Translate

понеделник, 4 януари 2021 г.

21 лекари и пациенти станаха герои във видеокампания за Сърдечната недостатъчност

 

10 лекари и 11 пациенти станаха герои в Националната кампания „Живот със сърдечна недостатъчност“ на Института за здравно образование. Хора от различни градове споделят как се е променил животът им след поставянето на диагнозата и как се справят със заболяването заедно със своите лекари. Подбрани са най-въздействащите истории и най-„тежките“ пациенти, които лекарите са имали в своята практика. Всяка от историите е заснета във видео, в което участват и лекарят, и пациентът. Доверието помежду им, самодисциплината, медицинските открития – това спасява болните и им дава надежда за нормален живот.

Кампанията завършва с три видеоистории от София. Те са оставени за финал, защото носят послания, свързани с предстоящите празници, а и част от преживяванията на героите са били през зимните месеци. Много често пациентите със сърдечна недостатъчност влизат в болница и нямат възможност да прекарат празниците със семействата си. С тримата герои от видеата тази година това няма да е така.

Иван Питеков попада при лекуващата си лекарка д-р Валентина Григорова в една тъмна и студена декемврийска вечер. Други лекари вдигат ръце от него, защото вече не могат да му помогнат. В д-р Григорова мъжът вижда своя ангел-спасител. Преди да започне лечение, не е можел да измине и няколко метра, без да спре. Днес всеки ден се разхожда по час и половина в Южния парк.

Видеото с тях можете да гледате тук: https://youtu.be/OoaCDVRSVhA

Всички видеоистории можете да гледате в канала на Института за здравно образование в Youtube с хаштага #ЖивотсъсСн или в плейлиста.

Както и във фейсбук страницата: https://www.facebook.com/ZonaZdrave

Сърдечната недостатъчност /СН/ е сериозно хронично заболяване, при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда /сърдечен удар/, вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите  умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

В България със СН живеят около 150 000 души, които са диспансеризирани при личен лекар или кардиолог. Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК – това са данните за лечението на сърдечната недостатъчност в болнични условия за миналата година. Данните са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната. Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко – в областите Добрич, Видин и Търговище.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар