Translate

вторник, 12 ноември 2013 г.

ГЕРБ предлага да бъдат върнати 1,4 млрд лева от фискалния резерв обратно в НЗОК



Предложението ще бъде внесено между първо и второ четене на Закона за бюджета на НЗОК съобщи в Русе депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването д-р
Десислава Атанасова.
"Ако бъде върнат обратно в НЗОК, тя ще може да се разплати на сто процента с лечебните заведения", каза д-р Атанасова.
По думите й твърденията, че тези пари са откраднати, не отговарят на истината и това се е доказало на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване след като е станало известно, че тези пари не са изхарчени, а и в момента стоят във фискалния резерв.
От БСП и ДПС обаче не са съгласни с такова предложение. „Това е груб цинизъм. Да предлагаш да се възстанови нещо, което е откраднато и изхарчено. Може би иска да намалим пенсиите и заплатите на учителите", възмути се д-р Емил Райнов от КБ.
Д-р Атанасова подчерта, че пари в здравната система ще има, когато всички български граждани солидарно се осигуряват, тъй като към момента здравни вноски не внасят около 2 млн. български граждани, а осигуряващите се са едва 1,5 млн. души.
"Вече пет месеца нито министърът на здравеопазването, нито финансовият министър е предприел някакви законодателни мерки или инициативи да се повиши събираемостта в НАП на здравните вноски", коментира тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар