Д-р Мария Николова и Севда Димитрова |
Те обикновено
имат растителен произход. Есенциалните т.
е. незаменими трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр
от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.
Това са
единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се
нуждае от тях. Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат
положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил
в кръвта.
Богат
източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като масло от рапица,
слънчогледово масло, соево, ленено и царевично масло; и продукти, направени от
тях като трапезни маргарини, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните
мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от
хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се
предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и
вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини,
източници на есенциални мазнини.
„Растителните мазнини, сред които са и новото
поколение меки маргарини за мазане, съдържащи оптимално количество есенциални
мазнини Омега 3 и Омега 6, и допълнително обогатени с витамини Е, D и A, са в подкрепа на
здравословния модел на хранене. Замяната на наситените с ненаситени есенциални
мазнини помага за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта, а
витамините А, D и Е допринасят за нормалното
функциониране на имунната система и поддържането на нормално зрение, костна
система и помага при защитаването на клетките срещу оксидативен стрес,“ съобщи
д-р Мария Николова, специалист диетолог, член на Българското дружество по
хранене и диететика.
Тя представи хранителни режими, които са базирани
на по-голям прием на храни на растителна основа: пълнозърнести зърнени храни
(доставящи фибри, витамини група В и витамин Е и минерали – селен, цинк,
магнезий, мед); разнообразни пресни плодове и зеленчуци (храни с ниска
енергийна и висока биологична плътност – източници на витамини, минерали, фибри
и фитохимикали); протеини с животински (постни меса, нискомаслени млечни
продукти, яйца) и растителен произход (бобови храни, ядки и семена) и
растителните масла и растително базираните продукти за мазане.
Севда Димитрова, известен шеф готвач и победител в MasterChef-2, направи атрактивна демонстрация на вкусни рецепти
с новия продукт за мазане на Калиакра и със здравословни и пресни продукти,
съдържащи незаменими мазнини.
Маргарините за мазане са подходящи за приготвяне на сандвичи и хапки. Също така
могат да бъдат използвани и при различни вкусни ястия от зеленчуци, паста и
сирена. Трапезните маргарини могат да бъдат част от балансиран хранителен
режим.
Няма коментари:
Публикуване на коментар