Translate

неделя, 10 юли 2022 г.

Лятна академия забавлява децата в Хисаря

Цял месец децата и младежите в курортния град ще спортуват, ще танцуват, ще се забавляват и ще творят, а на финала предстои грандиозен концерт спектакъл с участието на любими изпълнители.

 

 

Стартира лятната академия за деца в Хисаря. По традиция това са най-забавните дни в годината за
младите хора в града, които очакват с нетърпение интересните занимания, състезания, уърк шопове и игри.

Проявата е в рамките на превантивната програма на МКБППМН към Община Хисаря /Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните/ - „Лятна академия – Хисаря“ 2022г. Програмата се провежда за осма поредна година и се организира от Община Хисаря, МКБППМН Хисаря и Общински младежки клуб „Иноватор“. Тази година академията се провежда в седем различни направления, които са определени след предварително проведено проучване сред младежите в общината. Предвидени са занимания за всеки според интересите на децата. Любителите на литературата и книгите ще могат да четат и обсъждат с приятелите си своите любими четива. Активните в спорта ще премерят сили и ще покажат уменията си  в състезания по тенис на маса, футбол, волейбол Табата, Зумба. Фирма 24 ARROWS с треньори Димислава Николова и Мирослав Лилов ще обучат децата в умения за стрелба с лък и заедно ще се забавляват и играят с техните атракциони "Archery War" и FlyBall. В арт работилници талантливите деца ще изработват изящни сувенири и украшения. Във фолклорни занимания младежите ще покажат, че тачат, съхраняват и продължават българските традиции и обичаи. Любителите на градините и цветята ще засаждат и ще се грижат за цветните площи в града и в своите дворове. Малчуганите ще имат възможност да се срещнат с популярни и обичани артисти, които ще вземат участие във финалния концерт, който ще закрие Лятната академия. Сред тях са група „СкандаУ“, Торино и Пашата, Памбос Агапиу, Пламен Бонев, Вики Главчева, Lionheart, Jenny Jo, огнена група Феникс, Танцов състав „Йеразанк” към Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“ в Пловдив и др.

Лектори и ръководители в отделните направления са професионални треньори и артисти. Стелла Тодорова в своята „Арт работилница“ ще покаже на децата как с въображение и най-обикновени материали те могат да сътворят истински артистични шедьоври. Малина Врачева ще посвети малчуганите в тайните на растенията и тяхното отглеждане. Децата ще разберат как се отглежда пшеницата, от която се прави хлябът на трапезата ни от Теодора Иванова. Ще посетят розоварната в с. Старосел, където ще видят как се отглеждат маслодайни растения и как се добиват етерични масла. Пчеларят Борис Бормалийски ще им разкаже за ползите от пчелните продукти в множество индустрии. В общинското предприятие по озеленяване децата ще научат как се отглеждат цветята. В конна база „Ездул“ малчуганите ще се докоснат до конете, ще могат да ги яздят и дресират. Христо Недялков и Яна Ленова ще подредят етнографски музей на открито, в който децата ще се запознаят с българските традиции, а младият и талантлив Борис Нанков е подготвил специален рецитал. Минка Плювкова ще им покаже как се меси традиционна пита. Сдружение „Калофер войвода“ ще представи за младежите от Хисаря обичая „Вадене на кръста и ледено хоро“. Сдружение „Наследство Хисаря“ ще покаже възрожденските сватбени традиции. Марияна Вълкова ще запознае децата с ритуалите на обичая „Джумали“, който се провежда на Сирни Заговезни за плодородие. В Лятната академия се включва Детският отдел при НЧ „Иван Вазов-1904“. Децата имат възможност да се докоснат до магията на книгите и с тяхното подреждане и класифициране в библиотеката. Доброволци от Общинския младежки клуб „Иноватор“ в Хисаря ще предложат на децата възможност да премерят точността си в стрелба с лък. Тони Георгиев ще тренира младите участници в лятната академия. Под негово ръководсто те ще се занимават с различни видове спорт - табата, упражнения със собствено тегло, волейбол, футбол, баскетбол, тенис на маса, стрийтфитнес, колоездене. Танцова анимация ще покаже на децата Нели Тоскова. Общинско предприятие „Младежки център“ в Пловдив ще обучава млади хора от Хисаря за работа с подрастващи в рамките на направлението „Връстници обучават връстници“. Христо Борисов в рамките на няколко дни е подготвил за участниците едно магично преживяване в един древен обред около огъня, идващ от нашите предци в комбинация с елементи от индийската, индианската, таоистката и древно българската култура. Той ще представи обичая „Какао тържество“ и други интересни  ритуали.

Децата на Хисаря канят към интересните занимания да се присъединят и техни връстници от цялата страна, които през целия месец юли ще могат да се забавляват, да общуват помежду си, да се наслаждават на прекрасните плажове с лековита минерална вода и да прекарат незабравими мигове заедно.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар