Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

В басейн не плувайте без очила-никога !

Независимо че водата в басейна се хлорира и дезинфекцира с препарати, тя носи риск за очите. И дори когато санитарните изисквания са спазени пак може да се заразим от конюнктивит, защото водата не се филтрира и не може да се изчисти от различни микроорганизми.
Заразата носи това име - "басейни конюнктивити", които се причиняват от паратрахомни микроорганизми. Те са от различно естество и на практика не са бактерии, пояснява доц. Ива Петкова, национален консултант по офталмология и завеждащ очна клиника в Александровска бол­ница.
Окото се зачервява, сълзи, има голям оток на конюнктивата и на клепачите. Сърбежът принуждава да пипаме и търкаме очите, защото смъдят, а това може да добави и бактериална инфекция - тогава секретът от слузест и лепкав става гноен. Лимфните възли пред ухото или под долната челюст могат също да се подуят.
Заразата от водата в басейна изисква по-продължително лечение. През това време болният лесно може да я „прехвърли" върху останалите членове в семейството, чрез общи кърпи, спално бельо и др.
Другите чести конюнктивити през лятото са алергичните - те се дължат на слънцето
Заболяването е характерно за южните народи - среща се по-често в България, Гърция, Турция и повечето „слънчеви" страни.

Конюнктивитите нямат сезонност и затова,  както вирусните, така и бактериалните могат да се явят по всяко време. В затворените помещения, в които целодневно работи климатик, има друг проблем, който се отразява на очите - това е прекомерно сухият въздух. Той създава благоприятни условия за така нарече­ните офисни конюнктивити. Те се дължат на недостатъчна качествена продукция на слъзните жлези.
Сълзите имат сложно устройство. Те се състоят от 3 слоя и ако някой от тях не е добре изразен, слъзният филм се разкъсва много бързо. Това се случва лесно, ако човек стои вторачен в екрана на компютъра, забравя да мига, а въздухът в помещението е сух заради климатиците. Този филм през известно време се изпарява и се замества от нов. Когато обаче сълзата не е качествена, пери­одът на разкъсване на слъзния филм става много по-кратък", обяснява доц. Петкова.
Оплакванията са дразнене, чувство за чуждо тяло. Пациентите го описват все едно „песъчинки" ги стържат при мигане или пък имат усещане за парене и мигат често. Това е типично за по-сухото око и е характерно за хора, които работят на компютър и в офиси, в които климатикът работи целодневно с пълна сила. Подобни оплаквания има и при продължително шофиране на отворен прозорец или ако в колата е пуснат климатикът. В тези случаи са подходящи изкуствени сълзи, които сами по себе си решават проблема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар