Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

Watson придобива Актавис Груп за 4.25 млрд. евро

Watson Pharmaceuticals  е сключила окончателно споразумение за придобиване на частната компания Актавис срещу сумата от около 4.25 млрд. евро. В резултат на това  Watson ще се превърне в третата най-голяма генерична компания в света с приблизителни очаквани приходи за 2012 от около $8 млрд..
Фармацевтичната компания „Актавис” има търговски представителства в над 40 държави и над 10 000 служители. Тя притежава близо 300 лекарствени продукта в процес на разработка и продава повече от 1000 продукта в целия свят.Компанията е произвела над 22 млрд. производствени фармацевтични единици през 2011 г. и генерира приходи за 2011 от приблизително $2.5 млрд..
"Придобиването на „Актавис” съществено ще допринесе за завършването на експанзията на Watson като глобална генерична компания. „Актавис“ драстично подобрява нашата търговска позиция в световен мащаб и носи допълнителни продукти и възможности в Съединените щати," каза Пол Бизаро, президент и главен изпълнителен директор на Watson. Компанията ще получи достъп до бързо развиващите се пазари, включително Централна и Източна Европа и Русия. 
"Днес бележим един поврат в историята на "Актавис". В продължение на две години имах удоволствието да работя заедно с новосформираното управление", заяви Клаудио Албрехт, главен изпълнителен директор на "Актавис". "Ние успешно изведохме Актавис в силна позиция, за да отговорим на бъдещите възможности за растеж в генеричната фармацевтична индустрия."
Двете компании са идеално допълващи се, което ще позволи на обединената компания да засили позициите си и да стане един от лидерите в индустрията.

Колко полезни са полезните храни?

  •  Пастьоризираното прясно мляко е вредно за организма, тъй като протеинът се разбива на много малки частици, които преминават в червата, а вътре в артериите образуват наранявания;
  • Прясното мляко, дори и органичното е по-добре да се замени с оризово, кокосово и соево, в консумацията на кафе/чай или като самостоятелен прием;
  • Сусамът, но не беления, е най-големия източник на калций. В 100 гр. се съдържат 1160млгр. калций. Добре е обаче той, както и лененото семе да се приемат счукани или смлени, за да се усвоят от организма. Дневният прием е 1-2 ч.л. В противен случай ефектът е нулев;
  • Солта в организма обикновено се складира в меките тъкани и в ставите. Злоупотребата с нея е причина за много заболявания. Ето защо дори и хималайската сол трябва да се консумира в границите на дневната норма, която е до 4-5 гр. или да се замени с диетична сол. Обикновената йодирана сол трябва пък да я намалим до минимум, а хората с високо артериално налягане трябва просто да забравят за нея. В някои случаи това е достатъчно за да се нормализира високото кръвно налягане дори и без лекарствена терапия;
  • Млечните продукти, например ежедневната консумация на прясно мляко в големи количества, са причина №1 при жената за запушване на маточните (фалопиевите), тръби, рак на яйчниците, запушване на пикочните тръби, бъбреците;
  • Не повече от два-три пъти седмично трябва да се консумират млечни продукти, 200-300 гр, но не на ядене, и то ферментирали  като кефир, пълномаслено кисело мляко и сирене. Свежите сирена няма как да влязат в графата полезни храни именно заради лактозата. Децата между 3 и 5 години губят ензим, който разгражда лактозата; 
  • За да усвоим калцият от кравето мляко организмът ни има нужда от други ферменти и той започва да си тегли от собствените запаси на калций в зъбите, костите. Така изпадаме в затворен, порочен кръг.. Данните от голямо харвардско проучване, с над 12 хил. жени, приключило м. г. показват, че тези жени, които са консумирали повече млечни продукти в менопауза в по-голям процент са застрашени  от остеопороза. Или казано с други думи колкото по-голяма е консумацията на млечни продукти, толкова по-голям е рискът от остеопороза; 
  • В бобовите храни, а и в суровите ядките има инхибитор, който пречи на храносмилателния процес. Ето защо те се накисват, от вечерта за 8 часа, и на сутринта  водата се изхвърля-бобът се готви, а ядките са изключително вкусни при консумирането им;
  • Картофи, краставици, зеленолистни зеленчуци, преди употреба, се накисват за около 1/2 ч. във вода с малко оцет/сол, която може и да се смени няколко пъти. Зеленчуците при термична обработка губят 80% от полезните си свойства. Това само не е така при супите, защото при тях те са във течността, а не се изпаряват;
  • Трябва да се спазва пропорцията калций/фосфор/магнезий/витамин Д;
  • На закуска е добре да се приема плод, к. мляко; на обяд супа или голяма салата;на вечеря готвено ястие. Месото да присъства, както и рибата 1-2 пъти седмично. Храненията да са по-чести, а порциите по-малки. Да не забравяме, че не бива да се пропуска преди и след обедната закуска. Особено втората може да е  нещо сладко като самостоятелно ядене. И все пак да изчакваме да получим сигнали за глад, а не непрекъснато да се тъпчем с каквото ни падне.  
 Надя Петрова, специалист по здравословно хранене, сподели, че най-важно е  цялостния подход т. е. човек да се храни добре , да спортува и да намери начин да разпуска от стреса и напрегнатото  ежедневие. Защото ако през седмицата 80% от храната е била здравословна, то веднъж седмично може да си позволи да похапне пица или друга любима, но не така полезна храна, поясни тя. 

Кафето бори умората

Разтворимото кафе е сред най-известните и предпочитани напитки по света и е неразривно свързано с различните фази от нашето ежедневие


Преходът от зима към пролет - лято неизбежно влияе върху нашето тяло и тонус. Сънливост, умора и неспособност за концентрация ни съпътстват плюс добавените през зимата няколко килограма в повече….
След отминалите Великденски празници тялото се нуждае от помощ, за да се пречисти от токсините и свободните радикали, които могат да предизвикат увреждане на клетките и ДНК. Въпреки че то произвежда свои собствени антиоксиданти, но получава такива и от храните и напитките, които спомагат за намаляване на риска от някои видове рак, когнитивно увреждане, артрит, имунна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания, съобщават от Международния информационен съвет за храните (IFIC).
Кафето е на шесто място сред първите 50 храни, съдържащи антиоксиданти, според публикация в Американския Журнал по клинично хранене, на база количеството антиоксиданти, които се намират в една типична порция. Само някои плодове и орехите съдържат повече антиоксиданти от кафето.
Според някои американски медицински специалисти кафето вероятно намалява риска от заболявания като Алцхаймер и Паркинсон и предлага известна защита от рак.
Д-р Роб ван Дам, епидемиолог в Харвардското училище за обществено здраве и в Медицинското училище на Харвард, съобщи, че скорошни епидемиологични проучвания в САЩ, Европа и Япония показват, че компонентите на разтворимото кафе, различни от кофеина, вероятно спомагат за метаболизма на глюкозата, чрез намаляване скоростта на усвояването на глюкозата в червата, както и чрез стимулиране секрецията на хормона на червата глюкагон-подобен пептид-1 (GLP-1), който спомага за секрецията на инсулин. Освен това кафето съдържа и стотици компоненти, включително значителни количества хлорогенна киселина (антиоксидант, който забавя усвояването на глюкозата в червата), кофеин, магнезий, калий, витамин B3, тригонелин и лигнани.
Разтворимото кафе безспорно е сред най-известните и предпочитани напитки по света и вече е неразривно свързано с различните фази от нашето ежедневие. Полифенолите са основните антиоксиданти в чашата разтворимо кафе. Те са особено активни в борбата срещу свободните радикали, които се образуват ежедневно в човешкия организъм, като по този начин спомагат в борбата срещу преждевременното стареене и появата на хронични заболявания.
Трябва да отбележим и малко известният досега факт, че разтворимото кафе съдържа и хранителни влакнини (фибри). Според изследване на Департамента по химия на храните на университета в Хамбург, Германия, е установено, че съдържанието на фибри в кафето може да варира в зависимост от различни фактори като вида на кафето, степента на изпичане и смилане и процедурата на варене.

История на Националните игри за трансплантирани и диализирани в България


Първите Национални игри за трансплантирани се проведоха на 8 и 9 юни 2009 година в Националната спортна академия. В тях взеха участие 15 души, 6 от които представиха България на Световните игри в Австралия през месец август същата година. Патрон на събитието беше световната и европейска шампионка по художествена гимнастика г-жа Илиана Раева.
Вторите Национални игри за трансплантирани и диализирани в България се проведоха на 4, 5 и 6 юни 2010 г. в комплекс ”Царско село” в София. В игрите взеха участие 42 души на хемодиализа и с различни видове трансплантации. Патрон на събитието беше министър-председателят на Република България г-н Бойко Борисов. Същата година на VI Европейски игри за трансплантирани и диализирани в Дъблин българският отбор спечели 11 медала – 1 златен, 5 сребърни и 5 бронзови.
Третите Национални игри за трансплантирани и диализирани се проведоха на 25, 26, 27 февруари 2011 година. Най-малкият участник беше Анибел Белчева от София, която е на 5 години и е на хемодиализа от 1 година. Най-възрастният участник беше Цветко Цветков от Плевен - на 62 години, също на хемодиализа.
Четвъртите Национални игри за трансплантирани и диализирани ще се проведат в периода 26, 27, 28 и 29 април 2012 г. Най-малкият участник е Радина Йорданова – на 3 годинки и два месеца, която е с чернодробна трансплантация, а най-възрастният - на 72 години, на хемодиализа.
През първите три месеца след Първите Националните игри са направени 14, а след Вторите Национални игри - 20 трансплантации. След Третите игри, за цялата 2011 година, беше отбелязан антирекорд на трансплантациите в България - имаше само четирима донори.
Организаторите на Игрите изказват надежда, че тазгодишните игри ще спомогнат за популяризирането на донорството в България като висш хуманен акт.

"Не сипвайте сол в здравето си!"

Хепънинг срещу прекомерната употреба на сол ще се проведе в събота от 16 часа в Южния парк- централен вход


Събитието под надслов "Не сипвайте сол в здравето си!" се организира от МЗ, Столична община, РЗИ и "Медия Експерт Груп 2011". В парка ще се прожектират научни филми, за ограничаване консумацията на готварска сол в дома и в заведенията за обществено хранене, както и за това как да направим информиран избор за храната, която купуваме, след които ще има викторини с привлекателни награди. Организаторите са предвидили много музика, награди и изненади за посетителите.
Ще се разпространяват листовки и брошури, съдържащи информация относно рисковете и последствията от прекомерната употреба на готварска сол, практически съвети за съдържанието на сол в продуктите, които пазаруваме, и за това как да ограничим приема на сол при хранене.
В страната употребата на сол е доста по-висока от безопасната 5 грамова дневна доза .Тя е10-14 грама на ден, а в отделни региони консумацията достига дори до 20 грама. Това ни нарежда на второ място в света по консумация на сол.
Човешкият организъм има нужда не повече от от 1,7-3,7 г. дневно сол, при хората на възраст от 10 до 60 г. При по-малките деца и по-възрастните хора количествата са още по-малки. Според СЗО максималната горна граница за безопасен прием, над която вече съществува риск за здравето, е 2 грама натрий/5 грама сол, което е равно на количеството в една чаена лъжичка.
При висок прием на сол бъбреците не успяват да изхвърлят чрез урината голямото количество натрий, вследствие на което нивото на натрия в кръвта се повишава, свързва се с повече вода и увеличава кръвния обем, а това води до повишаване на кръвно налягане.
Над 2,5 млн. души страдат от високо кръвно, а страната ни е сред първенците в ЕС по смъртност, причинена от сърдечносъдови заболявания. Високото кръвно налягане е причина за 62% от мозъчните инсулти и 42% от исхемичната болест на сърцето.Лекарите са категорични, че намаляването на приема на сол снижава риска от мозъчни заболявания с 20%, а на сърдечносъдовите с 18%.
Високото кръвно налягане може да доведе освен до мозъчен инсулт и сърдечен инфаркт така също и до аневризма, сърдечна недостатъчност, нарушения във функциите на бъбреците, усложнения при бъбречни заболявания вкл. образуване на бъбречни камъни и до сърдечносъдови проблеми при хора с диабет.

Сметки за парно се удържат и от пенсия


Имат неплатени сметки за парно за повече от три години. Пенсионер съм по инвалидност. Съпругата ти почина, дъщеря ми е в чужбина. Получих покана за доброволно изпълнение, но не можах да внеса повече пари и сега имам запор върху пенсията. Можели съдия-изпълнителят да прави Запор от 120 лв. върху инвалидна пенсия от 280 лева?
К. Славов, София


Удръжки от пенсиите могат да се правят само при условие, че получаваната от длъжника пенсия е в размер, по-голям от минималната работна заплата, установена в страната за съответния месец. В момента нейният размер е 270 лв., от 1 май 2012 г. става 290 лв. Така че съдия-изпълнителят има законно основание да наложи запор върху пенсията ви, въпреки че е само с 10 лв. по-висока от минималната заплата. Законът не прави разлика между видовете пенсии - за прослужено време или поради инвалидност. Всичко това прави допустимо предприетото от частния съдебен изпълнител (ЧСИ) действие по принудително събиране на дължимите от вас на топлофикация суми чрез налагането на запор върху пенсията. Колкото до размера на месечната удръжка, можете да възразите, ако той не отговаря на въведените от закона допустими месечни удръжки. По отношение на размера на удръжките върху пенсиите се прилагат правилата,  предвидени в чл. 466, ал. 1 от ГПК. Законодателят е определил допустимия размер на месечните удръжки, като го е поставил в зависимост от семейното и материалното положение на длъжника, получаващ възнаграждението, или пенсията, от която се правят удръжките. Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата, може да се удържа само:
1. ако осъденото лице получава до 300 лв. месечно – една четвърт част, ако е без деца, и една пета, ако е с деца, които то издържа;
2.  ако осъденото лице получава от 300 до 600 лв. месечно -една трета част, ако е без деца, и една четвърт, ако е с деца, които то издържа;
3.  ако осъденото лице получава от 600 до 1200 лв. месечно - една втора част, ако е без деца, и една трета, ако е с деца, които то издържа;
4.  ако осъденото лице получава над 1200 лв. месечно - горницата над 600 лв., ако е без деца, и горницата над 800 лв., ако е с деца, които то издържа. Месечното   трудово   възнаграждение се определя, след като се приспаднат дължимите върху него данъци и задължителни осигурителни вноски. Посочените ограничения не се отнасят до задълженията за издръжка. В тези случаи присъдената сума за издръжка се удържа изцяло, а удръжките за другите задължения на осъдения и за задължения за издръжка за минало време се правят върху остатъка от всичките му доходи. Върху вземания за издръжка не се допуска принудително изпълнение. Върху стипендии се допуска принудително изпълнение само за задължения за издръжка. 

Мая Пангелова, адвокат
В-к "Преса"

Лекар хванат с подкуп – до 6 години лишаване от свобода и най-малко 1000 лева глоба


Това предвижда проектът за нов Наказателен кодекс, изготвен от Министерство на правосъдието.
Според него лекарите вече ще се разглеждат като длъжностни лица, каквито са например държавните служители.
Според тълкувателно решение на Върховния касационен съд редовите доктори не са длъжностни лица. Но то няма да важи, ако се приеме проектът за нов НК.
БЛС е против готвената промяна.От съсловната организация  настояват за изваждане на лекарите от списъка с длъжностните лица, където бяха вкарани, за да им се осигури по-добра защита от нападения на недоволни пациенти.

В момента тече обществено обсъждане на новия кодекс. След това проектът  ще бъде внесен в МС и парламента, като промени могат да се правят на всички етапи до приемането му и въобще не е ясно той дали ще остане в сегашния си вид

Пробутват ни румънски агнета за български

Нашите са по-вкусни

Кланиците изкупуват евтини румънски агнета, по 4-5 лв. на килограм живо тегло, като в сумата влизат и транспортните разходи, а после пробутват в търговската мрежа като български на по 14 лева за кило. Освен че печелят от разликата в цената, спекулантите заблуждават потребителите, представяйки за българско по-некачественото румънско месо, обясни той.
Цената на румънските агнета е по-ниска от тази на българските. Причината е, че са дотирани от ЕС. 
Българските агнета са с по-вкусно месо, тъй като те са от месни породи - каракачанска овца и цигай, предназначени за консумация. Румънските са пък от млечни породи и месото им е по-сухо и жилаво.

Пациентите с деменции в момента не получават лекарства, реимбурсирани от НЗОК


По закон обаче те имат право да се лекуват с такива медикаменти. Това обяви Ирина Илиева, изпълнителен секретар на гражданско сдружение „Алцхаймер – България”. Тя припомни, че през февруари т. г., след окончателното решение на ВАС за включване на заболяването Алцахаймер в Наредба 38 на МЗ, най-вече благодарение намесата на националния омбудсман това е направено. Два месеца по-късно обаче се оказва, че не е изготвен необходимият списък с лекарствата към наредбата и реално болните не могат да получат медикаменти, изплащани от НЗОК. Лекарствата за лечение на този тип деменции все още не са включени в позитивния реимбурсен списък и пациентите са принудени да заплащат цялата им стойност. Има хора, който дават между 150 и дори над 200 лв. месечно за медикаментите, необходими за техните близки. Дори някои са теглили 15 хил. лв. кредит, похарчен за 4-ри години, за да осигурят някакво нормално съществуване на своите близки.
На  25 април т. г. от МЗ са уверили Илиева, че нещата се движат, но за да бъдат включени лекарствата за Алцахймер в Приложение 1 на Позитивния списък фармацевтичните фирми трябва да ги заведат в Комисията по цени и реимбурсиране на лекарствата и след това има двумесечен срок МЗ и НЗОК да изготвят този списък. Към наредбата трябва да има списък с лекарствата, които пациентите получават. Такъв за сега обаче няма.
Според Владимир Томов, председател на Конфедерация „Защита на здравето” освен фармацевтичните фирми заявки за включване в реимбурсия списък могат да направят МЗ, НЗОК или ИАЛ. Осигуряването на лечение не решава проблема за болните от Алцхаймер и техните близки. Въпросът има и социална страна, която обаче може да бъде обхваната само с национална програма, тъй като превенцията и лечението са вече обществен проблем, поясни той.
Около 100000 българи страдат от различни форми на деменция, като повече от половината са с Алцхаймер. Много малко обаче са тези, които се лекуват, защото лечението е скъпо. Най-важно е заболяването да бъде диагностицирано и лекувано, колкото се може по-рано, за да се забави ходът на развитието му. Има трудностите при поставянето на диагнозата, тъй като симптомите често се бъркат с депресия и се случва пациенти с деменции да се лекуват в психиатриите, вместо в неврологията, обясни проф. Стефка Янчева, невролог.
Същностна характеристика на заболяването Алцхаймер е, че паметта започва да се губи. И най-вече краткосрочната памет. Около 50-55 год. започват оплакванията. Човек започва да забравя кой се е обадил, ако чете вестник - забравя какво е прочел, ако слуша новини - забравя какво е чул. Той може да започне да повтаря едно и също нещо няколко пъти. Но не са достатъчни само тези нарушения на паметта. Често някои от тези болни стават агресивни, словесно и физически, а други пък неимоверно тихи и кротки. Обикновено те отричат, че имат проблем, който околните забелязват.
В много малък, пренебрежим процент заболяването Алцхаймер е наследствено. То е мултифакторно заболяване, което не се дължи на един ген, на една група фактори, а на много, които не са изяснени. В цял свят не са ясни причините и лекарите все още търсят кое отключва натупаните патологични белтъци, които убиват нервните ни клетки.
От пациентската организация настояват за разкриване на работни места за щатни болногледачи на тези болни. Настояват още МЗ и НЗОК по-бързо да финализират списъка с лекарствата за деменция и Алцхаймер към актуализираната вече
наредба 38 за частично или напълно изплащане на лекарства за домашно лечение.
В света 1,3-1,4% от населението страда от дементни състояния. В развитите страни се „хвърлят” от порядъка на трилиони за диагностиката и лечението им. Според очакваните прогнози към 2050 год. населението над 60 год. ще бъде над 135 млн. души.сега отделяните средства за лечение в ЕС са 177 млрд.евро, а към 2030 те ще бъдат 250 млрд. евро.

Пушачите се нуждаят от витамин D, но в по-високи дози


Над 76% или всеки 8 от българите - с недостиг на витамин D или



Резултатите от Национално представително проучване, за честотата на най-разпространените ендокринни заболявания и състоянието на витамин D сред населението, осъществено от Българското дружество по ендокринология, през месец януари т. г. показват, че около 21% от българите са с тежко намаление на нивото на витамин D, а над 76% от изследваните имат недостиг на този витамин, в следствие недостатъчно излагане на слънце. Най-висок е процентът при възрастните хора (над 60 год.) – 25%, следван от хората в средна възраст – 21 % от изследваните.
Изследването обхваща 2033 души в София, Стара Загора, Сливен, Добрич, Русе, Троян, Монтана, Видин, Благоевград, Сандански и прилежащите към тях малки градове и села.
Резултатите показват още, че дефицит на витамин D се среща при 27% от изследваните жени и при 15% от мъжете. Сред жителите на различните градове с най-голяма недостатъчност са тези в София – 33%, а с най-малка в Сливен, Добрич и Стара Загора - 8%. Освен това дефицитът на витамин D се среща близо два пъти по-често сред жителите на градовете или при 23%, в сравнение с тези в селата –12%. Причината е от една страна в замърсения въздух в градовете, изменящ спектъра на слънчевата светлина, а от друга работата навън, на открито по полето в селата, поясни д-р Александър Шинков от УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев”. По думите му подобно измерване нивото на витамин D сред популацията се прави за първи път в България, което прави изследването уникално.
А тревожната статистика се наблюдава не само у нас, но и в държавите от Европейския съюз и повечето развити страни. В голяма част от тях започва тепърва да се обръща внимание на проблема с недостига на витамин D и да се предприемат съответните мерки. В някои страни например в САЩ основни хранителни продукти като брашно, мляко, маргарин и др. се обогатяват допълнително с витамин D, за да се осигури редовния му прием от населението.
Витамин D е хормон, който има отношение към здравината на костите, мускулния тонус и сила, риска от падания и фрактури, поясни д-р Шинков. Множество проучвания от последните години сочат, че когато нивото на витамин D в организма е достатъчно, се наблюдават значително по-малко симптоми на простуда или грип. Предполага се, че витамин D има отношение и към регулацията на повечето клетки в организма. Съществуват данни, че при хора с ниско ниво на витамин D се наблюдава по -висока честота на някои видове карциноми - на млечната жлеза, простатата, дебелото черво и съответно по-висока смъртност от тях.
Хората с недостиг на витамин D по-често развиват захарен диабет тип 2, множествена склероза, повишено кръвно налягане, атеросклероза, депресии, по-ранна остеопороза и повишен риск от падане и фрактури при възрастните, някои сърдечносъдови и злокачествени заболявания. При над 70 год. хора белег на липсата на витамин D са паданията, губенето на равновесие, болките в мускулите и костите. Ето защо те задължително трябва да го приемат допълнително на капки или таблетки/капсули. При пушачите обаче дозата на витамин D е необходимо да бъде доста по-висока, съобщи той.
По думите на д-р Шинков при проучването диабет и то основно тип 2 е открит при почти 10% от изследваните хора. Около 25% от тези над 20 год. възраст са с възли в щитовидната жлеза, 10,7% имат хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза), а 3,9% - хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза). Данните показва също така, че 70% от българите имат наднормено тегло, като от тях 35% са с леко повишение, а над 32% са със затлъстяване. ИТМ над 40 е открит при 40 от изследваните лица.
Витамин D се сентизира предимно в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина в 90% или се приема с храната в 10%. Той осигурява усвояването на калций и фосфати в стомашно-чревния тракт; участва в регулацията на обмяната на костта; осигурява нормално функциониране на мускулатурата; регулира активността на имунната система, клетъчното делене и т. н..
Препоръчително е хората с недостиг или дефицит да увеличат разумно излагането си на слънце и да приемат допълнително витамин D3 най-вече под формата на капки. Съдържанието на витамин D в повечето храни е оскъдно. Основен източник са тлъстите риби като сьомга, в по-малка степен сардина, скумрия и др., които за съжаление не присъстват често в менюто на българина. 1-2 пъти седмично, а дори и по-често може да се консумират тези риби, но не пържени, а най-вече задушени или приготвени на пара. Да не забравяме, че и в консервите с риби има витамин D – 300-400 единици в 100 гр.. Друг източник са гъбите и в по-малка степен - яйцата. При дневни нужди от 800-1000 и повече единици, чрез храната може да се набавят обаче само около 100 единици дневно. На пушачите обаче са необходимина тях са им необходими до 1500 единици  витамин D
---------
  •  Майчиното мляко е много бедно на витамин D и той задължително се  дава допълнително на кърмачетата.Ако те не са го приемали под формата на капки и не са били излагани на слънце достатъчно дълго време, има опасност да развият рахит.
  •  Слънцезащитен крем се поставя половин час преди излагане на плажа. Разумното печене включва постепенно намаляване на кремовете, за сметка на увеличаване времето на пряко излагане на слънчевите лъчи.Фактор 30 например блокирал до 90% образуването на витамин D, затова и не бива да се мажем дебело с тези кремове.
  • Цял ден на плажа не сентизира повече витамин D , отколкото, ако стоите един час. 
  • Слънцето, в часовете между 11 и 15 часа, осигуряват необходимия ни витамин D. Половин до 1 час слънчевите лъчи веднъж седмично може да предотвратят дефицита му  в организма. Малките деца могат да стоят на слънце без слънцезащитен крем не повече от 5-10 минути.
  • Хората със светли и чувствителни кожи трябва да набавят нужните количества от витамина допълнително заради риск от слънчево изгаряне.
     

сряда, 25 април 2012 г.

Във виното има мъдрост


в бирата сила, а във водата-бактерии...

Пролетните зеленчуци-пълни с нитрати

За да изчистим от марули, репички, спанак, пресен лук, краставици и др. зеленчуци нитратите спазвайте няколко простички правила:
1. Измийте и ги накиснете за 20-30 минути в подсолена вода, а може да замените солта с  малко оцет;
 2. Сменяйте водата, за този период от време, поне 2-3 пъти;
 3. Отстранете частта от зеленчуците там, където се събират най-много нитрати При зелето- кочана, а при марулите и горните им листа; капачето на морковите при листата и на тиквичките, където е дръжката.

Бирата и виното намаляват риска от сърдечносъдови заболявания

Европейски учени проведоха нови медицински изследване, с цел да се установи дали при умерената консумация на бира се проявяват същите сърдечно-съдови защитни модели, както и при виното. Заключението на изследователите е, че пивото протектира сърцето толкова добре, колкото и виното. Досега експерименталните проучвания сочеха, че полифенолите във винените деривати намаляват рискът от  сърдечносъдови проблеми.
Важно е да се отбележи, че при анализа на данните от това и други изследвания, трябва да се различават използваните мерни единици за количествата алкохолна напитка „милилитър” и „грам” абсолютен алкохол (АА). Половин литър бира -500 милилитра съдържат около 20 грама АА, а 500 милилитра вино – 45 грама АА.  
Резултатите от това и други изследвания показват, че при дневна консумация на вино със съдържание на абсолютен алкохол 72 грама, намалява рискът от сърдечносъдово заболяване. Той е най-нисък при 21 грама АА. При консумация на бира пък намалява при съдържание на 55 грама АА.

Учените наблюдават сходен защитен ефект най-вече при умерената консумация на двете напитки - с дневен прием 25 грама абсолютен алкохол т. е. малко повече от 1/2 л. бира и около 250 милилитра вино. 
Тези нови проучвания потвърждават резултатите от предишни над 34 мета-анализи и изследвания, проведени в цял свят, въз основа на които се констатира, че консумацията на умерени количества алкохол води до намаляване риска от сърдечносъдови заболявания.  Вероятно този ефект е по-силен при нискоалкохолните напитки вино и бира, поради съдържанието на антиоксиданти и някои витамини. 
Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата може да служи като допълнителна бариера срещу сърдечносъдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма. Учените са убедени, че редуцирането на риска от сърдечносъдови заболявания при умерена консумация на пиво и вино е сравнимо с превантивни мерки като приемане на аспирин, контролиране на теглото или извършване на физически упражнения.


Семейни драми и шокиращи разкрития в нов хърватски сериал по Нова ТВ

Премиерният „Долината на слънцето” обещава емоционална история с елементи на истински  трилър

На 02 май, премиерно за българската публика, Нова ТВ ще завърти един от най-успешните хърватски сериали – семейната теленовела „Долината на слънцето”. Всеки делничен ден от 15 часа зрителите ще имат възможността да следят вълнуващата емоционална история за любов, страст, загубено доверие и наново изградено приятелство, а заглавието обещава да представи  много нови талантливи имена от хърватската сцена.
На екран долината на слънцето се оказва в малко живописно градче, а там ежедневието на героите не винаги е толкова безоблачно. След внезапната смърт на съпруга си, Ева Крал (в ролята актрисата Ана Виленица) решава да се премести от столицата в уютното Ябланово, където той е държал кантора години наред. Пътуването обаче променя живота й из основи, защото там тя намира неочаквано разкритие. Оказва се, че нейният съпруг е водил двойствен живот и е създал друго семейство, а втората му жена сега отглежда техния петгодишен син. Въпреки шока от новината, в крайна сметка Ева решава да приеме предизвикателството, да купи стара изоставена къща в града, да  я ремонтира и да я превърне в собствен хотел, а така тя се надява да забрави болката и да започне живота си отначало.
След нейното пристигане, ежедневието на малкия град е силно променено, а новите отношения ще хвърлят светлина върху отдавна пазени тайни. Един от най-известните хърватски сериали проследява съдбата на хората в една особена обстановка, в която животът им се преплита по различни начини, а те не могат един без друг. Сюжетът събира темите за приятелството и любовта в напрегнати и интересни моменти, които ще създадат усещането за истински трилър.
В продукцията зрителите ще видят още актьорите Иван Херцег, Бояна Грегорич Виезович, Роберт Курбаша, Петар Чиритович и други.



Старт на IV-те Национални игри за трансплантирани и диализирани

Събитието ще стартира на 26 април 2012 г. в 13:00 часа пред Националния дворец на културата, където ще се съберат участниците в игрите. Всички желаещи да демонстрират подкрепата си към идеята за донорството могат да се включат в Парад на донорството.
Под звуците на духов оркестър, съпроводени от мажоретен състав, те ще изминат разстоянието от НДК до градинката на Народния театър „Иван Вазов”, където ще се състои официалното откриване на Игрите, организирани от Български съюз на трансплантираните и Фондация на пациентите с хронична бъбречна недостатъчност и хемодиализираните в България, които ще продължат до 29 април.
За патрон на IV-те Национални игри за трансплантирани и диализирани е поканен премиерът на Р.България г-н Бойко Борисов. Поканени са и представители на Министерство на здравеопазването, Министерство на младежта и спорта, Столична Община, както и гости от Германия, Република Хърватска и Словения.
По време на парада, на минувачите ще бъдат раздавани информационни книжки в подкрепа на донорството, като за пръв път в България ще се раздават и Донорски карти, чрез попълването на които всеки човек заявява съгласието си да бъде донор (картите нямат юридическа стойност, но биха могли да улеснят близките при необходимост от вземане на такова решение).А по време на Националите игри ще бъде селектиран отборът, който ще представи България на 7-те Европейски игри за трансплантирани и диализирани, които ще се проведат от 19 до 26 август 2012 г., в Загреб, Република Хърватска

V-та Национална среща „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика"


Организатори на форума, който се проведе в рамките на Европейската имунизационна седмица (21-27 април), бяха Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съвместно с Комисията по здравеопазване към 41-во НС и МЗ, а партньори на инициативата - Националната мрежа на здравните медиатори в България, НСОПЛБ, БЧК, Българското сдружение по иновативна медицина, Българското сдружение по ваксинопрофилактика, с подкрепата на ГлаксоСмитКлайн и MSD.
Основната цел на срещата бе да се затвърди доброто сътрудничество между основните участници в кампаниите за превенция на ваксино-предотвратимите заболявания сред уязвимите групи. По време на нея бяха набелязани заложените в Националната стратегия за интегриране на ромите (2012-2020) методи за подобряване на взаимодействието между здравната система и малцинствените общности.
Форумът бе уважен от Десислава Атанасова, министърът на здравеопазването, д-р Даниела Дариткова, председателят на Комисията по здравеопазването, към 41-во НС, д-р Пламен Цеков, упрвител на НЗОК, представители на неправителствени организации, лекари и здравни медиатори.
Официален гост беше директорът на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията - д-р Марк Шпренгер, който сподели с присъстващите, че до края на 2015 г. основна цел на СЗО е да елиминира морбили и рубеола във всички европейски държави. Той заяви, че системата с включване на здравни медиатори в малцинствените общности е важен опит от полза за много страни и съобщи, че в ЕСDC са постъпили предложения България да бъде отличена със специална награда като българският модел ще бъде представен със специално приложение. Д-р Шпренгер алармира за опасността от морбили в Европа, особено в Украйна и обяви, че целта на центъра е чрез ваксинация болестта да се изкорени до 2015 г..
По думите на д-р Дариткова дейността на здравните медиатори е изключително високо оценяванане само у нас, но и на европейско ниво. Като пример посочи, че за втора поредна година акцентът в Европейската имунизационна седмица е инициативата за здраве и ваксинопрофилактика. Има политическа воля за провеждане на ефективна политика, насочена към профилактиката на заболяванията и типичен пример в тази посока са включените през 2010 г. две нови ваксини в задължителния имунизационен календар и одобреното финансиране за реимбурсацията на ваксината срещу рак на маточната шийка, каза тя.
В тази връзка здравният министър Атанасова подчерта, че именно доброто сътрудничество между общопрактикуващите лекари, представителите на РЗИ, здравните медиатори и социалните работници, е един от най-успешните подходи за повишаване на имунизационното покритие сред малцинствените групи и овладяване на евентуални епидемични взривове в страната. А здравните медиатори сред ромското население работят изключително добре за приобщаване на този етнос към профилактиката, подчерта още тя.
Д-р Цеков съобщи, че всеки втори българин не посещава нито очеин лекар, нито кардиолог и е без задължителните и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата и простатата. Той изрази надежда, че профилактиката за РМШ ще доведе до намаляване на случаите на заболяване. Той съобщи, че в НЗОК има неусвоени средства за профилактика и предстоят разговори с Министерството на труда и социалната политика личните лекари да поемат профилактичните прегледи на работниците. Профилактичните прегледи при джипитата да са валидни и за тези, които се изисква да осигуряват работодателите по Кодекса на труда. Стана ясно, че за това пък ще настояват в парламента от НСОПЛБ.
Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, представи работният проект на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (РМШ) – 2012/2016 г., чиято стратегическата цел е да намали заболяемостта от РМШ, чрез осигуряване на имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции. До края на програмата информираността за заболяването сред медицинските работници е необходимо да достигне максимума от 100%, а сред целевите групи ваксинационното покритие да достигне 75-80%.
Основната целева група за ваксинация са 12-годишните момичета, , които не са започнали полов живот, тъй като сексуалните контакти затрудняват създаването на траен имунитет като родителите, младите жени, учителите и медицински специалисти ще бъдат информирани таргетирано. Ваксинирането трябва да стартира от началото на новата учебна година. До края на 2012 г., 2-та милиона лева предвидени в бюджета на НЗОК за закупуване на ваксина срещу РМШ, да стигнат най-малко за 10000 момичета, което означава приблизително 30% ваксинационно покритие. По данни на националната статистика всеки набор ученици е между 28 000 и 30 000 души, от които половината са момичета.
Д-р Кунчев уточни, че управлението на програмата ще бъде поверено на национален координационен съвет. Към него ще бъде създаден секретариат. Те ще анализират периодичните 6-месечни доклади, годишните отчети и мониторинговите доклади, които ще се изготвят на всеки 2 години и възоснова на това ще бъде подготвен окончателния анализ и оценка на изпълнението на програмата през 2016 г..
Той добави, че се обмисля възможността училищните лекари, където ги има, както и личните лекари да поставят ваксината. Там, където ги няма ще се работи с екипи на РЗИ искът от недоброто изпълнение на програмата обаче никак не е малък, защото се налагат и нормативни промени, а времето е малко, призна той.
За съжаление страната ни е сред най-изостаналите държави от Европа и Балканския регион и единствената, която през три години не е успяла да понижи заболеваемостта от РМШ. У нас се наблюдава трайна тенденция за увеличаване на заболеваемостта и смъртността от РМШ, за разлика дори и от Молдова, подчерта доц. Милко Сираков от университетската АГ болница „Майчин дом”, консултант на програмата. Той също изрази надежда, че успешното прилагане на програмата ще доведе до промяна в кривата, на тази неблагоприятна тенденция, и тя да тръгне надолу.
РМШ е второто по честота раково заболяване сред жените на възраст между 15 и 45 години. Ежегодно се диагностицират 500 000 нови случая.
В световен мащаб всяка година от РМШ умират 250 000 жени т. е. по една жена на всеки две минути. В Европа това се случва на всеки 18 минути.
У нас годишно заболяват над 1000 жени, а 400 от тях умират от това заболяване т. е. в България всеки ден умира една жена. Ние сме и единствената страна в ЕС, която за последните.
Все още обаче не е ясен процентът на реимбурсация, на ваксината срещу РМШ, от страна на НЗОК. До момента, по данни на фармацевтичните компании, в аптечната мрежа на страната са продадени свободно 35000 дози.
-------
Броят на здравните медиатори се увеличава. Съвсем наскоро 40 нови са преминали обучение в МУ-София, а 20 по програма ROMED на Съвета на Европа, 15 по международния проект „Инициатива за здраве и ваксинопрофилактика” и общия им брой вече е 125. Те покриват 24 области и над 60 общини, от които 53 са отделили бюджети за издръжката им. В 7 общини заплатите на назначените здравни медиатори се поемат от Националната мрежа на здравните медиатори по спечелен, тригодишен международен проект, в който участват още 3 държави - Словакия, Унгария и Румъния". Единствено в София обаче. здравните медиатори са назначени без конкурс.