Translate

неделя, 29 август 2021 г.

Кметът на Иван Вазово с приз от фестивала „Черноморски перли Нестия“

 

 

С надиграване „Кръшна ръченица“ завърши най-дългият международен черноморски фестивал
„Черноморски перли“, който се проведе за 13-и път в курортите Свети Влас и Несебър /всеки петък и събота/ от юни до края на август. В надиграването се включиха танцьори от ансамбъл Арделана, Румъния, от танцова формация от село Макреш и др., както и   зрители, които аплодираха концерта от централния площад на курорта Свети Влас.

Международно жури присъди медал и диплом на излезлия от публиката темпераментен танцьор, който се оказа кмет на село Иван Вазово, община Калояново, който повече от 30 години танцува народни танци и дори е печелил златен приз от V Републикански фестивал на художествената самодейност.

Един от най-тачените и дългогодишно избирани кметове в страната Димо Димов - от 2003г., на известното с розовите насаждения си село Иван Вазово и с възстановената древна обител „Тодор Стратилат“, сподели, че няма как да не участва в надиграването на „Нестия“, защото от дете танцува. Учил го е дядо му Тодор. Лично е канил великият хореограф Кирил Дженев от състав „Тракия“ да поставя танци, когато през 1998г. е възстановил събора в с. Иван Вазово и който се провежда и до днес.“

Кметът не пропуска да отбележи, че е съградил паметник на патриарха на българската литература в центъра на селото, в която обичал да отсяда писателят и се е вдъхновил да напише стихотворението „Отечество любезно, как хубаво си ти…“

Златният медал и диплом кметът получи лично от председателя на Арт и фолклорен център „Нестия“ – изтъкнатият хореограф Христо Станков, който има зад гърба си над 850 фестивала, над 5000 концерта и над 1 млн.публика, стотици концерти в страната и чужбина с Любка Рондова и Илия Луков, както и куп рекорди, като този на Гинес за най-дългото хоро на площад Ал. Невски 2005г.

След десетките безплатни концерти, които радваха това лято курортистите в центъра на Свети Влас и Несебър, Христо Станков в последната седмица на август организира Първата фолклорна среща от 24 до 28 август на централните площади на пет от елитните български курорти с участници от цяла България и от чужбина.

В началото на септември предстои и дебютното издание на „Поход на единението българско“ с участие на най-елитни състави от цялата страна и на бесарабски българи от Молдова, Украйна и български ансамбли

от Сърбия.

През септември „Нестия“ организира от десетилетия най-обичаните фестивали в столицата „Вяра, надежда и любов в сърцето на София“ и „Поздравяваме София“, както и Народен събор „Петрохан“.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар