Translate

понеделник, 13 февруари 2017 г.

Служебният министър д-р Илко Семерджиев: С пръстовия идентификатор ще последва "ужасен кошмар" в извънболничната помощ




"Ние сме длъжни да кажем, че ако бъде въведен пръстовият отпечатък като механизъм за преглеждане от личните лекари, кошмарът от това ще бъде ужасяващ. Между 15 и 30 минути отнема на болниците да регистрират един пациент чрез пръстовия идентификатор. Системата дава над 12% грешки, които бавят процедурата. Заради голямата натовареност, всяка седмица в дните понеделник и четвъртък системата буквално се срива", категоричен бе здравният министър.
Той коментира, че касата не разполага с необходимия брой компютри и подходящи помещения, няма и финансов ресурс .
Министърът обясни, че за миналата година са направени над 2 млн. и 250 хил. хоспитализации. Извън болниците пък са извършени повече от 45 млн. прегледа. Ако се въведе отпечатъка, информацията за общия брой на прегледите, хоспитализациите и аптеките ще срине системата на НЗОК и тя ще рухне.
На въпрос с какво ще бъде заменен пръстовия "отпечатък", Семерджиев припомни, че България е задължена от еврорегламент да въведе през 2018 г. единен идентификационен документ с чип, в който да бъдат интегрирани електронен подпис, идентификационни данни и електронна здравна карта. Тези документи ще заменят личните карти и ще съдържат нужната информация, посочи той.


Няма коментари:

Публикуване на коментар