Translate

сряда, 15 септември 2021 г.

Доц. Весела Райкова, дерматолога от Amber Beauty Club: Нерядко акнето може да остави след себе си дълготрайна хиперпигментация


 

По отношение причините за поява и възможностите за лечение на пост-акнеичните хиперпигментации тя сподели:

Нерядко акнето може да остави след себе си дълготрайна хиперпигментация.

Като следствие от акне по кожата могат да се появят потъмнявания или т.нар.пост-възпалителни хиперпигментации. За разлика от белезите от акне, хиперпигментацията оставя петна върху кожата и не води до промяна на текстурата. Въпреки че е често срещана, има много факти за пост-акнеичната хиперпигментацията, които дори тези, които страдат от акне, не знаят, включително как да се предотврати и лекува.

Защо се появява пост-акнеичната хиперпигментация

Точната причина за пост-акнечината хиперпигментацията остава неизвестна, но най-популярната теория е, че възпалението увеличава синтеза на меланин в кожата.

Бактериите, всички мъртви кожни клетки и мазнини, освободени в кожата от спукания фоликул, привличат имунни клетки. Тези клетки освобождават възпалителни медиатори и реактиви, които от своя страна стимулират меланоцитите, клетките, отговорни за пигмента в кожата, да произвеждат меланин. Именно този прилив на нов меланин води до потъмняване или хиперпигментация.

Кога се появява 

Колкото повече пигмент имате в кожата си, толкова по-голяма е вероятността да получите поствъзпалителна хиперпигментация.

Ако сте със светла кожа може да имате дълготрайно зачервяване след акне, но е по-малко вероятно да получите петна. Докато хора с тъмна кожа са много по-склонни към хиперпигментация. След акне или друга кожна рана, хиперпигментацията може да се появи на мястото, дори ако кожата там е само леко по-тъмна от околната. В някои случаи тези петна ще избледнеят бързо и сами, в други случаи са малко по-упорити.

Как да предотвратите пост-възпалителна хиперпигментация

Най-добрият начин да предотвратите хиперпигмнетации е да държите акнето си под контрол.

Необходимо е с вашия дерматолог да разработите терапевтичен план с медикаменти, лазерни и козметични процедури, който да следвате. Също така, да спазвате дисциплина по отношение на грижата за кожата.

Друг ключ за предотвратяване на пост-акнеична хиперпигментация е при поява на пъпки, да се въздържате от спукване и стискане. Стискането само ще увеличи възпалението и дразненето и може да доведе до инфекция и по-тежки форми на белези от акне, като хипертрофични белези.

Ако получите пост-акнеична хиперпигментация, как да я третирате в домашни условия

Първата стъпка към терапия на хиперпигментация е използването на локални продукти у дома. Препоръчително е локален режим с предписани ретиноиди и некомедогенна слънцезащита. В зависимост от нуждите на пациента може да се добави локален антиоксидант сутрин за борба с пигментите. В допълнение към редовната употреба на ретиноиди, дерматологът препоръчва добавяне на алфа хидрокси киселини към рутинна грижа за кожата. Те ще поддържат кожата ексфолирана, за да изравнят появата на хиперпигментация.

Серумът с витамин С сутрин също ще помогне, особено когато се комбинира с широкоспектърен слънцезащитен крем със SPF 30+, тъй като излагането на слънце ще влоши хиперпигментацията чрез допълнително увеличаване на излишния меланин в петната. Основното нещо, което трябва да запомните, когато лекувате хиперпигментация у дома, е да не прекалявате. Ако предизвикате повече възпаление, можете да получите още повече хиперпигментация.

Лечение на пост-възпалителна хиперпигментация в дерматологичния кабинет

Може да се направят чудеса само с една комбинирана процедура от химически пилинг с трихлороцетна киселина и микронидлинг.

За по-търпеливите пациенти, които искат да подобрят изцяло качеството на кожата, дерматологът препоръчва процедурите с Harmony XL Pro. Терапевтът може да работи целево само върху повърхностни пигментации и за цялостното фотоподмладване на кожата на лицето. Лазерната процедура таргетира меланина в по-тъмните области, изсветлявайки всички пигментирани слоеве и оставя кожата свежа и с равномерен сияен тен. Заедно с петната може да се въздейства и върху разширени пори и да се заличат бръчици.

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар