Translate

сряда, 3 април 2024 г.

Водещи медицински специалисти: При колоректеалния карцином е необходим мултидисциплинарен подход

Млади лекари представиха 25 клинични случая от реалната практика на Masterclass на БАМО

 

 

Водещи медицински специалисти от различни специалности се обединиха около необходимостта от прилагането на мултидисциплинарен подход в диагностиката и лечението на колоректалния карцином. Това стана по време на провелия се в София двудневен Masterclass на тема „Колоректален карцином“. Обучението бе организирано от Българската асоциация по медицинска онкология /БАМО/ в партньорство с Българското онкологично научно дружество /БОНД/. Masterclass-ът се състоя в последните два дни на март - Месеца за повишаване на осведомеността за рака на дебелото черво и в Световния ден за борба с това заболяване – 31 март. Той бе насочен към медицински специалисти, лекари-специализанти и студенти по медицина.

Председателят на БАМО д-р Мила Петрова, откри официално събитието. Специално приветства и младите колеги, които все още се обучават. От думите и стана ясно, че това е вторият masterclass, който организира БАМО, но е основният по значимост, тъй като фокусира върху едно много мултидисциплинарно заболяване – колоректалният карцином. Може би първото онкологично заболяване, което обединява много специалности в едно.“

„Колоректалният карцином, неговият контрол – и по отношение на скрининг, и по отношение на лечение, и всичките му аспекти, които това заболяване оказва в живота на хората и обществото, наистина го правят кауза“, каза председателят на БОНД проф. д-р Асен Дудов по време на своето обръщение към участниците в Masterclass-а. Той припомни какво е било лечението на болестта преди години като отбеляза, че днес медицината има  страхотно развитие при справянето с това онкологично заболяване. Проф. Дудов подчерта важността на провеждания Мasterclass, като каза, че той е  посветен на нещо, което наистина променя живота на стотици хиляди хора в страната и милиони в света.

Обучението премина при изключително голям интерес като участие в него взеха специалисти по патология, гастроентерология, хирургия, образна диагностика, нуклеарна медицина, лъчетерапия и медицинска онкология от водещи онкологични центрове в България.

В първата сесия „Скрининг, патология и образна диагностика при карцином на дебелото черво“ лектори бяха – проф. д-р Галина Куртева, МБАЛ „Сердика“, д-р Диана Кьосева УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, доц. д-р Веселка Стойнова, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост и доц. д-р Валерия Хаджийска, УМБАЛ „Александровска“.

А във втората сесия „Роля на гастроентеролози и хирурзи в диагностиката и лечението на карцином на дебело черво“ - доц. д-р Александър Кацаров, ВМА, доц. д-р Петко Карагьозов, Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“, проф. д-р Панайот Куртев, МБАЛ „Сердика“, проф. д-р Ивелин Такоров, ВМА и д-р Захари Захариев МБАЛ „Уни Хоспитал“-Панагюрище.

Темата „Хирургично лечение на карцином на дебелото черво. Противотуморно лекарствено лечение“ бе широко дискутирана в третата сесия, където презентатори бяха доц. д-р Николай Белев, УМБАЛ "Еврохоспитал" Пловдив, д-р Недялка Великова Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост, проф. д-р Кирил Драганов, Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“, д-р Антоанета Томова КОЦ – Пловдив, проф. Николай Цонев, УМБАЛ „Света Марина”, доц. д-р Елеонора Димитрова, УМБАЛ „Св. Марина“ и д-р Любов Симеонова УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

В рамките на Masterclass-а се проведоха и две мултидисциплинарни срещи, по време на които бяха представени и обсъждани 25 клинични случая от реалната практика. Всички бяха представени от млади лекари, а туморни бордове от доказали се медицински специалисти, сред които д-р Марчела Колева - МБАЛ „Св. София“, д-р Захари Захариев - МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, проф. д-р Панайот Куртев - МБАЛ „Сердика“, и др. дискутираха по изнесените данни.

По данни на Световната здравна организация /СЗО/ колоректалният карцином е третият най-често срещан рак в света, представляващ приблизително 10% от всички случаи на рак и е втората водеща причина за смъртни случаи, свързани с онкологични заболявания в света. През 2020г. се изчислява, че в световен мащаб са диагностицирани повече от 1,9 милиона нови случая на рак на дебелото черво и са регистрирани повече от 930 000 смъртни случая. Очакванията са до 2040г. тежестта на колоректалния карцином да се увеличи до 3,2 милиона нови случая годишно /увеличение от 63%/ и 1,6 милиона смъртни случая годишно /увеличение от 73%/.

Заболяването засяга предимно по-възрастни хора, като по-голямата част от случаите са при хора на възраст 50 и повече години. Рискови фактори за развитие на

заболяването са висок прием на преработено месо и нисък прием на плодове и зеленчуци, заседнал начин на живот, затлъстяване, тютюнопушене и прекомерна консумация на алкохол.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар