нас и с всяка година те се увеличават, но е необходим анализ на разходите в системата за да се види „дали тези средства, които даваме, и те догодина ще бъдат още повече, намаляват нивата на заболеваемост сред населението”. Големи са различията и в продължителността на живот в отделните европейски страни. Драстично е нивото на здравно обслужване и между селските и градските, в достъпа до медицинско обслужване и други. Достъпът до здравни грижи е ограничен поради липса на здравни осигуровки, високата цена на лечението, езикови бариери и липсата на информация за предоставяните услуги. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова при откриването на конференцията.
Атанасова посочи, че нивото на детската смъртност до едногодишна възраст в европейските държави се различава до пет пъти. И тя е по-високо в по-бедните страни в ЕС, каквато е България, отколкото в страните с по-висок стандарт на живот. С разлика от 10 години при мъжете и 6 години при жените пък варира продължителността на живота в европейските държави. В страни със сходно на нашето икономическо и социално положение жените живеят по-дълго от мъжете, но през по-голямата част от живота си са в недобро здраве. По думите й, на този етап здравната вноска няма да бъде увеличавана.
Очевидно е, че има неравенство в здравеопазването в Европа. Особено изразено е то в България. Неравнопоставеността у нас се дължи на липсата на средства, а лошите условия на труд и ниското заплащане оставят много региони на страната без лекари - специалисти, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той отправи риторичния въпрос къде другаде освен в България животът на човека зависи от това дали може да си плати лечението.
Само в страната ни няма нито една дентална практика за хора в неравностойно социално положение, посочи д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Продължаваме да търсим решение как във всяка община в страната да има поне по една аптека, отбеляза Мирослав Ненчев - председател на Българския фармацевтичен съюз.
Като основни сериозни проблеми в системата у нас бяха посочени въпросът за ефективното разходване на ресурсите, качеството на здравните услуги, достъпът до терапия ,миграцията на кадрите, повишаването на здравните разходи и, както и правата на пациентите, които очакват спешно решение. Сърбия бе посочена като единствената държава, която се нарежда след нас по качество на здравеопазването.
Българите заплащат над 50% от парите за терапията си, докато в Дания например, гражданите имат годишен лимит на средствата, които доплащат, и той не трябва да надвишава 200 евро. У нас за някои лекарства пациентите заплащат тази сума само за един месец. Когато българинът влезе в аптеката, заплаща най-висок процент от джоба си спрямо гражданите в съседните страни.Това каза председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев. Той потвърди тезата, че страната ни отделя най-малкия процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазване. Последни сме и при нивата на реимбурсация за повечето лекарства, добави д-р Хасърджиев.
Неравенствата в системите на здравеопазването се определят като един от най-сериозните проблеми, засягащи страните в цяла Европа, които се изостриха още повече вследствие на настъпилата финансова криза. Проблемът е поставен на различни нива от институциите в Европейския съюз и администрациите на отделните правителства и, както политиците отбелязват – изключително важно е пациентската гледна точка да бъде правилно разбрана и взета под внимание, а индивидуалната и колективна пациентска експертиза да се приложи адекватно и коректно.
Двудневният форум завърши с приемането на резолюция, от всички участници, която призовава към: утвърждаване на темата за неравенствата в системите на здравеопазването като основен политически приоритет; иницииране на обширен дебат във връзка с достъпа до качествено здравеопазване; подкрепа на стратегиите за взаимодействие и колаборация между всички заинтересовани страни.
По инициатива на здравния министър Десислава Атанасова ще се организира среща на министрите на здравеопазването от региона по темата за неравенствата в системите на здравеопазването, по време на която да се обсъдят основни проблеми, като например изтичане на подготвени кадри в чужбина, оптимизиране използването на финансовите ресурси и др. „Сходните проблеми на новите страни членки изискват общи действия и МЗ предлага България да стане домакин на специален форум на министрите на здравеопазването от Източна Европа, където да начертаем общи действия за преодоляване на неравенствата”, заяви министър Атанасова.
Темата на неравенствата в здравеопазването ще бъде поставена от д-р Андрей Ковачев и на ниво Европейски парламент - предстои организиране на среща на евродепутатите от региона в Брюксел, на която да бъдат представени данни за подобни неравенства и резултати от взетите решения на участниците в Първа конференция, посветена на неравенствата в системите на здравеопазването.
Г-н Чарлз Прайс, Представител на Европейската комисия (DG SANCO), отчете ангажираността на ЕК към здравните неравенства и изрази готовност за съдействие към държавите членки за преодоляване на различията.
На провелия се в Прага Седмия Международен здравен симпозиум на страните от Централна и Източна Европа на тема: Здравеопазване, ориентирано към пациентите – повече пари за здраве, бяха представени резултатите от конференцията и данните, изнесени по време на нея.

понеделник, 24 септември 2012 г.

Как ще изхраним чиновниците?



Като основна цел за 2013 г. правителството посочи повишаването на доходите. Как това би трябвало да е отразено в държавния бюджет за следващата година? Повишаването на доходите е генерален проблем, който трябва да започне да се решава. Въпросът е по какъв начин и как да стане това. За голямо съжаление ръстът на заплати и пенсии не се получава за сметка на структурните реформи, които очакваме, и за сметка на инвестициите, които би трябвало да има в страната. Проблемът не е да качим доходите, а как да го направим, за да не стане за сметка на повишаването на дълга на държавата. Тъй като голяма част от публичните плащания, от публичните разходи отиват за огромния административен апарат. Той има голям апетит и изисква все повече разходи - хора, които са на бюджетна издръжка, непрекъснато искат повишение на заплатите. Проблемът е откъде ще дойдат средствата. В бюджета за 2013 г. не виждам да има идея откъде ще дойдат приходите за тези по-високи доходи. Да не говорим, че години наред се крият разходи и не се знае какъв е действителният им размер. Например колко са действителните разходи на МВР, на МО, на Министерството на правосъдието? Никое от тези ведомства не отчислява необходимите средства за пенсии. Някои от тях не внасят и ДДС. Кой плаща техните сметки? Къде е реформата в тези сектори, в администрацията, в здравеопазването? Не може в здравната система на страна като България да има 4000 чиновници. Не може за МВР да се харчи 1 процент от БВП. А сега искат и 25% повишение на заплатите. За какво? Намаляла е драстично престъпността, открили са повече убийци, ликвидирана е битовата престъпност? С какво МВР подобри работата си, за да иска повече? 
Къде е електронното правителство? Да, работодателите категорично подкрепяме политиката за повишение на доходите, за повишаване на потреблението. Но за съжаление всичко останало са само приказки.


Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара
В-к "Стандарт"