Translate

сряда, 3 май 2017 г.

Мануил Касабов получи голямата награда на Четвъртия литературен конкурс на Алеф”



Ученикът от Русе ще представи България на международен форум в Израел

Румен Леонидов връчва наградата на Владимир Илиев
„Ние можем да променим света!” Това заявиха лауреатите на Четвъртия ученически литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”  от трибуната, която им предостави Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф”.  На официалната церемония по награждаването  в салона на Куклен театър - Бургас присъстваха участниците в надпреварата, чийто творби най-много са впечатлили журито.
Тази година темата на традиционния конкурс бе: „Шимон Перес и неговият принос в измеренията на общочовешкия хуманизъм”. Съвета на големия политик и миротворец да мечтаят за големите неща последваха 161 ученици от 41 селища в България. В своите есета те „нарисуваха” истинския свят, който искат да създадат и изключително много затрудниха журито в състав: Михайлина Павлова – главен редактор на вестник „Еврейски вести” и журналист в БНР, Румен Леонидов – поет и издател и Асен Йорданов – журналист  и  директор на сайта Бивол.бг. Те имаха тежката задача да прочетат 165 есета /някои от учениците бяха написали повече от 1/ и да отличат най-добрите сред тях.
На 27 април на сцената на Кукления театър в Бургас се качиха отличените от журито млади автори, които в есетата си заявяват, че имат големи мечти и възнамеряват да ги постигнат. Надпреварата продължи  в своеобразен открит урок, назован „Час по мечти”. В ролята на учител влезе актьорът Валери Еличов, а  публиката се включи в т.нар. „външно оценяване” – нейните аплодисменти бяха знак за одобрение и сигнал за журито към кого да наклони везните за призовите награди. 
Сред публиката в салона на кукления театър бяха представители на местната власт, политици, бизнесмени, общественици, учители и ученици. Специално да поздравят победителите от София дойдоха  Максим Бенвенисти, председател на фондация „Цедака” към ОЕБ Шалом и Мориц Машиах, председател на Настоятелство на читалище „Емил Шекерджийски” София. За провеждането на церемонията съдействаха още: Посолство на Държавата Израел в България, Община Бургас, Фондация „Роналд Лаудер”, ОЕБ „Шалом”, „БМФ Порт Бургас”, СК ООД, Хотел България и Замъкът „Влюбен във вятъра”.
„Учениците са направили изключително задълбочени анализи на сложната личност на политик от световен мащаб, като Шимон Перес. Впечатляваща е обемната библиография, която са ползвали. Но още по-впечатляващ е начинът им на мислене и ценностната им система”, коментира председателят на журито Михайлина Павлова.
„Вие всички сте отличени.  И аз съм сигурен че ще продължите напред, защото този конкурс е прекрасна стартова площадка за вашите мечти”, допълни Румен Леонидов. 
 „В тези младежи ние виждаме един огромен шанс за България. Те говорят за мечти, разсъждават за истинския свят, която да се основава на вечните ценности. Те имат смелост и воля да осъществят това”, обобщи Асен Йорданов.
В затруднението си да отсее най-добрите творби, журито присъди повече награди от обичайното.
Максим Бенвенисти връчна първа награда на Мануил Касабов
На първо място бе класирано есето на Мануил Касабов от СУЕЕ „Свети Константин – Кирил Философ” -  Русе. Той получи голямата награда - пътуване до Израел и участие в едноседмичен международен семинар за млади лидери в Херцлия.  Мануил ще представи България  на едноседмичен международен форум за млади лидери през месец август тази година на разноски на организаторите.
Бяха присъдени две втори награди от по 200 лв. и три трети награди от по 150 лева. Всички отличени получиха книги и грамоти..
„Вече четири години журито в този си състав оценява участниците в конкурса професионално и съвсем безпристрастно. Започнала като една семейна благотворителна инициатива, литературната надпревара днес е наистина с национална значимост. С всяка поредна година интересът към конкурса се увеличава. Само за 4 години 400 младежи от цяла България са мислили и писали по зададените от нас теми. Над 500 други младежи са участвали в други инициативи на Център „Алеф”, заяви инициаторът на конкурса и председател на Център „Алеф”  Алберта Алкалай.
От името на ОЕБ „Шалом” Максим Бенвенисти определи конкурса като „най-смисленият конкурс, който се провежда в България, на тема българи и евреи и предаде на поздравите д-р Александър Оскар, председател на организацията. Поздравителен адрес до организаторите изпрати посолството на Израел, а община Бургас връчи кошница с цветя от името на кмета Димитър Николов.
Участниците в конкурса доказаха, че могат да превърнат идеалите си в реалност, щом могат да определят думата „цел” като „мечта + дата”. Всеки техен отговор или изявление предизвикваше бурни аплодисменти. Публиката видя фрагменти от филма на Вили Линдвер  „Мистър Израел” и откъси от интервюта с вдъхновителя на ученическите есета - Шимон Перес. В церемонията със свои музикални изпълнения се вградиха и вокалната група на Милена Добрева - Веселина, Ина, Стефан и Маломир, и Мария Бакърджиева от хор „Милка Стоева”, която специално за този ден научи песента „Евкалиптова гора” .
 За младите творци, гости на Център „Алеф”, участието в церемонията ще се превърне в незаличим спомен и стимул за бъдещо творчество. Финалът на четвъртия литературен конкурс им даде възможност да участват в една истинска приказка. Ден след връчването на наградите те посетиха Замъка „Влюбен във вятъра” край Равадиново, където, съоръжени с карти и други помагала, се впуснаха в търсене на съкровища, а по-късно в параклиса на Замъка се включиха и в преписването „История славянобългарска”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар