Translate

понеделник, 13 февруари 2017 г.

УМБАЛ „Свети Георги“ съкрати срока на онкоболните за старт на лъчетерапия



Продецурата може да започне от 1 до 3 дни от подаване на документите, приемат пациенти от цялата страна

Най-краткия срок в страната за планиране и започване на лъчетерапия предлага Клиниката по лъчелечение на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. За разлика от други лъчетерапевтични центрове в Пловдив и региона в първата пловдивска университетска болница не се чака от 1 до 3 месеца, обясни началникът на клиниката д-р Мария Влайкова, цитирана от пресцентъра на лечебното заведение.
Записването и планирането на пациентите става в рамките на 1 до 3 дни от подаване на документите, така че със сигурност гарантираме, че при нас няма забавяне на терапията, потвърди още д-р Влайкова.
Клиниката е разположена на удобно място, в центъра на града, на територията на База 1 на УМБАЛ “Св. Георги”, на бул. Васил Априлов 15А. Лъчелечението се провежда в удобно за пациентите време, като часът за облъчване се съобразява със заетостта на всеки пациент.
Университетската клиника по лъчелечение единствена у нас разполага с 50 места и приема пациенти по клинични пътеки от цяла България. Предимство е и фактът, че клиниката разполага с два линейни ускорителя, които са и с възможност за взаимозаменяемост. Тя припомни, че при пациентите с онкологични заболявания от първостепенно значение е лъчевата терапия да стартира веднага, ако е предоперативно или дефинитивно, съчетано с химиотерапия, или до 1 месец след операция. В противен случай заболяването може да напредне или да се появят далечни метастази, каза още д-р Влайкова.
Ежедневно през двата линейни ускорителя преминават около 100 пациенти. Годишно техният брой е близо 2 хиляди души, коментира д-р Влайкова. Единият от ускорителите на УМБАЛ „Свети Георги“ има многолистов колиматор – устройство, което осигурява максимална защита на здравите тъкани и на критичните органи. Всички линейни ускорители използват еднакви лъчи – фотони или електрони с различна енергия. Изборът на енергия е в пряка зависимост от дълбочината на тумора и стремежа за запазване съседните незасегнати тъкани и органи, а с устройството за електронно портално изображение (EPID) се получава виртуална верификация – виртуално потвърждение, по време на облъчване и оптимизиране на процедурата.
Клиниката разполага отделно от линейните си ускорители с два компютър томографа, така че планирането не спира работата и всички звена функционират едновременно. Това създава и добър пропускателен режим на пациентите и терапията им започва колкото се може по-бързо.
При всички пациенти се извършва 3D-анатомографско планиране, като лекар и медицински физик изготвят индивидуален план за лъчелечение, с определяне на общата доза и ритъм на облъчване в зависимот от крайната поставена цел – трайно оздравяване или облекчаване на редица оплаквания на пациента като болка, кървене и др.
Екипът на Клиниката по лъчелечение вече 12 години работи работи с най-модерната апаратура за лъчелечение, а през м. април там активно ще заработи и единственият в страната Кибер нож – роботизирана система за лъчетерапия, при която се използват над 200 лъча, с прецизност до 1 милиметър. В КЛЛ работят 6-ма лекари, като 4-ма от тях са с над 30-годишен стаж, някои от тях са и преподаватели в Медицинския университет в Пловдив, и 3-ма физици с над 10-годишна практика.
Клиниката има дългогодишен опит с пациенти по палиативни програми – провеждане на противоболково лечение при костни метастази, палиативно лъчелечение на централна нервна система при мозъчни метастази, както и лъчева терапия при медиастинален синдром. Отскоро се практикува и лъчелечение, съчетано с таргетна (прицелна) терапия при пациенти с тумори на глава и шия. Комбинирането на двете терапии е един от най-успешните методи при тези най-тежки ракови заболявания. В клиниката от няколко години се провежда и съчетана лъче-химиотерапия при онкоболни пациенти с тумори на мозъка и ректума. Чрез комисия, в която участват и квалифицирани химиотерапевти от Клиниката по медицинска онкология на УМБАЛ „Свети Георги“, Клиниката по лъчелечение самостоятелно осигурява химиотерапевтичните и таргетните лекарства.


zdrave.net
Снимка: mediKa.bg



Няма коментари:

Публикуване на коментар