Translate

понеделник, 9 януари 2017 г.

За първи път в България гръдни и общи хирурзи изцяло минимално инвазивно изградиха нов хранопровод след отстраняване на огромен тумор на езофагус и стомах



Уникална видеоасистирана хирургия спаси живота на 73 г. мъж в Болница Токуда

Интервенцията (отстраняване на тумор на прехода между хранопровода и стомаха ) се извършва за първи път в България и представлява единствен шанс за пациента, който страда
д-р Цветан Минчев и д-р Веселин Маринов
от злокачествено образувание и няколко съпътстващи заболявания като аортна високостепенна клапна стеноза, белодробна тромбоемболия и вторична анемия.
Пациентът постъпва с оплаквания като невъзможност за преглъщане и хранене и загуба на тегло от 20 кг за месец. Гастроентеролозите в Токуда откриват туморa, които е локално авансирал и пречи на нормалната храносмилателна дейност на пациента. Операцията е възможна, но множеството съпътстващи заболявания затрудняват извършването на голяма по обем отворена хирургия.
След мултидисциплинарно обсъждане д-р Цветан Минчев, началник на Гръдна хирургия и д-р Веселин Маринов, началник на Лапароскопска хирургия в Токуда решават да извършат комбинирана лапароскопска и торакоскопска операция, до този момент неосъществявана в България.
„Отстранихме част от хранопровода и стомаха през няколко малки отвора съответно в гръдния кош и корема и изградихме нов преход между тези два органа на храносмилателната система в торакса. Всичко това се случи без отваряне на гръдната стена и без разрези на корема”, обяснява д-р Минчев.
Той допълва, че операцията е изключително сложна в технически план, която обаче е много щадяща и дава отлични резултати за пациента. Изцяло видеоасистираната хирургия позволи на пациента да се храни през устата още на 4-тия ден след операцията и на 7-мия да бъде изписан.
„Най-ценното в случая е мултидисциплинарният подход и отличната колаборация между екипите, практикуващи миниинвазивни техники. Само минимално-инвазивните подходи, които използвахме, дават шансове на болни с толкова широка придружаваща патология”, добавя д-р Маринов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар