- Пастьоризираното прясно мляко е вредно за организма, тъй като протеинът се разбива на много малки частици, които преминават в червата, а вътре в артериите образуват наранявания;
- Прясното мляко, дори и органичното е по-добре да се замени с оризово, кокосово и соево, в консумацията на кафе/чай или като самостоятелен прием;
- Сусамът, но не беления, е най-големия източник на калций. В 100 гр. се съдържат 1160млгр. калций. Добре е обаче той, както и лененото семе да се приемат счукани или смлени, за да се усвоят от организма. Дневният прием е 1-2 ч.л. В противен случай ефектът е нулев;
- Солта в организма обикновено се складира в меките тъкани и в ставите. Злоупотребата с нея е причина за много заболявания. Ето защо дори и хималайската сол трябва да се консумира в границите на дневната норма, която е до 4-5 гр. или да се замени с диетична сол. Обикновената йодирана сол трябва пък да я намалим до минимум, а хората с високо артериално налягане трябва просто да забравят за нея. В някои случаи това е достатъчно за да се нормализира високото кръвно налягане дори и без лекарствена терапия;
- Млечните продукти, например ежедневната консумация на прясно мляко в големи количества, са причина №1 при жената за запушване на маточните (фалопиевите), тръби, рак на яйчниците, запушване на пикочните тръби, бъбреците;
- Не повече от два-три пъти седмично трябва да се консумират млечни продукти, 200-300 гр, но не на ядене, и то ферментирали като кефир, пълномаслено кисело мляко и сирене. Свежите сирена няма как да влязат в графата полезни храни именно заради лактозата. Децата между 3 и 5 години губят ензим, който разгражда лактозата;
- За да усвоим калцият от кравето мляко организмът ни има нужда от други ферменти и той започва да си тегли от собствените запаси на калций в зъбите, костите. Така изпадаме в затворен, порочен кръг.. Данните от голямо харвардско проучване, с над 12 хил. жени, приключило м. г. показват, че тези жени, които са консумирали повече млечни продукти в менопауза в по-голям процент са застрашени от остеопороза. Или казано с други думи колкото по-голяма е консумацията на млечни продукти, толкова по-голям е рискът от остеопороза;
- В бобовите храни, а и в суровите ядките има инхибитор, който пречи на храносмилателния процес. Ето защо те се накисват, от вечерта за 8 часа, и на сутринта водата се изхвърля-бобът се готви, а ядките са изключително вкусни при консумирането им;
- Картофи, краставици, зеленолистни зеленчуци, преди употреба, се накисват за около 1/2 ч. във вода с малко оцет/сол, която може и да се смени няколко пъти. Зеленчуците при термична обработка губят 80% от полезните си свойства. Това само не е така при супите, защото при тях те са във течността, а не се изпаряват;
- Трябва да се спазва пропорцията калций/фосфор/магнезий/витамин Д;
- На закуска е добре да се приема плод, к. мляко; на обяд супа или голяма салата;на вечеря готвено ястие. Месото да присъства, както и рибата 1-2 пъти седмично. Храненията да са по-чести, а порциите по-малки. Да не забравяме, че не бива да се пропуска преди и след обедната закуска. Особено втората може да е нещо сладко като самостоятелно ядене. И все пак да изчакваме да получим сигнали за глад, а не непрекъснато да се тъпчем с каквото ни падне.
Translate
четвъртък, 26 април 2012 г.
Колко полезни са полезните храни?
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар