Translate

понеделник, 24 юни 2024 г.

Режисьорът Станислав Тодоров-Роги е новият председател на Филмаутор

 

След два успешни мандата на състава на УС на Филмаутор под ръководството на
режисьора
Виктор Божинов, поради ограничения в броя на мандатите във вътрешните правила, на Общо събрание на дружеството беше избран нов Управителен съвет в състав:

Антон Бакарски - оператор, Ваня Николова - сценарист, Георги Чолаков - оператор, Иван Тонев -оператор, Иглика Трифонова - режисьор, Нели Димитрова - сценарист, Станислав Тодоров-Роги - режисьор и Гала филм ООД  с представител Галина Тонева от продуцентската квота.

На Общото събрание на членовете на Филмаутор, което се проведе в края на май, бяха отчетени успешните действия на организацията във връзка с възприемането на двете директиви от 2019 г. в българския ЗАПСП и устойчивата тенденция на събираните от организацията възнаграждения  за авторски права за български правоносители. 

Основна заслуга в приходите за поредна година има Българската национална телевизия, която продължава да изплаща възнаграждения за последващо използване на български филми и сериали. Всички останали телевизии не изплащат такива отчисления. Като добра стъпка бе отчетен договор, сключен през 2024 г. с Инвестор БГ за програмата Bulgaria on AIR, в  която срещу заплащане ще бъде показан пакет от български сериали.

Устойчив ръст бе отбелязан в приходите от чужбина и от прожекции на филми от репертоара на организацията. 

Режисьорът Станислав Тодоров-Роги е новият председател на Филмаутор, избран на заседание на УС.

„Бих искал да променя отношението към авторските права в България. Нека ползвателите да не считат авторските права за алчност, а творците да не се чувстват неудобно да поискат заплащане при ползване на техните права. Когато се създават авторски произведения, нека печелят всички“, това каза новият председател на Филмаутор при встъпването си в длъжност.

Галина Тонева остава заместник-председател на сдружението за втори мандат.

Основните предизвикателства за Филмаутор са свързани с прилагането на правилата за препредаване и пряко въвеждане, за да стартира събиране на възнаграждения от този тип ползване. Необходима е ревизия на правилата за одобряване на  тарифи, както и  на регламента за компенсационните възнаграждения, който не функционира единствено у нас от целия ЕС.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар