Translate

четвъртък, 26 април 2012 г.

Колко полезни са полезните храни?

  •  Пастьоризираното прясно мляко е вредно за организма, тъй като протеинът се разбива на много малки частици, които преминават в червата, а вътре в артериите образуват наранявания;
  • Прясното мляко, дори и органичното е по-добре да се замени с оризово, кокосово и соево, в консумацията на кафе/чай или като самостоятелен прием;
  • Сусамът, но не беления, е най-големия източник на калций. В 100 гр. се съдържат 1160млгр. калций. Добре е обаче той, както и лененото семе да се приемат счукани или смлени, за да се усвоят от организма. Дневният прием е 1-2 ч.л. В противен случай ефектът е нулев;
  • Солта в организма обикновено се складира в меките тъкани и в ставите. Злоупотребата с нея е причина за много заболявания. Ето защо дори и хималайската сол трябва да се консумира в границите на дневната норма, която е до 4-5 гр. или да се замени с диетична сол. Обикновената йодирана сол трябва пък да я намалим до минимум, а хората с високо артериално налягане трябва просто да забравят за нея. В някои случаи това е достатъчно за да се нормализира високото кръвно налягане дори и без лекарствена терапия;
  • Млечните продукти, например ежедневната консумация на прясно мляко в големи количества, са причина №1 при жената за запушване на маточните (фалопиевите), тръби, рак на яйчниците, запушване на пикочните тръби, бъбреците;
  • Не повече от два-три пъти седмично трябва да се консумират млечни продукти, 200-300 гр, но не на ядене, и то ферментирали  като кефир, пълномаслено кисело мляко и сирене. Свежите сирена няма как да влязат в графата полезни храни именно заради лактозата. Децата между 3 и 5 години губят ензим, който разгражда лактозата; 
  • За да усвоим калцият от кравето мляко организмът ни има нужда от други ферменти и той започва да си тегли от собствените запаси на калций в зъбите, костите. Така изпадаме в затворен, порочен кръг.. Данните от голямо харвардско проучване, с над 12 хил. жени, приключило м. г. показват, че тези жени, които са консумирали повече млечни продукти в менопауза в по-голям процент са застрашени  от остеопороза. Или казано с други думи колкото по-голяма е консумацията на млечни продукти, толкова по-голям е рискът от остеопороза; 
  • В бобовите храни, а и в суровите ядките има инхибитор, който пречи на храносмилателния процес. Ето защо те се накисват, от вечерта за 8 часа, и на сутринта  водата се изхвърля-бобът се готви, а ядките са изключително вкусни при консумирането им;
  • Картофи, краставици, зеленолистни зеленчуци, преди употреба, се накисват за около 1/2 ч. във вода с малко оцет/сол, която може и да се смени няколко пъти. Зеленчуците при термична обработка губят 80% от полезните си свойства. Това само не е така при супите, защото при тях те са във течността, а не се изпаряват;
  • Трябва да се спазва пропорцията калций/фосфор/магнезий/витамин Д;
  • На закуска е добре да се приема плод, к. мляко; на обяд супа или голяма салата;на вечеря готвено ястие. Месото да присъства, както и рибата 1-2 пъти седмично. Храненията да са по-чести, а порциите по-малки. Да не забравяме, че не бива да се пропуска преди и след обедната закуска. Особено втората може да е  нещо сладко като самостоятелно ядене. И все пак да изчакваме да получим сигнали за глад, а не непрекъснато да се тъпчем с каквото ни падне.  
 Надя Петрова, специалист по здравословно хранене, сподели, че най-важно е  цялостния подход т. е. човек да се храни добре , да спортува и да намери начин да разпуска от стреса и напрегнатото  ежедневие. Защото ако през седмицата 80% от храната е била здравословна, то веднъж седмично може да си позволи да похапне пица или друга любима, но не така полезна храна, поясни тя. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар