Translate

петък, 14 септември 2012 г.

Невиждан успех за българското вино!




Вината на Винпром Пещера и Винпром Ямбол се завърнаха от най-престижния винен конкурс Mundus Vini 2012 с два златни и три сребърни медала

След тридесетдневни дегустации и професионални проби на над 300 енолози от цял свят и ожесточена конкуренция с хиляди вина от близо стотина държави, две български вина получиха изключително за страната ни признание и останаха в историята на градчето Neustadt an der Weinstraße в Германия. Именно там експертното жури на най-престижния международен конкурс Mundus Vini 2012 опита и оценени по достойнство българското винопроизводство с общо два Златни и три Сребърни медала. Призьорите са доказалите се вече на световния подиум марки Domaine Peshtera и Villa Yambol и двете реколта 2011 година - съответно в сортовете Мерло и Каберне Совиньон за злато и Шардоне за сребро.
Българските вина се състезаваха с хиляди други, задминавайки ги достойно с отлични оценки по цели 19 показателя – общо 11 за ароматите, 4 за вкуса и 4 за общото впечатление. Оценяването се извършва чрез сляпа дегустация, проведена по строгите правила на Международната организация по лозарство и винарство от Париж. Родните вина впечатлиха журито с отличното съчетание на всеки от компонентите аромат, вкус и хармонично тяло, характерни за качествените и чистосортови вина. В конкурса Mundus Vini  2012, виното Domaine Peshtera Merlot реколта 2011 г. бе отличено със Златен медал, след като се открои сред останалите вина с подчертано плодовия си аромат на зряла череша и горски плодове.
Български и световни експерти определят призовете като страхотен успех и признание за българското винопроизводство, особено за млади вина, каквито са двата златни медалиста. За престижните отличия те са преборили хиляди други вина от цял свят, всички от които с цена в пъти по-висока от тяхната. 
За вината Domaine Peshtera това е поредното престижно високо отличие за тази година. Само преди месец-два марката се похвали с няколко медала от International Wine and Spirit Competition в Лондон. Domaine Peshtera е на пазара от по-малко от година, но за този кратък период виното се превърна в едно от най-награждаваните български вина на международни дегустации и конкурси, малка част от които са International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.
Вината Villa Yambol от сортовете Cabernet Sauvignon 2011 и Chardonnay 2011 спечелиха съответно златен и сребърен медал в международния конкурс „Мундус
Вини” 2012. Вината на Винпром Ямбол са втората най-отличаваща се българска марка на международните конкурси тази година.
 -------
"Винпром Пещера” е основана през 1939 г. в район със силно развито лозарство. Днес компанията е лидер по пазарен дял в България, като притежава над 15 000 дка. първокачествени лозови масиви от традиционни и екзотични за България сортове, с които обезпечава производството на своите вина и ракии. Компанията също така разполага с най-модерната производствена база в страната; най-голямата дестилерия за етилов алкохол; най-голямата изба с капацитет за съхранение на над 14 000 000 литра гроздови дестилати; най-модерната лаборатория за контрол на входящите суровини и изходящите дестилати.
„Винпром Ямбол” ЕАД е създаден през 1924 година и днес разполага с модерни технически бази за производство на ракии, червени, бели и пенливи вина. Известен е като една от най старите винарски изби в България с почти 1 век традиции в производството на вина и ракии. Производствените бази и лозовите масиви на завода са съсредоточени в сърцето на Южна България, който регион се отличава със специфичен микроклимат, създаващ предпоставки за равномерно зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати.




Няма коментари:

Публикуване на коментар