Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Министър Десислава Атанасова: В болниците с доказани нарушения ще има смени на представителите на държавата в управителните тела


Редица нарушения са констатирани в болниците след направените проверки на Инспектората на МЗ.
От началото на годината до 31 юли инспекторатът е извършил 16 проверки за спазване на вътрешните правила за организация на работата  в МБАЛ - Хасково, Националната специализирана болница за активно лечение по хематологични заболявания в София, Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на опорно-двигателния апарат, УМБАЛ "Царица Йонна" - ИСУЛ, Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София. Извършват се и последващи проверки за изпълнение на препоръките на инспектората в Университетската МБАЛ "Св. Иван Рилски", "Пирогов" и Университетската болница "Александровска" в София, съобщи здравният министър Десислава Атанасова.
Констатирани са нарушения на Търговския закон, като в много от случаите има неизпълнение на договора за управление на дружествата и невнасяне на гаранции за добро управление от страна на Съвета на директорите. Установени са нарушения при сключване на договори за продажба, замяна и наем на дълготрайни материални активи - без провеждане на търг и конкурс. Нарушават се вътрешните правила на работа на Съвета на директорите и на структурните звена в лечебните заведения. Установени са нарушения на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор - не е осъществяван предварителен контрол, оценка на риска, липсва мониторинг за финансовото управление и контрол При по-голямата част от проверяваните лечебни заведения обществените поръчки са били разделяни, нарушавани са също правилата за реда и организацията за провеждане на процедурите. По отношение на даренията, получавани от болниците, е установено, че някои от тях нямат разписани правила за тяхното приемане. Нарушения има и при сключвани граждански договори, съобщи още тя. В много случаи те са имали характер на прикрити трудови договори, липсва отчетност за изпълнението на възложените дейности, а също и неспазване на финансовата дисциплина при изразходването на средства.. В някои лечебни заведения са нарушавани изискванията за определяне на допълнителни възнаграждения на персонала, което е ставало без да има утвърдени правила за разпределяне и изплащане на средствата.
Здравният министър информира, че всички доклади от извършените проверки са изпратени на Агенцията за държавен финансов контрол, която предстои да направи свои проверки. В резултат на инспекциите МЗ ще утвърди унифицирани правила за управлението на лечебните заведения. За пример бяха дадени лечебни заведения в столицата и в провинцията, които при извършване на сходни по обем и вид ремонтни дейности са постигали драстични разлики в цените. Друга мярка, която МЗ ще предприеме, е смяната на своите представители в бордовете на университетски и държавни болници, където има доказано лоши резултати. „Такива незадоволителни резултати означават, че представителят на държавата не е упражнявал адекватно своите правомощия, посочи Атанасова. На това основание вече е сменен представителят на министерството в борда на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив, която е натрупала големи дългове. Министърът на здравеопазването не изключи възможността да бъдат сменени и директори на болници, ако констатираните нарушения се потвърдят при последващите проверки.

.

Няма коментари:

Публикуване на коментар