Translate

събота, 9 април 2016 г.

Захарният диабет е пандемия



В световен мащаб диабетно болните са 422 млн. души. Захарният диабет е причина за летален изход при 3.7 милиона души през 2012 г (1.5 мил.души умират от диабет и 2.2 мил. от
усложнения свързани с високата кръвна захар). 43% от починалите са били на възраст под 70 години. На всеки 6 секунди някъде по света 1 човек умира от диабет.
Заболяването е шеста по ред причина за преждевременна смърт.
От СЗО предупреждават, че ако не бъдат взети драстични мерки цифрата ще продължи да расте, защото заболяването е пандемия, която се свързва с промените в световен мащаб в начина на хранене, движение и живот на хората.
У нас 1 на всеки 11 души, на възраст между 20 и 79 години, има захарен диабет. Прогнозата е до 2040 г. със заболяването да са 10 от всеки 100 възрастни.
-Около половин милион българи са диагностицирани със захарен диабет, от които 2 500 са деца;
-80 хиляди ползват инсулинова терапия;
-Близо 200 хил.са с не диагностициран диабет, а  100 хил. души са с предиабет;
-От два до четири пъти е по-висок рискът от инфаркт, инсулт и периферна съдова болест при хора със захарен диабет, отколкото при останалата популация, и засяга и двата пола.
-Диагноза захарен диабет се поставя, чрез провеждане на лабораторни изследвания по един от четирите метода - плазмена глюкоза сутрин на гладно ≥ 7.0 mmol/l; плазмена глюкоза на 2-я час в хода на орален глюкозо-толерансен тест със 75 g глюкоза (известен като обременяване с глюкоза) ≥ 11.1 mmol/l; наличие на клинични признаци, характерни за диабет (жажда, често уриниране, необяснима загуба на тегло) и случайна (по всяко време на денонощието) плазмена глюкоза ≥ 11.1 mmol/l; гликиран хемоглобин HbA1c ≥ 6.5%. При необходимост изследването може да се повтори.
От Международната диабетна федерация съобщиха, че близо 70 % от случаите на захарен диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени или забавени ако човек съумее да спазва здравословен начин на живот.

Няма коментари:

Публикуване на коментар