Translate

неделя, 15 ноември 2015 г.

18 ноември - Световен ден на ХОББ


Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) убива годишно повече хора, отколкото
ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Очаква се до 2020 г.заболяването да е на трето място сред най-честите причини за смърт (след сърдечните заболявания и инсулта).
То засяга при хора над 45 год. възраст, както белите дробове, така и целия организъм и често води до преждевременна смърт. Сред основните причини за появата на ХОББ са тютюнопушенето и/или интензивното и продължително вдишване на прахови и химически замърсители.Заболяването често остава неразпозната и хората приемат първоначалните симптоми – например т.нар. “пушаческа кашлица”, за нормални.
ХОББ обаче е предотвратимо, лечимо заболяване, при което ранната диагноза и съвременното лечение са от съществено значение за положителния ход на заболяването.
При навременна диагноза, лечението на пациентите с ХОББ значително намалява задуха, усложненията и необходимостта от болничен престой, като същевременно повишава качеството на живот.
По данни на НЗОК хоспитализациите свързани с остра екзацербация вследствие на ХОББ са намалели от 1 на 3 случая през 2008 г., на 1 на 5 случая през 2015 г. Това се дължи на подобрения достъп до медицински специалисти-пулмолози и до иновативни лекарствени терапии. Очаква се НЗОК да спести около 10 млн. лв. за 2015 г., вследствие намаляване на разходите за лечение на здравноосигурено лице с ХОББ с 20%, в сравнение с 2011 г.
На 18 ноември от 11:00 часа в фоайето на сградата на Народното събрание ще бъде отбелязан Световният ден на ХОББ.
Събитието е част от кампанията на Европейскaта ХОББ Коалиция, призоваваща за действие през 2015 г. за по-добро информиране и предоставяне на решения на представители в Европейската комисия и Европейския парламент. Тържественото откриване ще бъде направено от д-р Даниела Дариткова, председател на ПЗК ; доц. Диана Петкова, председател на БДББ и г-жа Диана Хаджиангелова, председател на АББА.


Няма коментари:

Публикуване на коментар